Parcul Național Semenic - Cheile Carașului

parcul național semenic - cheile carașului Ne îndreptăm azi spre sud-vestul României și ajungem în Parcul Național Semenic-Cheile Carașului.

Vom găsi aici unsprezece rezervații naturale, dar și 65.000 de hectare de păduri virgine si seculare de fag, înscrise din anul 2016 în patrimoniul mondial UNESCO. Iar tot aici găsim și un exemplar rar de sequoia, a cărui circumferință este de 5,7 metri și a cărui vârstă estimată este de 200 de ani. 

Vorbim despre atracțiile acestui parc, dar și despre traseele turistice cu Nicolae Ifca, directorul administrației Parcului Național Semenic-Cheile Carașului. 

"Parcul este situat în sud-vestul României, în centrul județului Caraș Severin. Are o suprafață de aproximativ 36.000 de hectare și e poziționat în zona nordică a Munților Aninei și zona estică a Munților Semenic. Pe suprafața parcului avem nouă trasee turistice care însumează 130 de km. De-a lungul traseelor, întâlnim mai multe obiective de interes turistic. De exemplu, traseul de vizitare a Cheilor Carașului pleacă de la Crașova și traversează o porțiune de șase km a Cheilor Carașului, după care continuă spre peștera Comarnic. Aceasta e situată în mijlocul parcului, la intersecția mai multor trasee. Este unul dintre principalele noastre obiective. La nivelul anului 2021, am înregistrat cei mai mulți vizitatori. De acolo, se poate merge în mai multe direcții, spre Semenic sau spre Lacul Buhui. Un alt punct de pe traseu este Lacul Mărghitar. Nu este un lac foarte mare, are aproximativ trei hectare. Prin comparație, Lacul Buhui este mult mai mare și este construit după anul 1900. Acolo, avem amenajat și un traseu tematic pe care sunt prezentate speciile de arbori și floră."


În Parcul Național Semenic-Cheile Carașului găsim două unități montane, explică Nicolae Ifca, directorul administrației. 

"Munții Semenic reprezintă circa 54%, iar Munții Aninei ocupă 46% din teritoriu și reprezintă zona carstică a parcului. În Munții Semenic putem vizita cea mai mare pădure compactă de fag din Europa. Este vorba despre pădurea virgină din Izvoarele Nerei. Cu o suprafață de peste 5.000 de hectare, ea reprezintă cea mai mare întindere de pădure virgină și cvasi-virgină din Europa. Aici, în zona centrală, putem întâlni arbori cu vârste și de 500 de ani. Pădurea se poate vizita cu un reprezentant al administrației. Traseul are în jur de 14 km."


În partea vestică a parcului se întind Munții Aninei. Aici, obiectivul cel mai vizitat de către turiști este Peștera Comarnic. Nicolae Ifca, directorul administrației Parcului Național Semenic-Cheile Carașului. 

"Are o lungime de șase km, din care se pot vizita aproximativ 1,7 km. Este o peșteră și o rezervație naturală. Ea se vizitează printr-o galerie inactivă. Aici putem întâlni tot felul de formațiuni interesante: stalactite, stalagmite, coloane, formațiuni cu tot felul de forme bizare. Este o peșteră naturală în care administrația a intervenit foarte puțin. De altfel, pe suprafața teritoriului ocupat de Munții Aninei, avem un număr de 803 peșteri și avene. Peștera este acea cavitate în care se intră în plan orizontal, iar avena e cavitatea în care se intră în plan vertical. Cea mai lungă peșteră din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului este Peștera Buhui, cu o lungime totală de aproximativ 6500 de metri. Este o rezervație speologică, iar cel mai adânc aven e Poiana Gropii, cu o denivelare de 240 de metri."


În Parcul Național Semenic-Cheile Carașului există un traseu de 16 km, care se poate practica pe jos sau cu bicicleta, atât de către copii, cât și de cei cu vârste înaintate. 

Nicolae Ifca: "Acest traseu pleacă din Reșița spre Peștera Comarnic. De-a lungul traseului, mai întâlnim câteva obiective și popasuri turistice, pe care noi le-am amenajat cu panouri informative despre zone, cascade. Înainte cu circa un km de Peștera Comarnic avem Cascada Sumrak, formată prin depunere de tuf calcaros. Apoi, bicicliștii pot continua încă patru kilometri pentru a ajunge la unul dintre cei mai impresionanți arbori din parc, sequoia dendrum gigantea. Nu se știe cum a apărut aici, însă a fost adus cu siguranță, fiindcă este un arbore originar din California. Practic, la o altitudine de 600 de metri, arborele s-a dezvoltat foarte bine. În prezent, are o înălțime de 45 de metri și o circumferință de 5,7 metri, cu un diametru de 1,80 metri."


Administrația Parcului Național Semenic - Cheile Carașului asigură ghidaj pentru șapte programe turistice în aria protejată. Ghizii sunt chiar rangerii parcului, cunoscători ai zonei, care vă vor oferi numeroase informații despre istorie și cultură locală, specii de floră și faună sau ecosisteme. Prețul unui program ghidat este de 70 de lei (14 euro) de persoană. 

Nicolae Ifca, directorul administrației parcului, recomandă tuturor turiștilor să se informeze în privința obiectivelor și a condițiilor meteo înainte de vizitarea parcului. 

"Prin intermediul centrelor de informare turistică din localități, distribuim materiale informative: hărți și pliante cu descrierea obiectivelor. Din orice direcție ar intra turistul în parcul național, l-aș îndemna să treacă pe la aceste centre. Se mai poate accesa și site-ul parcului: pnscc.ro. Administrația Parcului Național Semenic-Cheile Carașului stă la dispoziția tuturor vizitatorilor care vor să viziteze peșteri, păduri și îi așteptăm cu mare drag."


Invitația a fost, așadar, lansată! În speranța că v-am convins, săptămâna viitoare vă așteptăm cu oferte de vacanță de la Târgul de Turism al României, ediția de primăvară.



www.rri.ro
Publicat: 2022-02-24 16:20:00
Vizualizari: 1040
TiparesteTipareste