Jurnal românesc - 15.03.2022

jurnal românesc - 15.03.2022 Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat programul "Sprijinirea comunităţilor româneşti din Ucraina", prin care intenţionează să faciliteze achiziţia şi donarea de bunuri şi materiale diverse de strictă necesitate.

Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunţat înfiinţarea unei direcţii în cadrul instituţiei, care se va ocupa de susținerea copiilor care provin din familii plecate la muncă în străinătate. "În primul rând, trebuie să știm de ei și vom sprijini primăriile și consiliile județene să-i numărăm pe toți.  Avem nevoie și de ajutorul instituțiilor care sunt în legătură directă cu românii de peste granițe", a declarat Firea. Ea a precizat că această direcţie a fost gândită împreună cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, entitate despre care a spus că de 30 de ani este în contact cu românii din diaspora și elaborează politici publice destinate acestora. Firea a spus că, pentru început, minorii rămași în țară vor fi incluşi în proiectul taberelor ARC pe care DRP le organizează anual şi prin care 3.000 de copii ai românilor din străinătate merg la mare sau la munte, în România. Ea a arătat că rămâne o prioritate modificarea legii privind protecția și drepturile copilului, în sensul desemnării unei persoane responsabile de creșterea unui copil ai cărui părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Peste 12.000 de copii din România au ambii părinți plecaţi la muncă peste hotare și au rămas în grija rudelor, potrivit statisticilor organizaţiei Salvaţi Copiii.


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat programul "Sprijinirea comunităţilor româneşti din Ucraina", prin care intenţionează să faciliteze achiziţia şi donarea de bunuri şi materiale diverse de strictă necesitate. Instituţia arată că a pornit acest demers după ce a analizat nevoile comunităţii româneşti din ţara vecină în contextul deteriorării grave a situaţiei de securitate din această zonă. DRP transmite că granturile, o nouă formă de finanţare nerambursabilă pusă la dispoziţie de către statul român, pot fi accesate de către asociaţii, fundaţii, unităţi de cult şi organizaţii neguvernamentale ale românilor din Ucraina. Condiţiile de acordare, utilizare şi decontare a sprijinului financiar sub formă de grant pot fi consultate pe site-ul DRP la secţiunea Finanţări, categoria Granturi. Pentru informaţii suplimentare, clarificări și îndrumări în vederea accesării fondurilor nerambursabile cei interesaţi au la dispoziţie adresa de mail proiecte@dprp.gov.ro.


Ministerul de Externe transmite că Platforma pentru Apărarea Sectorului de Transport Rutier de Mărfuri din Spania a anunţat o grevă la nivel naţional, pe termen nedefinit, ceea ce poate provoca blocaje în reţeaua spaniolă de transport rutier. În acest context, cetăţenii români care se află în Spania pot solicita asistenţă la numărul de telefon al Secţiei Consulare a Ambasadei Românei la Madrid +34 917 344 004. Totodată, românii care se confruntă cu o situaţie de urgenţă au la dispoziţie liniile telefonice speciale ale misiunii diplomatice +34 669 362 202, ale Consulatului General la Barcelona +34 661 547 853, Consulatului General la Sevilla +34 648 212 169, Consulatului General la Bilbao +34 608 956 278, Consulatului la Castellon de la Plana +34 677 842 467, Consulatului la Ciudad Real +34 609 513 790, Consulatului la Zaragoza +34 663 814 474 şi Consulatului la Almeria +34 682 733 408. Nu în ultimul rând, Bucureştiul recomandă folosirea aplicaţiei "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie actualizate.


Regizorii Alina Grigore, Radu Muntean, Mihai Sofronea și actorul Dan Bordeianu sunt invitați speciali la cea de-a 26-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Sofia, care se desfăşoară până la 31 martie. Filmul "Căutătorul de vânt", în regia lui Mihai Sofronea, cu Dan Bordeianu în rolul principal, va fi prezentat în Competiția Internațională a Festivalului, în vreme ce "Crai Nou", regizat de Alina Grigore, "Întregalde" de Radu Muntean și "Babardeală cu bucluc sau porno balamuc" de Radu Jude, participă în Competiția Balcanică. Proiecţia peliculei "Căutătorul de vânt" va avea loc, în premieră, pe 18 martie la Cinematograful Odeon şi va fi precedată de o conferință de presă la care vor fi prezenți regizorul Mihai Sofronea, actorul Dan Bordeianu și președintele Institutului Cultural Român, Liviu Jicman. Festivalul Internațional de Film de la Sofia a fost înfiinţat în 1997. Manifestarea este inclusă în calendarul Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film și a fost plasată de revista Variety în top 50 al celor mai importante festivaluri de film din lume.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 15.03.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-03-15 11:22:00
Vizualizari: 239
TiparesteTipareste