Aurescu cere sprijinirea R. Moldova și Georgiei, care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei

aurescu cere sprijinirea r. moldova și georgiei, care se confruntă cu presiuni din partea rusiei Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului Permanent al OSCE, agresiunea militară asupra Ucrainei şi a reiterat importanţa sprijinirii în continuare a Republicii Moldova şi Georgiei.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a condamnat, joi, la reuniunea extraordinară a Consiliului Permanent al OSCE, agresiunea militară asupra Ucrainei şi a reiterat importanţa sprijinirii în continuare a Republicii Moldova şi Georgiei, "care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei", informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).


Potrivit MAE, Bogdan Aurescu a condamnat în termenii "cei mai fermi" agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei, precedată de recunoaşterea aşa-zisei "independenţe" a regiunilor ucrainene separatiste Doneţk şi Luhansk. Acesta a arătat că aceste acţiuni reprezintă încălcări "grave" ale dreptului internaţional şi ale angajamentelor internaţionale asumate de Federaţia Rusă, precum şi ale suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, respectiv ale inviolabilităţii frontierelor sale, informeaza MAE.


 

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, respingând calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat european. A arătat că România, alături de întreaga comunitate internaţională democratică, respinge hotărât acest comportament iresponsabil, care subminează fundamentul relaţiilor internaţionale şi ordinea internațională bazată pe norme.


Ministrul român a subliniat, în context, faptul că acțiunile agresive ale Federaţiei Ruse vor atrage un răspuns ferm, coordonat și substanțial din partea comunității euroatlantice şi a reiterat solicitarea României de încetare imediată și necondiționată a operațiunilor militare ruse împotriva Ucrainei și retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și încetarea oricăror presiuni la adresa Ucrainei.


De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a făcut apel la asigurarea siguranței și securității membrilor Misiunii Speciale OSCE de Monitorizare în Ucraina și a reiterat importanța sprijinirii în continuare a Republicii Moldova și Georgiei, care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei şi a reiterat importanţa sprijinirii în continuare a Republicii Moldova şi Georgiei, care se confruntă cu presiuni din partea Rusiei.


Sursa MAE


www.rri.ro
Publicat: 2022-02-24 20:41:00
Vizualizari: 380
TiparesteTipareste