Jurnal românesc - 09.03.2022

jurnal românesc - 09.03.2022 Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă pentru Belarus la nivelul 5 din 9, în contextul deteriorării situaţiei de securitate, cauzată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei.

Ministerul Afacerilor Externe a ridicat nivelul de alertă pentru Belarus la nivelul 5 din 9, în contextul deteriorării situaţiei de securitate, cauzată de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei, realizată inclusiv prin utilizarea teritoriului acestui stat. MAE le recomandă cetăţenilor români să evite călătoriile neesenţiale în Belarus, iar celor care se află temporar în această ţară să ia în considerare părăsirea teritoriului cât mai curând, prin intermediul mijloacelor de transport încă disponibile. Totodată, românii sunt sfătuiţi să evite complet orice deplasare în zonele din vecinătatea frontierei dintre Belarus şi Ucraina. Ministerul arată că, prin acest demers, România se aliniază alertelor de călătorie emise recent de cea mai mare parte a statelor membre ale Uniunii Europene care au reprezentare diplomatică la Minsk. MAE precizează că Ambasada României este pregătită să acorde protecţie şi asistenţă consulară şi le solicită românilor care se află în Belarus să-şi notifice coordonatele prezenţei prin platforma e-consulat.ro sau la telefonic la numărul de urgenţă al reprezentanţei diplomatice +37 529 106 00 90.

 

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul Electoral la data de 28 februarie a fost de 18.857.523, cu 13.565 mai mic decât la 31 ianuarie, transmite Autoritatea Electorală Permanentă. Din totalul de alegători români care figurează în Registrul Electoral, 766.447 aveau domiciliul sau reşedinţa în străinătate şi erau deţinători de paşaport electronic. Cei mai mulţi cetăţeni români cu drept de vot din afara graniţelor ţării, înscrişi în Registrul Electoral, se află în Republica Moldova - 232.773, Germania - 108.713, Italia - 72.343, Statele Unite ale Americii - 61.840, Spania - 48.525, Canada - 44.442, Israel - 42.829 şi Ungaria – 27.033.

 

Ambasadorul României la Londra, Laura Popescu, a avut o întrevedere cu Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale, care s-a aflat într-o vizită pastorală în Marea Britanie, scrie basilica.ro. În cadrul întâlnirii, care a avut loc la sediul misiunii diplomatice din capitala britanică, s-a discutat despre comunitatea românească, despre rolul și implicarea Bisericii, în ansamblu, și a parohiilor, în particular, în aprofundarea integrării românilor în societatea britanică. Parohiile ortodoxe românești din Marea Britanie se află sub jurisdicția Arhiepiscopiei Europei Occidentale. Potrivit statisticilor oficiale, românii sunt a doua cea mai numeroasă minoritate europeană din Regatul Unit, după polonezi, și numără aproximativ un milion de persoane.

 

Documentarul "Colectiv", în regia lui Alexander Nanau, reprezintă România la a 12-a ediție a Festivalului Filmului Francofon de la Roma, care se desfăşoară în perioada 10-18 martie. Proiecția filmului "Colectiv" va avea loc la 15 martie, la sediul Institutului Francez pe lângă Sfântul Scaun. Festivalul Filmului Francofon de la Roma a fost creat și este organizat de Institutul Francez Saint Louis pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei, marcată la 20 martie. La manifestare participă țările membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei. ''Colectiv'' este câştigătorul Premiului Publicului LUX 2021 acordat de Parlamentul European şi de Academia Europeană de Film.

 

Expoziția de pictură "Flori și culori", semnată de artista israeliană de origine română Meshipaz Arbel, a fost deschisă la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii. Manifestarea, deschisă în perioada 8-24 martie, reuneşte o serie de picturi în ulei de mari dimensiuni, în care artista explorează profunzimile culorii, reflectate în diferitele fațete și perspective ale regnului vegetal. Cu acelaşi prilej, ICR Tel Aviv a organizat evenimentul multidisciplinar "Femeia în arte", care a inclus lecturi de poezie semnată de autoare românce. Interpretarea i-a aparţinut actriței Sandra Sade, personalitate culturală marcantă a comunității israelienilor de origine română, care a urcat pe scena celor mai importante teatre din Israel și a interpretat roluri memorabile în filme și seriale de televiziune israeliene. Momentul a fost  transmis live, iar înregistrarea poate fi urmărită pe canalul de Youtube al reprezentanței culturale.

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 09.03.2022

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-03-09 11:23:00
Vizualizari: 217
TiparesteTipareste