Jurnal Românesc - 22.12.2021

jurnal românesc - 22.12.2021 Proiectul de lege privind includerea nomazilor digitali în categoria străinilor care pot beneficia de viză de lungă şedere a fost adoptat de Camera Deputaţilor.

Proiectul de lege privind includerea nomazilor digitali în categoria străinilor care pot beneficia de viză de lungă şedere a fost adoptat de Camera Deputaţilor. "Legea pentru nomazii digitali este o lege care aduce România în secolul 21 (...) şi prevede posibilitatea străinilor de a veni să locuiască sau să călătorească în România pentru o perioadă mai lungă de timp. În acest timp, ei pot să lucreze pentru un angajator din străinătate sau pentru o companie pe care ei o au înregistrată în străinătate", a spus deputatul USR Diana Buzoianu. Potrivit acesteia, legea reprezintă un instrument care a adus deja resurse financiare substanţiale în Germania, Estonia şi Croaţia. "Începând din momentul publicării în Monitorul Oficial, va putea să aducă aceste resurse şi pentru România. Este un instrument prin care putem să promovăm ţara noastră şi ne alăturăm astfel practic avangardei statelor care au reuşit să folosească viza pentru nomazii digitali pentru a-şi promova ţara", a mai spus Buzoianu. Conform actului normativ, prin nomad digital se înţelege străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României şi care prestează servicii de la distanţă, sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii de la distanţă prin folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor.


Vicepreşedintele Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Securitate Naţională din Camera Deputaţilor, Mihai Fifor, solicită Guvernului să ia măsuri pentru a facilita trecerea frontierei de către românii stabiliţi în Ungaria care lucrează în continuare în România, şi care, dar din cauza aglomeraţiei de la graniţă, întâmpină dificultăţi în a ajunge la locul de muncă. Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului de Interne, Lucian Bode, deputatul PSD arată că în localitatea Batonya, de pe teritoriul Ungariei, locuiesc circa 380 de români mutaţi în ultimii ani din Arad, iar majoritatea îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României. 

"Din cauza aglomeraţiei create în vămile din zonă în aceste zile premergătoare Sărbătorii Crăciunului, precum şi datorită numărului mare de cetăţeni care se întorc în ţară şi în contextul măsurilor antipandemice sporite de la frontieră, timpii de aşteptare sunt de câteva ore", se arată în scrisoare. Fifor atrage atenţia că locuitorii din vecinătatea frontierei "îşi văd astfel îngrădită posibilitatea de a-şi mai exercita un drept fundamental garantat de Constituţia României, dreptul la muncă" şi indică drept o posibilă soluţie deschiderea zilnică, în anumite intervale orare, a Vămii Variaşu Mic-Dombegyhaza, vamă destinată micului trafic şi deschisă acum doar în zilele de sâmbătă. Frontiera cu Ungaria este cea mai aglomerată graniţă a României în această perioadă din cauza sutelor de mii de români care revin din ţările occidentale pentru a petrece acasă Crăciunul şi Anul Nou.


Comisiile parlamentare de buget-finanţe au avizat favorabil cu 24 voturi '"pentru" şi 9 "împotrivă", bugetul Secretariatului General al Guvernului pentru anul 2022. Instituţia va avea alocate 2,85 de miliarde de lei credite de angajament, cu 5,62% mai mult decât anul acesta, şi 2,82 de miliarde de lei credite bugetare, în creştere cu 1,0t procente. Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a apreciat că bugetul este "echilibrat", dar "evident insuficient", şi a subliniat că va fi luat din nou în discuţie la rectificarea bugetară. În coordonarea Secretariatului General al Guvernului se află 13 institute, agenţii, autorităţi, departamente şi comisii, între care Departamentul pentru românii de pretutindeni şi Departamentul pentru relaţia cu Republica Moldova.


Ambasada României în Republica Moldova și Biroul Atașatului Apărării l-au omagiat pe veteranul de război Ignat Săndulescu cu ocazia împlinirii a 103 ani, transmite Radio Chişinău. Potrivit unui mesaj publicat pe pagina de Facebook a reprezentanţei diplomatice, veteranul de război din localitatea Cruglic, raionul Criuleni, a primit un coș cu produse alimentare, o plachetă de onoare și un buchet de flori. Ignat Săndulescu "s-a remarcat ca o persoană foarte harnică și devotată activităților pe care le-a desfășurat în cadrul IAR Brașov, motiv pentru care conducerea fabricii i-a propus, după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, să se stabilească la Brașov. Acesta a refuzat, motivul fiind legat de dorința sa de a se reîntoarce la soție, în Basarabia", se arată în mesajul publicat de Ambasadă. Săndulescu s-a născut la 20 decembrie 1918 în județul Orhei. În 1940 a fost înrolat în Regimentul 89 Infanterie din Brașov alături de care a luptat în perioada 1942-1943. 

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 22.12.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-12-22 11:22:00
Vizualizari: 595
TiparesteTipareste