Jurnal Românesc - 04.02.2022

jurnal românesc - 04.02.2022 Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat o lege care prevede acordarea de sprijin şi asistenţă de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii de risc imediat.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat o lege care prevede acordarea de sprijin şi asistenţă de către statul român cetăţenilor străini sau apatrizilor aflaţi în situaţii de risc imediat, ipostaze în care dreptul la viaţă le este pus în pericol. Actul normativ reglementează setul de activităţi pe care le poate întreprinde Ministerul Afacerilor Externe în scopul evacuării dintr-o zonă de conflict armat a persoanelor care se încadrează în categoriile vizate. Astfel, MAE le va asigura acestora protecţia şi sprijinul în vederea staţionării temporare pe teritoriul altor state terţe. Pe perioada acestei staţionări, statul român le va asigura accesul la hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistenţă medicală în regim de urgenţă şi le va sprijini tranzitul şi transportul către punctele de frontieră ale statului român spre alte destinaţii. Sprijinul şi asistenţa vor fi asigurate şi membrilor de familie de gradul I ai cetăţenilor străini sau apatrizi. Activităţile vor fi realizate de minister şi prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate, iar cheltuielile vor fi asigurate de la bugetul de stat.


Parlamentul de la Madrid a aprobat o reformă a pieţei muncii ce restrânge substanţial folosirea contractelor de muncă pe perioadă determinată, o practică la care angajatorii spanioli recurg în mod excesiv, scrie Reuters. Modificarea legislativă a fost menţionată de Comisia Europeană drept condiţie pentru accesarea fondurilor nerambursabile, de aproape 70 de miliarde de euro, din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Noua legislaţie le oferă sindicatelor o mai mare putere de negociere şi introduce atât o simplificare a contractelor de muncă, precum şi o înăsprire a sancţiunilor pentru folosirea ilegală a angajaţilor temporari. După intrarea în vigoare a legii, în Spania contractul de muncă uzual va trebui să fie pe perioadă nedeterminată, iar la angajarea temporară se va putea recurge numai în circumstanţe impuse de specificul producţiei sau pentru înlocuirea provizorie a unui lucrător care are dreptul să-şi rezerve postul. Peste un milion de români trăiau în Spania în 2021 şi formau cea mai numeroasă comunitate de cetăţeni străini din statul iberic, potrivit Ministerului spaniol al Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.


Expoziţia colectivă "Asupra Viețuirii", a grupului NOIMA compus din artiştii Ciprian Bodea, Dan Gherman, Cosmin Frunteş, Sorin Scurtulescu și Andrei Rosetti, va fi deschisă în perioada 10 februarie - 22 martie la galeria Institutului Cultural Român de la Lisabona. Curatoriată de pictorul Andrei Rosetti, expoziția conține lucrări de pictură, desen, fotografie, obiect, performance şi video ale grupului de artiști români. NOIMA a fost întemeiat în 2003 în zona de vest a României. Fondatorii grupării au studiat pictura la Timișoara la finele anilor '90. ICR Lisabona arată că NOIMA înseamnă întâi de toate un atelier colectiv de pictură, deschis adesea altor medii de exprimare. Debutul NOIMA a fost legat de o revenire a picturii de plein air, iar multe dintre acțiunile grupării din ultimii ani se sprijină pe experiența observării realității înconjurătoare, ceea ce, în contextul realității pandemice, a devenit un atu. Vernisajul expoziţiei va avea loc la 10 februarie, în prezența artistului Cosmin Frunteş.


"Yiddishkeit", seria culturii idiș, continuă, printr-un eveniment cultural dedicat scriitorilor israelieni Yenta Mash și Itzhak Panner, organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova în Israel, Leyvik House din Tel Aviv și Asociația Scriitorilor și Jurnaliștilor de Limbă Idiș din Israel. Evenimentul va cuprinde o privire de ansamblu asupra creației artistice și a moștenirii culturale a celor doi scriitori, precum și prezentarea unora dintre cele mai semnificative opere literare ale acestora în limba română şi idiş. Programul va include și proiecția unor fragmente video din interviuri realizate cu cei doi autori. Yenta Mash a fost una dintre cele mai cunoscute scriitoare israeliene de limbă idiș. Născută în Basarabia, a fost deportată de sovietici în Siberia împreună cu părinții. După 9 ani de muncă forțată, s-a întors în Moldova și s-a stabilit la Chișinău. În anii '70 a imigrat în Israel. Povestirile ei au fost publicate în reviste de limbă idiș din Israel și SUA, iar opera sa literară a fost culeasă în patru volume. A fost laureată cu premiul național Itsik Manger în 1999 și cu premiul Dovid Hofshteyn în 2002. Itzhak Panner și-a petrecut mare parte din copilărie și adolescență în Bucovina, unde și-a descoperit talentul și inspirația pentru scris. În timpul Holocaustului a fost deportat în Transnistria, alături de soția și fiul său. Supraviețuitor al Holocaustului, Panner a emigrat în Israel, împreună cu familia, în 1949, unde și-a continuat activitatea de prozator, poet și jurnalist. "Yiddishkeit" va avea loc la 17 februarie la sediul ICR Tel Aviv și va fi difuzat în direct online pe pagina de Facebook a reprezentanţei culturale româneşti în Israel.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 04.02.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-02-04 11:22:00
Vizualizari: 620
TiparesteTipareste