Din nou despre compensarea preţurilor la energie

din nou despre compensarea preţurilor la energie Guvernul de la București anunţă o nouă schemă de protecţie pentru consumatorii casnici de energie electrică.

Situația din sectorul energetic românesc este gravă și nu pare că ar da semne să se amelioreze în lipsa intervenției ferme a politicului. Suprapusă peste liberalizarea totală, în 2021, a pieței de resort, creșterea exorbitantă a prețurilor la curent electric și gaze naturale face victime. Pe de o parte, în rândul consumatorilor casnici, în special al celor vulnerabili, care de la o lună la alta primesc facturi ce frizează, unele, absurdul. Pe de altă parte, probleme întâmpină și consumatorii economici care, din aceeași rațiune, se văd în situația de a-și restrânge activitatea și, în consecință, de a trimite foarte mulți angajați în șomaj. Unul din cazurile răsunătoare ale acestor zile este cel al Combinatului de aluminiu ALRO de la Slatina, printre cele mai mari din Europa, care a început, deja, să închidă o hală de electroliză ce funcţiona de peste o jumătate de secol. Ministerul Energiei spune că pârghiile de control al actorilor de pe piața energiei le au Autoritatea autonomă și independentă decizional, organizatoric şi funcţional de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ori Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. 


În ceea ce-l privește, Guvernul PNL-PSD-UDMR a decis prin ordonanță, votată, apoi, în Parlament, ca în perioada 1 noiembrie 2021 - 31 martie 2022 să plafoneze prețurile și să acorde oamenilor compensații. Nu toți actorii de pe piață au respectat, însă, legea, potrivit ministrului de resort, Virgil Popescu:  "Da, sunt furnizori care au trimis facturi neplafonate şi necompensate. Un singur mare furnizor a fost pregătit în aşa fel încât, până în data de 15 decembrie, a emis facturile aşa cum trebuie şi aşa cum scrie în lege." În consecință, cetăţenii care au primit facturi neconforme nu trebuie să le plătească, iar furnizorii care le-au trimis au obligaţia să le refacă din oficiu, în caz contrar, putându-se ajunge până la ridicarea licenţei de funcţionare. 


În plus, premierul Nicolae Ciucă a anunțat și ale măsuri de sprijinire a populației avute în vedere:  "De la 1 aprilie, consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 kw/oră vor beneficia de o nouă schemă de protecţie, care va include TVA redusă la 5%, precum şi compensarea certificatului verde şi a bonusului de cogenerare pentru consum. Vom elabora o schemă de sprijin şi pentru gaze naturale." Premierul a mai spus că sunt analizate măsuri de sprijin şi pentru IMM-uri, cu condiţia ca acestea să păstreze locurile de muncă. PSD a salutat măsurile de protejare a populaţiei faţă de creşterea preţurilor la energie anunţate de Guvern, dar spune că este nevoie de mai mult. Astfel, social-democrații se pronunţă pentru reducerea TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale, şi nu de la 1 aprilie, ci de la 1 februarie. Pentru a închide bucla, să spunem că, în proporție de 70% din cauza creșterii prețurilor la curent și gaze, aproape toate produsele și serviciile s-au scumpit în România, inflația fiind subiect de îngrijorare în stradă, dar și de preocupare în birourile Băncii Centrale. Pentru prima parte a acestui an, ar putea fi depășit nivelul de 7-8 procente.

RadioRomaniaInternational · Din nou despre compensarea preţurilor la energie - 12.01.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-01-12 11:33:00
Vizualizari: 213
TiparesteTipareste