30 de ani de relaţii diplomatice România – Ucraina

30 de ani de relaţii diplomatice românia – ucraina Preşedintele ucrainean, Volodâmâr Zelenski, a avut o convorbire telefonică cu omologul român, Klaus Iohannis, în contextul aniversării relaţiilor diplomatice între România şi Ucraina şi a situaţiei de securitate din regiune.

Pe 1 februarie s-au împlinit 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România şi Ucraina. Fosta republică sovietică şi-a proclamat independența în 1991, iar cele două țări au stabilit formal relații diplomatice în 1992. România a fost primul stat membru al Uniunii Europene care a ratificat Acordul de Asociere UE-Ucraina, în 2014. În acest context, dar și al evoluţiilor 'îngrijorătoare' de securitate în regiunea Mării Negre, președintele român, Klaus Iohannis, a avut o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean, Volodâmâr Zelenski. În cadrul discuțiilor, șeful statului român a acordat un spaţiu 'amplu' soluţionării problemelor legate de drepturile persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina, îndeosebi privind protecţia identităţii lingvistice a acestora. El a reiterat sprijinul 'ferm' al Bucureştiului pentru suveranitatea Ucrainei şi integritatea sa teritorială, precum şi pentru aspiraţiile sale europene şi euroatlantice. Şeful statului român a subliniat susţinerea pentru politica de nerecunoaştere a anexării ilegale a Peninsulei Crimeea şi a apreciat comportamentul 'responsabil' al Ucrainei în vederea evitării creşterii tensiunilor. La rândul său, liderul de la Kiev a mulţumit României pentru sprijinul 'vocal' şi 'activ' atât în cadrul Uniunii Europene, cât şi al NATO. 


Pe de altă parte, a avut loc și un schimb de scrisori de felicitare între Ministerul român de Extene și cel de la Kiev. Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a evidențiat importanța relației cu Ucraina și a reiterat angajamentul pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale, în spiritul valorilor europene și în conformitate cu agenda europeană și euroatlantică a fostei republici sovietice. Totodată, el a exprimat speranța că dialogul deschis și consistent dintre cele două țări, pe care l-a promovat și susținut constant, va aduce soluții rapide și durabile la problemele identitare ale minorității române din Ucraina. Totodată, a evidențiat angajamentul pentru dinamizarea cooperării transfrontaliere și în domenii sectoriale de interes comun. 

Ministrul român de Externe a reiterat, în egală măsură, sprijinul României pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, precum și pentru dreptul acestui stat de a-și decide liber cursul politicii sale externe și de securitate. În același timp, a exprimat încrederea că opțiunea democratică a poporului ucrainean constituie o forță motrice a procesului de reforme de la Kiev. În teren, situația se menține tensionată la granița Ucrainei cu Rusia, unde Moscova a mobilizat peste 100.000 de militari şi o cantitate importantă de tehnică de luptă și se pregătește pentru o invazie, potrivit analiștilor. Moscova neagă acest lucru, dar a cerut ca NATO să-şi retragă tehnica militară din România și Bulgaria, ca parte a propunerilor sale de securitate. În plus, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că admiterea Ucrainei în NATO poate provoca un război între Moscova şi Alianţa Nord-Atlantică.


RadioRomaniaInternational · Nota 2 - 02.02.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-02-02 11:37:00
Vizualizari: 592
TiparesteTipareste