Jurnal românesc - 20.12.2021

jurnal românesc - 20.12.2021 Spania, Italia, Suedia, Dominica și Maldive au fost incluse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pe lista roşie a ţărilor şi teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat.

Spania, Italia, Suedia, Dominica și Maldive au fost incluse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pe lista roşie a ţărilor şi teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat. Din zona galbenă în cea roşie au intrat, în urma creşterii incidenţei infectărilor, Bolivia, Coreea de Sud şi Insulele Virgine Britanice. CNSU arată că niciun stat din zona roșie nu a intrat în zona galbenă, nefiind înregistrate scăderi ale incidenței infectărilor. Pe de altă parte, Armenia, Albania, Mongolia și Brunei se află acum în zona verde. Noua listă a intrat în vigoare la 19 decembrie. Bucureştiul a instituit din 20 decembrie obligaţia persoanelor care intră în România de a completa un formular digital.  Acest document, disponibil la adresa plf.gov.ro, trebuie completat anterior prezentării la frontieră sau în termen de 24 de ore de la sosirea pe teritoriul românesc. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a precizat că nerespectarea acestei obligaţii este sancţionată cu amendă de la 2.000 la 3.000 lei.


Intrarea pe teritoriul Austriei este permisă, din 20 decembrie, cu prezentarea unor documente privind vaccinarea sau trecerea prin boală, transmite ministerul român de Externe. Persoanele vaccinate cu schema completă trebuie să prezinte un certificat în acest sens dar şi dovada efectuării dozei booster, iar cele care nu au doza booster, trebuie să prezinte în locul acesteia rezultatul negativ al unui test de tip PCR efectuat cu maximum 72 de ore anterior. De asemenea, persoanele trecute prin boală prezintă un certificat medical care atestă infectarea cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile şi un test PCR negativ, nu mai vechi de 72 de ore. Oamenii vaccinaţi sau vindecaţi, care nu prezintă rezultatul negativ al unui test PCR sau dovada efectuării dozei booster, intră în carantină pentru o perioadă de 10 zile, din care pot ieşi imediat ce efectuează un test al cărui rezultat este negativ. Cei care nu îndeplinesc niciuna din condiţiile impuse trebuie să se înregistreze prin intermediul platformei Pre Travel Clearance şi sunt plasaţi în carantină pentru 10 zile. Măsura carantinei poate fi încheiată începând cu ziua a cincea, în urma unui test cu rezultat negativ. Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei ţării noastre la Viena +43 1503 24 65 şi +43 1505 23 81. Pentru situaţii de urgenţă, conaţionalii au la dispoziţie linia telefonică specială a misiunii diplomatice +43 699 1172 60 27.


Guvernul de la Atena a impus noi condiţii de intrare Grecia, începând din 19 decembrie. Cei care se prezintă la frontieră trebuie să aibă asupra lor formularul de localizare a pasagerului, completat cu cel puţin 24 de ore înainte, şi un rezultat negativ al unui test PCR sau antigen. Formularul se găseşte online la adresa travel.gov.gr. Testul PCR trebuie să fi fost efectuat cu maximum 72 de ore anterior prezentării la frontieră, iar cel antigen cu 24 de ore. Documentul care atestă rezultatul negativ poate fi redactat în limbile greacă, engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă sau rusă. Exceptaţi de la obligativitatea prezentării unui astfel de certificat sunt minorii cu vârsta de până la 5 ani. Persoanele care intră pe teritoriul elen şi sunt diagnosticate pozitiv cu COVID-19 la testările rapide, efectuate aleatoriu la frontiere, sau cele care se infectează în timpul şederii în Grecia intră în carantină pentru 10 zile (în cazul celor nevaccinate), sau 7 zile (în cazul celor vaccinate cu schema completă). Noile condiţii de intrate sunt valabile până pe 10 ianuarie 2022. Cetăţenii români români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +30 210 671 00 35 şi Consulatului General de la Salonic +30 231 034 00 88. În cazul unor situaţii de urgenţă, aceştia pot apela ambasada la numărul +30 697 899 62 22 sau consulatul la +30 694 604 90 76.


Tyler Moldovan, un poliţist american cu origini româneşti, se află în spital în stare critică după ce a fost împuşcat în timpul unei operaţiuni în oraşul Phoenix din statul american Arizona. Colegii acestuia au organizat un eveniment de strângere de fonduri, a anunţat ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, care a lansat un apel pentru donaţii în sprijinul ofiţerului. 

"Am vorbit cu părinţii lui, Adina şi Dan Moldovan, cu colegii şi prietenii lui Tyler, români şi americani. (...) Suntem cu toţii şocaţi, dar ne rugăm şi sperăm la un miracol. Am fost cu atât mai mişcat de evenimentul tragic ştiind că familia Moldovan urma să ne găzduiască pentru o cină românească în casa lor", a scris ambasadorul pe Facebook. În vârstă de 22 de ani, Tyler Moldovan a absolvit Academia de Poliţie anul acesta şi se căsătorise cu câteva luni în urmă. În timpul liber, obişnuia să cânte la tubă în formaţia Bisericii Penticostale Române "Happy Valley". Fundaţia Poliţiei din Phoenix acceptă donaţii pentru a-l sprijini pe ofiţerul Moldovan şi pe familia acestuia la adresa phoenixpolicefoundation.org/moldovan.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 20.12.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-12-20 11:50:00
Vizualizari: 655
TiparesteTipareste