Parcul Național Buila-Vânturarița

parcul național buila-vânturarița Descoperim azi cel mai mic parc național din România – Parcul Național Buila-Vânturarița.

Descoperim azi cel mai mic parc național din România – Parcul Național Buila-Vânturarița. În ciuda suprafeței sale restrânse, găsim aici cea mai mare densitate de trasee turistice, în număr de 19. Acestora li se adaugă trei trasee tematice: „Natură și spiritualitate”, „Rangeri juniori - poveștile naturii” și „Drumurile memoriei – Rezistența armată din Arnota”, în amintirea luptătorilor împotriva regimului comunist. Ghidul nostru este Iorgulan Ică, de la administrația Parcului Național Buila- Vânturarița, Romsilva.

 

„Parcul Național Buila-Vânturarița se întinde pe o suprafață de 45 de km pătrați. Este situat în partea central nordică a județului Vâlcea și, fiind așa de mic, se întinde pe raza a doar trei localități: Băile Olănești, Bărbătești și Costești. Dacă ar fi să rezum într-o singură propoziție, aș spune că este un parc despre natură și spiritualitate. Poate părea incredibil având în vedere suprafața, dar avem cea mai mare densitate de trasee turistice. Parcul este străbătut de 19 trasee. Practic, fiecare colțișor al parcului este străbătut de un traseu turistic. Pe lângă traseele turistice, mai avem și trei trasee tematice.”

 

Iorgulan Ică, de la administrația Parcului Național Buila- Vânturarița recomandă în primul rând peisajele deosebite dintre cele două masive Buila și Vânturarița: „Avem un traseu de creastă, care, deși este sub 2000 de metri ca altitudine, este deosebit de spectaculos. Este format din două masive sălbatice. Turiștii vor vedea că acest traseu e  sălbatic, deci, nu e recomandat copiilor. În schimb, se va vedea cât este de izolat, păstrându-se foarte multe frumuseți naturale și aspectul sălbatic, care îi impresionează mai ales pe cei veniți de la oraș. Pe lângă partea naturală și peisagistică deosebită, parcul este străbătut de patru râuri, dintre care patru formează sectoare de chei deosebit de frumoase. Avem Cheile Bistriței, undele dintre cele mai înguste din România. Apoi, avem Cheile Cheii, poate cele mai sălbatice și mai spectaculoase. De asemenea, foarte frumoase sunt și Cheile Olăneștiului și Cheile Costeștiului.”

 

Pe lângă aceste obiective naturale, administrația Parcului Național Buila-Vânturarița, recomandă o vizită la mănăstirile din proximitatea parcului. Iorgulan Ică: „Mă refer la Mănăstirea Bistrița și Mănăstirea Arnota, ambele fiind foarte vechi și deosebit de frumoase. Acestea au trecut printr-o serie de renovări. De exemplu, în cazul Mănăstirii Bistrița, din vechea mănăstire se mai vede doar Biserica Clopotniței. Chiar în interiorul parcului se poate vizita și Mănăstirea Pătrunsa. Este chiar sub masivul Buila, este izolată și cunoscută în România sub denumirea de „micul Athos românesc”. Coborând spre Cheia, avem Schitul de sub stâncă. Mergând spre interiorul Cheilor Cheii, mai avem chiar în proximitatea parcului două schituri din lemn: Schitul Prislopel și cel de la Hădărău.”

 

Administrația Parcului Național Buila-Vânturarița colaborează îndeaproape cu Centrul național de informare și promovare turistică al județului Vâlcea și cu Centrul de informare turistică al orașului Horezu. Aici veți afla despre toate obiectivele, traseele din parc, veți putea găsi hărți, pliante informative, dar și ghizi care să vă însoțească. Iorgulan Ică, de la administrația Parcului Național Buila- Vânturarița, Romsilva: 

„Ca o particularitate, trebuie să menționez că parcul nostru este străbătut și de un tunel care, practic, face legătura între două lumi. Ca să ajungi la Cabana Cheia, unde se află principala zonă de atracție a parcului, cunoscută, de altfel, printre iubitorii de escaladă și trasee turistice, trebuie să treci printr-un tunel. Este vorba de Tunelul de la Cheia. După ce se trece de tunel, se ajunge în zona de escaladă, unde se află foarte multe trasee. Traseele acestea, ca peșterile din Buila, sunt superbe. Sunt trasee create într-o perioadă a României în care înfloriseră cluburile de speologie, de cățărare, cele montane. Acestea au creat la vremea lor multe dintre traseele din Parcul Național Buila-Vânturarița.”

 

Administrația parcului este mereu activă și deschisă colaborărilor, iar acest lucru se poate vedea prin planurile pentru viitorul apropiat sau îndepărtat. Iorgulan Ică:  Împreună cu cei de la Organizația Națională „Cercetașii României”, am aplicat anul acesta pentru un proiect. Vrem să facem un traseu tematic înspre Cheia, chiar la ieșire din tunel. Se numește Poteca Cercetașului. În zona traseelor de escaladă, cercetașii fac de ani buni o tabără de escaladă. Pe lângă acest traseu, anul acesta, cu ocazia desfășurării unei competiții de cross montan în Parcul Național Buila-Vânturarița, care va pleca din satul Bărbătești și vrem să renovăm refugiul montan.”

 

La plecare, turiștii sunt impresionați. Cele câteva impresii negative se referă la starea drumurilor din interiorul parcului. Totuși, administrația Parcului Național Buila-Vânturarița descurajează vizitele cu mijloace motorizate, pentru a păstra sălbăticia locurilor. Iorgulan Ică:

„Noi împărțim chestionare fiindcă ne interesează foarte mult părerea turiștilor. Pe de-o parte, ei sunt plăcut surprinși că se mai păstrează anumite tradiții și obiceiuri în zonă. Pe pășunile noastre, încă mai întâlnim stâne și ciobani din primăvară până spre toamnă. Apoi, oamenii sunt foarte primitori. Apoi, turiștii sunt încântați de peisaje și de atmosfera prietenească de la Cabana Cheia. Dacă turistul vrea să găsească un loc de relaxare, să scape de stresul cotidian, consider că Parcul Național Buila-Vânturarița e cel mai bun loc. Ești aruncat, practic, într-o buclă a timpului. Ai impresia că timpul a stat în loc din punct de vedere al peisajelor, al vieții spirituale, al faptului că te poți întâlni cu caprele negre sau căprioarele curioase. Recomand o vizită în parcul nostru, dar și în întreg județul Vâlcea, care e deosebit de periculos. Iar, dacă ajung la noi, trebuie să știe că la 60 de km de noi, se află un alt parc național deosebit și frumos: Cozia.”

 

În speranța că v-am convins, vă așteptăm și săptămâna viitoare cu o nouă propunere. Ajungem la Cetatea de Scaun a Sucevei, un monument istoric deosebit de important, dar și locul unde se desfășoară multe evenimente interesante.

 

RadioRomaniaInternational · Radio Tour - 24.03.2022

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-03-24 16:10:00
Vizualizari: 999
TiparesteTipareste