Evenimente de Ziua Culturii Naționale

evenimente de ziua culturii naționale Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, celebrată în fiecare an pe 15 ianuarie - data nașterii poetul național, Mihai Eminescu - ARCUB (Centrul Cultural al Municipiului București) a oferit publicului un program variat de evenimente.

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, celebrată în fiecare an pe 15 ianuarie - data nașterii poetul național, Mihai Eminescu - ARCUB (Centrul Cultural al Municipiului București) a oferit publicului un program variat de evenimente. Programul a pus accent pe modelele noi de expresie culturală și s-a intitulat "Zilele Culturii Urbane la ARCUB. Artiști români contemporani în prim plan". 

Mihaela Păun, directoare ARCUB.  Noi ne-am propus să marcăm acest moment organizând niște evenimente aparte. Cum suntem un centru cultural al orașului, un centru cultural modern, și avem un permanent dialog cu sectorul cultural independent, ne dorim să-i promovăm mai ales pe artiștii independenți. Din cauza pandemiei, foarte mulți dintre operatorii culturali nu au reușit să-și prezinte producțiile așa cum și-ar fi dorit. Este motivul pentru care am ales cele mai frumoase proiecte marca ARCUB pentru aceste trei zile pe care noi le-am numit Zilele Culturii Urbane. Este vorba de un program variat, de dans contemporan, teatru, inclusiv de teatru pentru copii, de film și de muzică contemporană. În felul acesta ne-am gândit să marcăm Ziua Culturii Naționale, dar a fost și intenția de a ne manifesta sprijinul pentru tinerii creatori de conținut cultural și pentru publicul pe care noi credem că l-am format în zona aceasta. Așa cum spuneam, oamenii aleg ARCUB pentru că știu că le oferim artă contemporană foarte modernă, experimentală."

            

În continuarea proiectului "În Bucureștiul iubit", prezentat la Atelierele Malmaison sub umbrela Programului "Bucureşti - Oraş deschis" 2021, Galeria Ivan a participat la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu expoziţia "Imagini. Amintiri", aducând în prim plan lucrările artistei Florina Coulin despre orașul București. Expoziţia "Imagini. Amintiri" vernisată pe 14 ianuarie, rămâne deschisă până la finalul lunii la ARCUB Gabroveni. În cadrul expoziției, sunt programate proiecții ale unor filme documentare inedite. Teatrul unteatru de copii a participat la Zilele Culturii Urbane la ARCUB cu spectacolul "Clara si timpul liber" care a primit Premiul Special al Juriului la ultima ediție a Bucharest Fringe. Tot cu ocazia Zilei Culturii Naționale, MNAR - Muzeul Național de Artă al României - a propus publicului un parcurs nocturn al patrimoniului aflat în expozițiile permanente ale Galeriilor de Artă Veche Românească și Artă Românească Modernă. 

Călin Stegerean, directorul MNAR.  "În Galeria de Artă Modernă Românească, ghidajul s-a intitulat sentimentul național în pictura modernă din România, iar în Galeria de artă veche românească, focusul a fost pe expoziția permanentă. În plus, în această zi, am lansat anunțul privind acordarea unei burse pentru cercetarea patrimoniului artistic al MNAR, este vorba de o bursă oferită de Fundația Bonte, o fundație creată de omul de afaceri Alain Bonte, stabilit cu mulți ani în urmă în România. Datorită acestei burse le oferim cercetătorilor din România posibilitatea de a petrece un an de zile la Muzeul Național de Artă, în vederea cercetării patrimoniului artistic deosebit de valoros pe care îl deține. Vrem să atragem atenția asupra acestui patrimoniu, care poate da naștere unor lucrări științifice, de doctorat, și în același timp ne dorim ca Muzeul să devină un sprijin pentru cercetătorii de artei din țara noastră."

RadioRomaniaInternational · Eveniment cultural - 17.01.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-01-17 16:16:00
Vizualizari: 237
TiparesteTipareste