Parcul Național Defileul Jiului

parcul național defileul jiului Situat în sud-vestul României, Parcul Național Defileul Jiului se remarcă în peisajul parcurilor naționale din România prin intervenția minimă a omului asupra naturii.

Situat în sud-vestul României, Parcul Național Defileul Jiului se remarcă în peisajul parcurilor naționale din România prin intervenția minimă a omului asupra naturii. Sălbăticia locurilor îi impresionează pe toți turiștii care ajung aici. Fiindcă nu a beneficiat de o promovare intensă, numărul vizitatorilor este mic, însă alegerea lor este răsplătită prin peisaje de basm și prin câteva trasee tematice foarte interesante.


Marin Șerban, directorul administrației Parcului Național Defileul Jiului:

"Deși pe traseul căii ferate din Defileul Jiului, observăm o amprentă umană, ea e integrată în peisaj și conferă unicitate. Este un traseu foarte frumos pentru turiști. Invitația pe care o adresăm în mod deosebit este aceea de a parcurge câteva dintre traseele tematice și turistice pe care le avem în interiorul parcului. Acestea vă apropie de natură și vă dezvoltă pasiunea pentru natură. Parcul nostru are o suprafață de aproape 11.000 de hectare. De la momentul înființării, activitățile antropice s-au redus foarte mult. Locurile sunt puțin umblate, relieful este accidentat în cea mai mare parte, dar, de pe anumite poteci, putem ajunge în anumite puncte, de unde putem vedea peisaje foarte frumoase."


Pe teritoriul parcului există trei trasee tematice, continuă Marin Șerban: "Se numesc "Defileul Jiului și comorile sale", "Poveștile pădurii" și "Sfinxul Lainicilor". "Defileul Jiului și comorile sale" este un traseu mai lung, dar relativ ușor de parcurs, de pe care se văd peisaje foarte frumoase. Se ajunge până la Creasta Braicului, de unde există o vedere spectaculoasă asupra Munților Parâng. Traseul "Poveștile pădurii" este dedicat în mod special elevilor, cu care colaborăm foarte mult. Sunt prezentate istoria locului și o parte din activitățile administrației parcului. Traseul "Sfinxul Lainicilor" este recent pus în valoare și are ca punct culminant acest monument natural. La fel, traseul este ușor de parcurs, se efectuează în trei ore. Despre toate aceste trasee găsiți mai multe informații pe site-ul nostru, defileuljiului.ro. Există descrieri, iar traseele sunt în formate care pot fi descărcate pe dispozitive mobile. Se pot parcurge în orice perioadă a anului și necesită un minim de echipament, fiindcă suntem, totuși, într-o zonă de munte. Ca parte a faunei de pe teritoriului parcului, avem vipera și vestitul urs. Deși până acum nu au existat incidente, recomandăm turiștilor să fie atenți."


Există un centru de vizitare a Parcului Național Defileul Jiului, construit relativ recent, care se află în orașul Bumbești-Jiu. Pentru a ajunge la acesta s-au amplasat panouri indicatoare, iar pe site-ul parcului este menționată adresa, astfel încât să fie ușor de găsit de oricine. Marin Șerban, directorul administrației Parcului Național Defileul Jiului:

"Este un centru de vizitare modern, dar cu specific local. Avem personal calificat care vă poate oferi orice fel de informații despre Parcul Național Defileul Jiului sau despre activitatea administrației. Programul de vizitare este între orele 9:00 și 15:00, de luni până vineri. Totuși, în sezonul estival, dacă afluxul de turiști este mare, așa cum am mai făcut, putem prelungi programul centrului și-l putem păstra deschis și în weekend. Centrul de vizitare este o poartă de intrare în parcul național. Aici putem vedea pe o machetă, la o scară foarte mare, cum arată parcul, ce și cum se poate vizita. În cazul în care e nevoie, putem asigura și ghidaj pentru grupuri de turiști. Avem personal calificat în acest sens."


Ghidajul poate fi asigurat în câteva limbi de circulație internațională: engleză, franceză, germană și în limbi vorbite chiar și în maghiară. 

L-am întrebat pe Marin Șerban, directorul administrației Parcului Național Defileul Jiului, care a fost reacția turiștilor străini ajunși aici: "Au fost încântați să vadă simplitatea oferită de peisaj. Au fost bucuroși să vadă că foarte aproape de ei, în Europa, încă mai există astfel de locuri puțin umblate. Ca fapt divers, într-o dimineață, ne-a vizitat un domn care ne-a zis că e din Australia. Ne-a spus că a auzit că aici sunt vipere care trăiesc nestingherite și că ar vrea să le vadă în habitatul lor. Am avut ce să-i arătăm. Cu o altă ocazie, am primit pentru un stagiu de pregătire niște studente din Olanda, care au vrut să vadă și ele specii de vipere. Le-am putut arăta de cum au coborât din mașină, explicându-le că aici ele nu sunt deranjate de om."


Parcul Național Defileul Jiului este cunoscut chiar la nivel mondial ca un loc în care se poate practica raftingul. În sezonul acestui sport recreativ sunt operatori din toată țara care vin aici, fiindcă râul oferă condiții foarte bune pentru practicarea acestui sport. 

Marin Șerban, directorul administrației Parcului Național Defileul Jiului: "Pentru a veni în ajutorul lor, ne-am propus să semnalizăm începerea sectoarelor de rafting, să construim un foișor și mici adăposturi în caz de ploaie pentru cei care ajung în locul de campare din zona Lainici. Am dori să reabilităm și centrul de vizitare, insistând pe partea de interactivitate, astfel încât turiștii să simtă natura încă de acolo. Mai vrem să realizăm încă un traseu tematic care să pună în evidență fauna din Defileul Jiului. În plus, am intrat deja în legătură cu iubitorii acestui sportului pe două roți și vrem să facem două trasee de cicloturism care să pună în evidență partea istorică și culturală a Parcului Național Defileul Jiului, dar să fie o ocazie de recreere chiar și pentru familii."


Dacă pentru cicloturism și rafting există un sezon, traseele din Parcul Național Defileul Jiului sunt deschise pe tot parcursul anului. Iar călătoria noastră nu se oprește aici. Data viitoare, vom vizita Parcului Național Semenic Cheile-Carașului, în care se află 65.000 de hectare de păduri virgine si seculare de fag, înscrise din anul 2016 în patrimoniul mondial UNESCO. Iar tot aici veți găsi și un exemplar rar de sequoia, a cărui circumferință este de 5,7 metri și a cărui vârstă estimată este de 200 de ani.  


RadioRomaniaInternational · Radio Tour: Parcul Național Defileul Jiului - 17.02.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-02-17 16:59:00
Vizualizari: 398
TiparesteTipareste