Decizii privind purtarea măştii de protecţie

decizii privind purtarea măştii de protecţie Ordonanţa care a impus, timp de mai bine de un an, purtarea măstii de protecţie în exterior a fost declarată neconstituţională

Curtea Constituţională a României a decis că ordonanţa de urgenţă adoptată în noiembrie 2020, prin care devenea obligatorie purtarea măştii de protecţie în spaţiile publice exterioare, este neconstituţională. Ordonanţa nu a avut avizul Consiliului legislativ, organ consultativ al Parlamentului, a explicat Curtea. Decizia CCR va intra în vigoare doar după publicarea ei în Monitorul Oficial. Executivul a anunţat că va lua o hotărâre în conformitate, de îndată ce va apărea motivarea hotărârii CCR. Aceasta survine într-un moment în care se discută despre relaxarea, dacă nu chiar eliminarea cvasitotală a restricţiilor. Specialiştii consideră, pe de altă parte, că purtarea măştii nu a reprezentat o restricţie, ci o cale, poate cea mai eficientă, de a preveni infectarea. Directorul medical al Institutului Matei Balş din capitală, Adrian Marinescu: 

"Dintre măsurile care au prevenit infectarea - eu nu le numesc măsuri restrictive - de-a lungul pandemiei, în mod clar masca a fost cea care a fost cea mai eficientă; că vorbim de mască la interior în primul rând, că vorbim de mască la interior atunci când sunt zone aglomerate, când oamenii interferă, este clar că masca a făcut diferenţa, atât cât a putut să o facă, nimic nu este sută la sută. Şi atunci, dacă e să ne gândim din punct de vedere medical la ceea ce va urma, sigur, în mod logic, vom renunţa la mască în primul rând la exterior, pe urmă vom ajunge să nu mai folosim mască deloc şi nici celelalte reguli. Dar cred că trebuie să ne gândim şi, să fie foarte clar, ne-a trebuit în pandemie, ne-a trebuit până acum şi, dacă nu am fi avut aceste măsuri de prevenţie, explozia de cazuri ar fi fost clar mai mare şi atunci am fi avut mai multe vieţi pierdute"


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat că folosirea măştii are scopul de a proteja populaţia într-o perioadă când există o transmitere intensă a virusului. În ce priveşte mult aşteptata relaxare, pe care el însuşi a evocat-o, Rafila îndeamnă la precauţie. El spune că nu a sosit încă momentul, deoarece există zone dinamice economic unde transmiterea este favorizată. Alexandru Rafila: 

"Bucureşti, Cluj, Timişoara, de fapt aici a fost şi incidenţa cea mai mare. Normal, până la urmă, să fie aşa pentru că sunt zone efervescente, cu foarte multă mobilitate şi lucrul ăsta favorizează transmiterea mult mai mult, de exemplu, decât într-un oraş mic sau într-o zonă rurală şi presiunea pe sistemul de sănătate este la fel de mare în aceste localităţi şi de aceea trebuie să fim precauţi; sigur, toţi ne dorim şi sigur în săptămânile următoare se va renunţa la o parte dintre restricţii, ulterior probabil se va renunţa şi la starea de alertă, dar lucrul ăsta trebuie făcut etapizat, în funcţie de modul în care sistemul de sănătate este supus la presiune. Nu putem să luăm măsuri care să pună în vreun fel în pericol viaţa oamenilor." Ministrul Sănătăţii crede că până la sărbătorile de Paşte s-ar putea reveni în bună măsură la normalitatea dinaintea pandemiei.  


www.rri.ro
Publicat: 2022-02-16 11:44:00
Vizualizari: 662
TiparesteTipareste