Parcul Natural Călimani

parcul natural călimani Situat în nordul României, Parcul Național Călimani vine în întâmpinarea turiștilor cu o ofertă bogată.

Situat în nordul României, Parcul Național Călimani vine în întâmpinarea turiștilor cu o ofertă bogată. Aici se practică schiul de tură iarna, în timp ce vara puteți face drumeții pentru observarea faunei. În plus, din 2013, administrația a deschis un centru de vizitare modern în care sunt prezentate expoziții cu caracter educativ despre valorile din zonă. Tot aici sunt prezentate produse meșteșugite de localnici. Apoi, puteți pleca pe o potecă tematică special amenajată, pentru o incursiune de două ore în lumea nevăzută a Tinovului Șaru Dornei. Ghidul nostru de azi este Liviu Huțanu, responsabil cu activitățile turistice din Parcul Național Călimani. 

"Este o zonă protejată din Masivul Călimani și cuprinde treimea superioară a Munților Călimani. A fost declarată arie protejată încă din anul 2000. Aici protejăm numeroase specii de plante și de animale, habitatele lor. Încercăm pe cât posibil, complementar activității de conservare să dezvoltăm și turismul durabil sau ecoturismul, cum ne place nouă să-i spunem. Ar fi nedrept să avem atâtea bogății naturale și să le ținem închise. Rolul unui parc național este și de conservare, și de promovare a turismului în zona respectivă, însă fără a afecta partea de conservare."


Schiul de tură prin zăpada vă poate oferi experiențe de neuitat. Însoțiți de un ranger specializat în observarea și interpretarea naturii, sunt șanse mari să descoperiți urmele animalelor sălbatice, să vă inițiați în tainele vieții și obiceiurilor viețuitoarelor pădurii. Traseul va fi ales în funcție de perioada solicitată de turiști și în funcție de condițiile meteo, în perioada decembrie - mai. Durata unui program este de aproximativ șapte ore, cu pauză de odihnă și o gustare tradițională. Prețul pornește de la 120 lei de persoană și variază în funcție de numărul de persoane (25 de euro). este Liviu Huțanu, responsabil cu activitățile turistice din Parcul Național Călimani.

"Avem peste 120 de km de trasee turistice. Avem și două poteci tematice: poteca tematică de la "12 Apostoli" și cea din fosta exploatare de sulf Călimani. Avem un traseu de maraton Via Maria Terezia, cu o treime din lungimea sa pe teritoriul ariei protejate. Sunt amenajate locuri de campare în puncte strategice, lângă izvoare, dar și trei refugii turistice. Practic, infrastructura turistică este bine pusă la punct și marcată corespunzător, în special pentru turiștii care vor să ne viziteze cu rucsacul în spate. Așadar, promovăm activitățile nepoluante și prietenoase cu mediul."


Care sunt însă cele mai importante obiective turistice din Parcul Național Călimani? Liviu Huțanu. "Cel mai vizitat obiectiv, dar și cel mai frumos, care apare și pe sigla noastră, fiind simbolul parcului național, este Rezervația Naturală 12 Apostoli. Aici veți găsi un grup de stânci, cu diverse forme, care, de-a lungul timpului, au primit diverse nume, stârnind imaginația vizitatorilor. Avem, printre altele, Mareșalul, Nefertiti, Leul. Dintre aceste stânci, cea care se remarcă și este cea mai fotografiată se numește Moșul. Este o stâncă mare, cu o înălțime de 30, 40 de metri, care privită din trei unghiuri diferite are fața unui bătrân. Este comparată de cele mai multe ori cu Sfinxul, din Bucegi. Acesta e un obiectiv natural, dar avem și un obiectiv turistic antropic. Este vorba de cariera de sulf. Aceasta a fost deschisă în 1976. Datorită excavațiilor de acolo, Munții Călimani fiind munți vulcanici, s-a reușit crearea un secțiuni transversale a unui con vulcanic. Astfel, putem vedea cum arată interiorul unui vulcan. Este un lucru aproape unic în Europa."


Orice drumeție ar trebui să înceapă de la un punct de informare, aflăm de Liviu Huțanu, responsabil cu activitățile turistice din Parcul Național Călimani. "Turiștii au la dispoziție Centrul de vizitare al Parcului Național Călimani și încă trei puncte de informare în care îi veți găsi mereu pe rangerii noștri. Centrul de vizitare este una dintre principalele atracții ale destinației de ecoturism Țara Dornelor. Certificarea "destinație de ecoturism" a fost primită acum patru ani din partea Ministerului Turismului. Acest centru a fost gândit atât pentru creșterea atractivității destinației, cât și pentru creșterea capacității parcului de a asigura o comunicare ușoară cu vizitatorii. Aceștia sunt informați cu privire la trasee, obiective, restricțiile impuse într-un parc național. Turiștii vor găsi aici o expoziție cu caracter educativ despre valorile parcului, un colț de prezentare a produselor meșteșugite de către localnici. În curte, e amenajată o potecă tematică pe care sunt prezentate activitățile meșteșugărești din zonă. Aproape de noi e și Rezervația Tinovul Șarul Dornei."


Pentru viitorul apropiat, administrația Parcului Național Călimani are câteva proiecte. Liviu Huțanu. "Ne dorim să înființăm un centru de cercetare în fosta exploatare de sulf. Acest centru vrem să funcționeze și ca bază Salvamont. Vrem să existe acolo și locuri de joacă pentru copii, pentru taberele pe care le avem în zonă. Pentru viitorul apropiat, ne-am propus să facem mai multe refugii montane. Pe teritoriul parcului, în prezent, avem un singur traseu de mountain bike și ne dorim să mai creăm două. Noi îi așteptăm cu drag pe toți la noi. Cei care vor să ne viziteze trebuie să știe că Munții Călimani nu sunt foarte abrupți, traseele sunt relativ ușoare și pot fi parcurse și de către familiile cu copii. Peisajele sunt nealterate și avem sute de hectare de păduri virgine. Noi ne putem lăuda că poți merge și trei, patru zile prin parc fără a te întâlni cu alți oameni. Așadar, pentru toată lumea care dorește o experiență în natură sălbatică și accesibilă în același timp, Parcul Național Călimani este una dintre cele mai bune alegeri."


Invitația a fost lansată. În speranța că v-am convins, vă așteptăm și data viitoare cu o nouă destinație.



RadioRomaniaInternational · Radio Tour - 10.03.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-03-10 14:08:00
Vizualizari: 956
TiparesteTipareste