Top curiozităţi artistice descoperite în 2021

top curiozităţi artistice descoperite în 2021 Poate că unii oameni se gândesc la artă ca la un domeniu specializat mai puţin accesibil necunoscătorilor.

Poate că unii oameni se gândesc la artă ca la un domeniu specializat mai puţin accesibil necunoscătorilor. Cu toate acestea, atunci când arta coboară în stradă sau ne invită la joacă sau vine chiar la noi acasă, sigur oricine se poate bucura de această experienţă. Pe parcursul anului 2021, am descoperit mai multe proiecte de acest tip.


Un exemplu ar fi pictura realizată pe panourile de plexiglas ce mărgineau podul de peste râul Olăneşti, o pictură realizată de Adrian Ionuţ Luţă, profesor de educaţie plastică, la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea. O realizare demnă de Cartea Recordurilor, Adrian Ionuţ Luță a pictând pe cele 58 de panouri construcții vechi din Râmnicu Vâlcea.


Arta poate fi descoperită şi în joacă, însă. Ne asigură de aceasta Cătălina Stanciu, iniţiatoarea proiectului "museum quest",prin care au fost combinate popularul Escape room cu o vânătoare de comori muzeale.


Recent a fost lansată o platformă virtuală, prin care pot fi vizitate muzeele de la sate, deocamdată 28 de muzee, din fiecare judeţ, din regiunea Moldovei. Am aflat povestea acestui proiect de la Ionuţ Toderaşcu - editor vizual și fotograf documentarist în cadrul proiectului:  

"Începând cu 1 decembrie, putem explora o nouă platformă Muzeedelasat, este o platformă dedicată muzeelor din zona rurală. Începem cu cele opt judeţe din regiunea Moldovei şi avem în plan  ca în următorii doi-trei ani să parcurgem toată ţara şi să facem o radiografie a muzeelor din zona rurală. Pe această platformă sunt tururi virtuale, pe care le-am făcut noi în muzeele de la sat, fotografii şi marteriale documentate la faţa locului." 


Platforma www.muzeedelasat.ro este gratuită și disponibilă în limbile română și engleză. Echipa de proiect a fost formată din patru membri: Cosmin Murărașu - manager de proiect și tehnician scanare 3D, Ionuț Teoderașcu - editor vizual și fotograf documentarist, Nicoleta Felea - copywriter şi consilier în promovare, care a realizat materialele scrise și Silvia-Alexandra Nistor, traducător autorizat, responsabilă cu traducerea tuturor informaţiilor.


Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti (MNAC) nu încetează să surprindă. După vernisaje neconvenţionale, unele poate chiar prea disputate şi colecţii înnoite la fiecare jumătate de an sau instalaţii monstru ce impresionează încă de la intrare, prins "în casă" de pandemie, MNAC a creat proiecte de apropiere a copiilor de muzeu. Au apărut astfel: "Arta Contemporană de la Plancton la Zbor Intergalactic", o serie de ateliere care ajută la înţelegerea expoziției Colecției MNAC, "Văzând Istoria. 1947-2007", dar și de unde vine și se hrănește arta contemporană, în general; "O noapte la muzeu", ateliere adaptate pe înțelesul celor mici care îi ajută să înțeleagă expoziția Colecției MNAC, "Văzând Istoria. 1947-2007", într-o formulă prietenoasă; "Artă prin Corespondență", un proiect ce alătură copii vârstnicilor, facilitând corespondenţa dintre generaţii. Astrid Bogdan, bibliotecar MNAC, ne-a spus povestea proiectului numit "Weekend la MNAC online: Seri de lectură pentru cei mici"  

"La finalul anului precedent am aşezat, alături de colegii mei, prima piatră de fundament a ceea ce numim "Seri de lectură la MNAC". Practic, în fiecare vineri, de la ora 19.00, ne strângem cu mic, cu mare, citim poveşti din biblioteca noastră, biblioteca muzeului. Treptat, încercăm să coloborăm sesiunile acestea, axate predominant pe lectură, cu mici intervenţii grafice din partea ilustratorilor de carte, precum şi cu intervenţii muzicale, astfel încât intervenţiile pe text, să prindă sunete şi culoare, de ce nu? Avem ocazia să descoperim unele titluri chiar sub lectura autorilor. Nu avem limită de vârstă, întrucât atelierele noastre sunt inclusive. Ne dorim totodată să ducem mai departe vechea cutumă a poveştilor spuse la gura sobei, acest program fiind gratuit. Şi avantajul organizării permanent în mediul online face să avem participanţi atât pe plan local, cât şi internaţional."


Iar dacă pandemia ne-a ţinut departe de sălile de spectacol, dansul, spre exemplu, a ajuns chiar şi în casa celor deschişi să fie astfel colindaţi, în proiectul "Private Bodies", ce s-a desfăşurat în paralel în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Braşov, cu participarea artiştilor Anamaria Guguianu, Oana Mureşanu, Cristina Lilienfeld şi Cosmin Manolescu. Cosmin Manolescu ne-a vorbit despre proiectele sale: 

"În primul rând cred că experienţa de a dansa în oraş, în parcuri, pe străzi, de a adresa dansul unor oameni care nu sunt neapărat spectatori curenţi ai dansului contemporan e un lucru foarte eliberator şi foarte puternic. E extraordinar când cineva îţi zâmbeşte sau când vezi că dansul tău provoacă o emoţie pur şi simplu, este practic o pauză în timp în care îţi dai voie să te bucuri de momentul prezent. Îmi place să mă inspir din oraş în proiectele mele, de ceva vreme oricum nu mai dansez în sala de spectacol. Mi se pare că oraşul, cu străzile, apartamentele, tot ceea ce este el, arhitectura spaţiului e foarte ofertant pentru dans şi pentru mine ca artist." 

Rămâneţi alături de noi pentru a afla ce iniţiative frumoase mai apar.

RadioRomaniaInternational · România la ea acasă - 28.12.2021

www.rri.ro
Publicat: 2021-12-28 16:16:00
Vizualizari: 240
TiparesteTipareste