Jurnal românesc - 18.03.2022

jurnal românesc - 18.03.2022 Susținerea refugiaților și a comunităților de români din Ucraina a fost principala temă de discuție a întâlnirii dintre reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi delegația Parlamentul Republicii Moldova.

Susținerea refugiaților și a comunităților de români din Ucraina a reprezentat principala temă de discuție a întâlnirii dintre reprezentanții Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi delegația Comisiei de administrație publică din Parlamentul Republicii Moldova. La întrevedere au participat, printre alţii, şeful Departamentului Gheorghe Cârciu şi ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă. Secretarul de stat al DRP a prezentat principalele proiecte dedicate românilor din afara granițelor și a reiterat deschiderea pentru întărirea relației de cooperare cu autoritățile din Republica Moldova. "În aceste vremuri de grea încercare, trebuie să ne păstrăm credința și speranța că indiferent de țara în care trăim, noi, românii, rămânem uniți în acordarea de ajutor celor aflați în nevoie", a spus acesta. Aproape 650.000 de persoane din Republica Moldova au cetăţenie română din cei circa 2,7 milioane de locuitori ai statului vecin. De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, peste 300.000 de oameni şi-au găsit refugiu în stânga Prutului.

 

O propunere legislativă privind acordarea cetăţeniei române pentru etnicii români din provinciile istorice ale României a fost depusă la Parlament. Iniţiatorii proiectului, deputaţii liberali Robert Sighiartău şi Adrian Cozma, au declarat că modificarea Legii cetăţeniei române nr.21/1991 vizează integrarea mai facilă a celor care lucrează şi vor să lucreze pe teritoriul României dar cuprinde şi alte propuneri de înlesnire a obţinerii cetăţeniei române, inclusiv pentru cei care au fugit din ţară în perioada comunistă şi cărora le-a fost retrasă cetăţenia prin decretul lui Nicolae Ceauşescu. "În urmă cu 2 săptămâni am vizitat în Ucraina comunitățile românești și a fost una dintre nemulțumirile românilor de acolo, faptul că nu au reușit să-și redobândească cetățenia romană", a precizat Sighiartău. Aproximativ 410.000 de etnici români trăiesc în Ucraina în regiunile Transcarpatia, Cernăuţi şi Odesa. De asemenea, circa 300.000 de etnici români trăiesc în Serbia, în Valea Timocului.

 

Filmul de animație "Călătoria fantastică a Maronei", în regia Ancăi Damian, reprezintă România la a 7-a ediție a Festivalului Filmului Francofon din Spania, care se desfăşoară cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei, marcată la 20 martie. Proiecția va avea loc la 20 martie, în sala Azcona a Cinematecii din Madrid, în cadrul programului matinal oferit copiilor. Pelicula va fi prezentată în versiunea originală, cu dublaj în limba spaniolă. "Călătoria fantastică a Maronei" a câștigat mențiunea specială a juriului la Festivalul European de Film Fantastic de la Strasbourg, în 2019, a fost nominalizată la premiile Academiei Europene de Film, în categoria lungmetraje de animaţie, şi a ajuns chiar pe lista lungă a propunerilor pentru premiile Oscar 2020.

 

Lungmetrajul "Câmp de maci", regizat de Eugen Jebeleanu, participă, în perioada 19-26 martie, la Festivalul Filmului Mondial de la Paris. Organizat de Forumul Institutelor Culturale Străine, evenimentul, a cărui temă este "Film premiat", reuneşte pelicule din 15 ţări. Producţia românească va fi proiectată la 24 martie și va fi urmată de filmul germano-român "Tonni Erdmann", regizat de Maren Ade. "Câmp de maci" a fost prezentat în premieră mondială în Estonia, la a 24-a ediție a Festivalului Internațional Tallinn Black Nights. Lungmetrajul are în palmares șase premii internaționale, două dintre acestea fiind acordate pentru cea mai bună interpretare actorului Conrad Mericoffer. În România, filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde a fost recompensat cu Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul Publicului.

 

Premiera mondială a "Concertului pentru flaut alto", compus de Kalevi Aho, în interpretarea flautistului Matei Ioachimescu, alături de Filarmonica Națională a Macedoniei de Nord, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea, a avut loc la 17 martie la Skopje. În cadrul evenimentului a fost interpretat și "Concertul de flaut" al Doinei Rotaru, autoare a peste 25 de lucrări simfonice şi a peste 100 de lucrări camerale, instrumentale şi corale. Spectacolul a fost deschis de lucrarea "Cantus în memoria lui Benjamin Britten", a compozitorului estonian Arvo Pärt, dedicată victimelor războiului din Ucraina. Evenimentul a avut loc în contextul Zilei Internaționale a Francofoniei şi a fost organizat în parteneriat cu Ambasada României la Skopje și Institutul Cultural Român.

 

RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 18.03.2022

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-03-18 11:53:00
Vizualizari: 541
TiparesteTipareste