Spectacolul naturii în Parcul Național Piatra Craiului

spectacolul naturii în parcul național piatra craiului Ne îndreptăm azi către unul dintre cele mai spectaculoase masive muntoase din România, Piatra Craiului.

Ne îndreptăm azi către unul dintre cele mai spectaculoase masive muntoase din România, Piatra Craiului. Este locul în care puteți surprinde imagini spectaculoase cu capre negre, declarate monument ale naturii. Primul pas către protejarea acestei zone a fost făcut în 1938, când s-au pus bazele unei rezervații naturale. Descoperim azi o multitudine de trasee turistice și atracții naturale. Toate sunt foarte accesibile, întrucât această formaţiune muntoasă din centrul României se află la doar 25 de km de orașul Brașov. Mircea Vergheleț, directorul administrației. 

"Este unul dintre cele 13 parcuri naționale ale României. Este amplasat în raza județelor Brașov și Argeș, în vecinătatea culoarului Rucăr-Bran, o șosea cu peisaje deosebite. Pe o parte se văd Munții Bucegi, pe cealaltă parte se văd Munții Piatra Craiului. La vest avem două văi, Valea Bârsei, în județul Brașov, și Valea Dâmboviței, în județul Argeș. Practic, Parcul Național Piatra Craiului este înconjurat de aceste culoare. Muntele este foarte spectaculos. Este o creastă calcaroasă. Este singura zonă din România, cu calcar, care depășește altitudinea de 2.000 de metri. Particularitatea constă în faptul că straturile de calcar - care e o rocă sedimentară, formată pe fundul mării - sunt în poziție verticală, în urma mișcărilor tectonice, mai ales în partea nordică. În mod normal, aceste straturi de calcar se găsesc în poziție orizontală. Astfel, au apărut forme de relief foarte spectaculoase, cu abrupturi, cu pereți verticali, cu văi și zone de grohotiș."


În Piatra Craiului, spre deosebire de alte zone din țară, de când vânătoarea a fost interzisă pentru aproape toate speciile, caprele negre sunt foarte prietenoase cu turiștii. Aceștia le fotografiază chiar cu telefonul mobil, fără a avea nevoie de obiective care să apropie foarte mult. Uneori, distanța dintre ele și turiști este de doar patru, cinci metri. Pentru cei care ajung în zona de creastă, în special vara, întâlnirea cu aceste animale poate să fie o bucurie foarte mare, iar fotografiile devin amintiri cu care se întorc acasă. Mircea Vergheleț, directorul administrației Parcului Național Piatra Craiului, despre traseele turistice. 

"Există 44 de trasee turistice marcate și omologate, cu diverse grade de dificultate. În primul rând, ar fi traseele care înconjoară masivul la bază, în zona de pădure, care sunt mai ușoare. Apoi, aș menționa traseele care străbat cheile. Avem canioane calcaroase în partea nordică, dar și în partea sudică. În nord, avem Prăpăstiile Zărneștiului, o zonă renumită și pentru escaladă. În partea sudică, avem Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturetului și Cheile Dâmboviței. Aceste chei sunt străbătute fie de un drum forestier, fie de drumuri publice, comunale, așa cum e în partea sudică. Traseele sunt mai ușoare în partea de jos. Cu cât ne îndreptăm spre creastă, în special pe versantul vestic, care e mai abrupt, traseele devin mai dificile. În perioada verii, este necesar ca turiștii să aibă echipamentul necesar pentru aceste ascensiuni: bocanci, haină de ploaie, telefon pentru anunțarea Salvamontului în cazul unor evenimente neprevăzute. Apoi, e foarte important să aibă apă. În Piatra Craiului nu există surse de apă în zona crestei. În schimb, iarna, le recomandăm celor care vor să facă drumeții obișnuite și nu au aptitudini de alpinism să folosească doar traseele de la bază. Cele din zona crestei sunt închise publicului general."


Înainte de a porni în drumeție, este bine să vă informați cu privire la traseu, continuă Mircea Vergheleț, directorul administrației Parcului Național Piatra Craiului.  

"Avem pagina de internet pcrai.ro, unde există o hartă cu aceste trasee de vizitare. Se pot vedea în Google Earth. De asemenea, avem și o hartă turistică tipărită, care se poate achiziționa de la noi. Centrul nostru de vizitare este unul dintre cele mai moderne din România. Este organizat sub forma unui traseu turistic pentru cunoașterea muntelui Piatra Craiului. Avem multe dispozitive interactive și o hartă a masivului, pe care se proiectează diverse imagini, inclusiv traseele turistice în 3D. De asemenea, se pot vedea diorame pe diverse teme, floră, faună, istoricul escaladei în Piatra Craiului, alte arii protejate din România, insecte, peșteri, grohotișuri etc. Fiecare dioramă este și ea interactivă și se pot vedea o prezentare și fotografii. Înainte de pandemie, aveam aproximativ 7.000 de vizitatori pe an. Sperăm ca, după această perioadă, să revenim la numărul inițial. Foarte mulți vin în perioada verii, atât din România cât și din străinătate. Vin să se informeze și să ceară sfaturi pentru vizitarea parcului."


În prezent, administrația Parcului Național Piatra Craiului are două proiecte în implementare în colaborare cu celelalte parcuri din arcul carpatic, din țările care sunt membre ale Convenției Carpatice, spune Mircea Vergheleț:  

"Unul este legat de culoarele de circulație ale carnivorelor dintre Piatra Craiului și Bucegi. În cadrul acestui proiect, am avut și niște camere de monitorizare. Am reușit să filmăm toate speciile de carnivore, dar și celelalte specii de mamifere existente în parc. Toate aceste filmări pot fi găsite pe pagina noastră de Facebook, care este foarte vizitată. De asemenea, chiar acum începem un proiect pentru revizuirea planului de management al Parcului Național Piatra Craiului. Suntem deja la al treilea plan de management. Vom dori să acordăm atenție în viitor și păsărilor, întrucât zona a fost declarată importantă și din aceste punct de vedere. Îi invităm pe toți cei care doresc să vadă o zonă montană din România să vină în Piatra Craiului, fiindcă este o zonă unică. Multă lume spune că e cel mai frumos munte de la noi din țară și nu numai. Credem că amenajările noastre, refugiile, traseele, centrul de vizitare, pot crea o experiență unică."


Invitația a fost lansată. Vă așteptăm și săptămâna viitoare, când ne îndreptăm atenția spre partea de sud-vest a României. Vom merge într-un loc mai puțin promovat, dar renumit pentru sălbăticia naturii: Parcul Național Defileul Jiului.

RadioRomaniaInternational · Radio Tour: Spectacolul naturii în Parcul naţional Piatra Craiului - 10.02.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-02-10 16:01:00
Vizualizari: 829
TiparesteTipareste