Retrospectiva săptămânii 06.02.- 12.02.2022

retrospectiva săptămânii 06.02.- 12.02.2022 Pandemia bate în retragere?/ Mișcări de trupe în sud-estul Europei/ Ministrul Energiei scapă de moțiune/ BNR intervine pentru a stopa inflația/ Sprijin românesc pentru Republica Moldova românofonă

Pandemia bate în retragere?

În următoarele 3-4 săptămâni, numărul îmbolnăvirilor de Covid va scădea în România, iar incidenţa va fi apropiată de un caz la mia de locuitori, a estimat, săptămâna aceasta, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El a spus că în acel moment se va discuta despre relaxarea etapizată a măsurilor sanitare şi chiar la renunţarea la unele dintre ele, cum ar fi certificatul digital. În schimb, purtarea măştii în spaţiile închise ar urma să rămână în vigoare. Un punct de referinţă este data de 7 martie, când expiră prelungirea stării de alertă și când se va lua o decizie în funcţie de evoluţia indicatorilor pandemici. După 1 februarie, în plin val 5, când s-a înregistrat un record de infectări - peste 40 de mii - numărul acestora a scăzut constant. Ministrul Rafila a amintit şi de importanţa vaccinării, mai ales în cazul persoanelor vulnerabile.De la debutul campaniei, pe 27 decembrie 2020, aproape 8,1 milioane de români au primit cel puţin o doză de vaccin, adică aproximativ 50,5% din populaţia adultă, iar din populaţia generală circa 42%.


Mișcări de trupe în sud-estul Europei

România beneficiază, ca membru al NATO şi ca partener strategic al SUA, de toate garanţiile de securitate de care are nevoie, în contextul celei mai grave crize de după căderea Cortinei de Fier - a declarat preşedintele Klaus Iohannis, care a vizitat, vineri, împreună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, din sud-estul României. Acolo, în cursul săptămânii, au ajuns elemente de tehnică militară ale detaşamentului pe care SUA l-a trimis ca parte a sprijinului pentru aliaţii NATO din Europa de Est, date fiind tensiunile dintre Rusia și Ucraina. Aproximativ 1.000 de militari americani sunt dislocaţi în România. Ei se alătură colegilor lor, peste 900, aflați, deja, pe teritoriul românesc. "Pe întregul flancul estic, de la Marea Neagră până în zona baltică, NATO lansează trupe și capacităţi militare suplimentare" - a spus Jens Stoltenberg, care, în numele Alianței, a cerut Rusiei să dezescaladeze situația şi să aibă un dialog în bună credinţă. "Noi rămânem pregătiţi pentru o soluţie politică. În acelaşi timp, suntem puternici, vigilenţi şi uniţi." - a întărit șeful NATO. Joi, președintele Klaus Iohannis a vizitat și sediul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova (sud),menită să întărească postura de descurajare şi apărare a NATO în regiunea Mării Negre şi pe flancul estic. Ocazie pentru șeful statului să salute hotărârile de dată recentă ale SUA şi Franţei privind prezenţa lor militară în România. Klaus Iohannis a lansat invitaţia și către alte ţări aliate de a lua în considerare să contribuie cu forţe la structurile multinaţionale de pe teritoriul României.


BNR intervine pentru a stopa inflația

România va avea o creştere economică de 4,2% anul acesta şi de 4,5 în 2023, potrivit previziunilor economice de iarnă ale Comisiei Europene. Oamenii de rând se confruntă, însă, cu cea mai mare inflație din 2005, iar tendința ei este de creștere. Cele mai mari scumpiri sunt la gaz (peste 50%) și la energie electrică (28%). Cum, potrivit estimărilor Băncii Centrale, inflația ar urma să ajungă la un număr cu două cifre în curând, în încercarea de a o tempera, BNR a majorat până la 2,5% pe an dobânda de politică monetară, prima consecinţă fiind că vor creşte dobânzile la creditele în lei, se va diminua consumul, iar creşterea economică va încetini. Aceste costuri sunt, însă, acceptabile, spun specialişti economici, pentru stoparea inflației, inamicul public numărul 1 al primei jumătăţi a anului.


Ministrul Energiei scapă de moțiune

Aspru criticat pentru modul în care a gestionat actuala situație din Energie, ministrul liberal Virgil Popescu ar fi trebuit să facă față, săptămâna aceasta, unei moțiuni simple pe care Uniunea Salvați România, în opoziție, a depus-o în Camera Deputaților. Pe scurt, USR califică drept dezastruoasă gestionarea crizei facturilor la energie, deciziile ministrului Popescu periclitând, în opinia Uniunii, securitatea energetică a României. Dezbaterea moţiunii simple, programată pentru luni, a fost, însă, suspendată după ce liderul deputaţilor naționaliști din AUR, George Simion, l-a bruscat pe ministrul Energiei în timp ce oficialul vorbea de la tribuna Camerei. Ședinţa a fost reluată, dar dezbaterile s-au desfăşurat doar cu deputaţii USR, AUR şi neafiliaţi, în absenţa, în semn de protest, a lui Virgil Popescu și a reprezentanţilor PSD, PNL și UDMR, la putere. Moțiunea nu a trecut. În schimb, reprezentanţii partidelor aflate la guvernare au modificat regulamentul Camerei Deputaților, astfel încât parlamentarii care au un comportament agresiv în timpul şedinţelor de plen să poată fi sancţionaţi mai dur. AUR şi USR au anunţat că vor sesiza Curtea Constituțională, pe motiv că modificările afectează transparenţa activităţii parlamentare.


Sprijin românesc pentru Republica Moldova românofonă

Ședinţă comună, vineri, la Chișinău, a Guvernelor României şi al Republicii Moldova, ocazie pentru semnarea mai multor acorduri de cooperare în domenii precum energie, educaţie sau infrastructură! Vedem la Chişinău cea mai mare deschidere înregistrată vreodată în relaţia cu Bucureștiul - a remarcat premierul român, Nicolae Ciucă. La rândul său, șefa Executivului moldovean pro-european, Natalia Gavriliță, a văzut în şedinţa comună un simbol, prin agenda ei extrem de ambiţioasă în beneficiul cetăţenilor din ambele state.Bucureștiul va oferi Chişinăului fonduri de 100 de milioane de euro asistenţă financiară nerambursabilă. Între altele, vor fi construite reţele de apă şi canalizare şi vor fi reabilitate instituţii de învăţământ şi de cultură. Va fi construit și un nou pod peste râul Prut, care se va integra în viitorul sistem de autostrăzi din România. Totodată, cele două părţi vor colabora pentru a evalua, preveni şi gestiona situaţiile de criză în aprovizionarea cu energie şi gaze naturale.



www.rri.ro
Publicat: 2022-02-12 10:18:00
Vizualizari: 658
TiparesteTipareste