32 de ani de la căderea lui Ceaușescu

32 de ani de la căderea lui ceaușescu Revolta din decembrie 1989 a dus la căderea regimului comunist. România a fost singura țară din blocul estic unde schimbarea regimului s-a făcut violent, iar liderii săi au fost împuşcați.

Pe 16 decembrie 1989, la Timișoara au izbucnit primele proteste împotriva regimului comunist, care s-au extins apoi în toate oraşele ţării. La București, revolta a culminat, pe 22 decembrie, cu fuga dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena, cu elicopterul, de pe acoperișul clădirii Comitetului Central al PCR. Ulterior, ei au fost prinşi şi executaţi chiar în ziua de Crăciun, după o judecată sumară. În decembrie 1989, în România, au murit peste 1.100 de oameni, iar cel puţin 3.000 au fost răniţi, Celebra întrebare rostită acum 32 de ani -  "21 - 22, cine-a tras în noi?", este în continuare fără răspuns. Ancheta procurorilor încă nu a fost finalizată si vinovatii nu au fost pedepsiti. Nu se știe de ce numărul celor împuşcaţi a crescut după 22 decembrie, când regimul era deja înlăturat. Nu au fost identificate toate forțele militare sau civile participante la reprimarea manifestanților, nu a fost recuperată muniția cu care s-a tras. Deși SRI a întocmit un document amplu referitor la evenimentele de atunci, acesta nu se regăsește în dosar. De asemenea, nu au fost cerute documente extrem de importante din arhivele MApN. 

România a fost  condamnată în repetate randuri, la CEDO, pentru tergiversarea cazului. Primele condamnări definitive au fost date abia în anul 2000, când generalii Mihai Chițac și Victor Stănculescu au fost condamnați la 15 ani de închisoare, dar eliberați în urma recursului. Încarcerați în 2008, Chițac a murit în 2010 acasă, iar Stănculescu a fost eliberat în 2014 și a murit doi ani mai târziu într-un azil de lux. Luna trecută, Înalta Curte de Casașie și Justiție a decis retrimiterea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei în care fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu  şi generalul (r.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii. 

Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul "Praga 1968", dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului dictator Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS. Procurorii militari susţin că gruparea din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989. În plus, a fost amplificată psihoza privind pretinsa existenţă a unor terorişti. Întreaga forţă militară a României s-ar fi pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale (CFSN) - organ provizoriu al puterii de stat, care ulterior devine partid politic - FSN, condus de Ion Iliescu, fost membru al nomenclaturii comuniste. În mai 1990, sunt organizate primele alegeri libere și  el este ales preşedinte cu un incredibil scor: 85% din voturi. Ulterior, a mai avut două mandate, între 1992-1996 şi 2000-2004. Pe parcursul timpului, FSN se transformă în PDSR, apoi în PSD, ultimul aflându-se la guvernare, în acest moment, în România. 

RadioRomaniaInternational · 32 de ani de la căderea lui Ceaușescu - 22.12.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-12-22 11:33:00
Vizualizari: 649
TiparesteTipareste