„Automobile, dulcețuri și alte povestiri despre Ploiești”

„automobile, dulcețuri și alte povestiri despre ploiești” Pentru Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), centrată în special, dar nu numai, pe istoria Ploieștiului, celebru centru petrolier din Prahova, 2021 a fost un an important.

Pentru Asociația pentru Educație și Dezvoltare Urbană (AEDU), centrată în special, dar nu numai, pe istoria Ploieștiului, celebru centru petrolier din Prahova, 2021 a fost un an important. Tururi ghidate prin oraș, expoziții și, mai ales, multe apariții editoriale dintre care amintim "Cei pe care i-am uitat. Represiunea comunistă la Ploiești (1948-1964)" și " Cârciumi, gloanțe și palate. 12 istorii ploieștene". Cel din urmă titlu face parte din colecția "Memento", cea cu care a debutat editura Asociației. Iar, spre sfârșitul anului trecut, a apărut un titlu din această colecție: " Automobile, dulcețuri și alte povestiri despre Ploiești". Ca și în cazul celorlalte cărți din această serie, este vorba de un volum colectiv ai căror autori, de vârste diferite, rememorează perioadele trăite în Ploiești. 


Istoricul Lucian Vasile, directorul Asociației pentru Educație și Dezvoltare Urbană, le face o scurtă descriere acum.: Sunt 15 autori de data aceasta. Ei sunt din Ploiești, din alte orașe din țară, din străinătate, din Germania și din Italia. E un volum foarte variat în care, cu siguranță, orice cititor va găsi ceva care să țină de universul său, de epoca sa preferată sau de locurile pe care le îndrăgește. Majoritatea au participat la măcar unul dintre titlurile precedente, dar avem și autori noi precum Livia Dimulescu sau Emilio Cives. De altfel domnul Cives are o poveste de viață foarte aparte și impresionantă, fiind membru al unei familii italiene la Ploiești în perioada interbelică și fiind practic forțat să părăsească România la începutul perioadei comuniste. Pe atunci, cam 10% dintre locuitori erau italieni, francezi, americani, britanici ori alte etnii în afară de cea majoritară românească.

                

Volumul "Automobile, dulcețuri și alte povestiri despre Ploiești" este centrat pe secolul XX, dar cuprinde și povești care țin și de perioada interbelică, și de cea comunistă. Este practic un secol de istorie comprimat în 336 de pagini, continuă Lucian Vasile.  Bineînțeles, sunt și povestiri care vor descreți frunțile precum poveștile despre mașinile din orașul de altădată, în special cele care fuseseră moștenite de dinainte de război și care erau așa niște prezențe aparte în orașul din anii 1960-1970. Dar e vorba și despre automobilele cu care generația părinților mei a crescut, adică automobilele fabricate în perioada comunistă. Nici cuvântul "dulcețuri" nu este pus întâmplător în titlu. Sunt câteva mențiuni și rețete schematice ale dulcețurilor care se făceau în casele ploieștenilor. Dar sunt și povești mai complicate care nu descrețesc neapărat frunțile, dar te pun pe gânduri. Și de aici ar fi mai multe de menționat. O să precizez una singură, cea a lui Letzler Penchaș, unul dintre liderii comunității evreiești care a ajuns în toate ipostazele: de victimă, de colaborator,  de erou, de personaj culpabil și așa mai departe. E un exemplu despre cum se poate istoria nedreaptă te răsucește în tot felul de ipostaze.

                

Așa cum s-a întâmplat constant de la înființarea AEDU, cititorii memoriilor despre Ploiești sunt invitați să și descopere orașul - sau ce-a mai rămas din orașul istoric - în cadrul tururilor ghidate organizate de asociație.www.rri.ro
Publicat: 2022-01-05 15:15:00
Vizualizari: 225
TiparesteTipareste