Ajutor internaţional pentru Republica Moldova

ajutor internaţional pentru republica moldova	Republica Moldova a obţinut, la Berlin, sprijin politic şi financiar în contextul conflictului ruso-ucrainean.

Până în decembrie 2020, Republica Moldova ex-sovietică, prin pro-rușii din conducerea la cel mai înalt nivel, s-a aflat permanent în siajul Moscovei. Voci pro-europene existau - o atestă inclusiv semnarea, în 2014, a unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, care prevede cooperarea în domenii precum comerțul sau cultura. Dar, ruptura ideologică de Rusia s-a produs acum mai puțin de doi ani, odată cu alegerea în fruntea micului stat majoritar românofon a Maiei Sandu, o pro-europeană convinsă, ce i-a succedat filorusului Igor Dodon. Republica Moldova este situată între estul Uniunii Europene (prin vecinătatea cu România) și Ucraina, având, totodată, pe teritoriul său o auto-proclamată republică separatistă - Transnistria - susținută militar de Moscova. Nu puțini au fost analiștii politici or militari care și-au exprimat temerile că Rusia, pe fondul invaziei în Ucraina, ar putea profita de prezența sa militară din Transnistria, pentru a lansa o ofensivă și în zonă! Din fericire, cel puțin pentru moment, un astfel de plan are valoare doar de scenariu. 

În schimb, odată cu exodul din calea războiului al ucrainenilor, Republica Moldova a fost luată cu asalt de refugiați, cel mai sărac stat din Europa fiind pus la grea încercare - are cea mai ridicată rată a numărului de refugiaţi pe cap de locuitor. Or, în aceste condiții, Germania, Franţa şi România au coprezidat, marți, la Berlin, o conferinţă internaţională privind crearea unei platforme de sprijin pentru mica și fragila republică. Au participat aproximativ 50 de delegaţii din partea unor organizaţii internaţionale şi a circa 30 de ţări, între care cele ale Uniunii Europene, SUA, Canada și Japonia. Donatorii s-au angajat să ajute Chișinăul cu peste 695 de milioane de euro, din care peste 100 de milioane nerambursabili şi circa 530 de milioane linii de credit. 

Au convenit, de asemenea, să preia aproximativ 12.000 din cei aproape 100.000 de refugiaţi ucraineni aflaţi pe teritoriul Republicii. ''Mesajul nostru este clar: Republica Moldova nu este singură'', a declarat ministrul de Externe german, Annalena Baerbock, alături de omologul francez, Jean-Yves Le Drian, român, Bogdan Aurescu, şi de premierul moldovean Natalia Gavriliţa. Potrivit dnei Baerbock, acest ajutor va marca începutul unei platforme de sprijin durabil, oficialul precizând că va urma un ajutor pentru diversificarea surselor de energie, gestiunea frontierelor şi reformele politice, într-un cuvânt pentru a ajuta Republica să se elibereze de dependenţa faţă de Moscova. Moldova este cea mai vulnerabilă dintre vecinii Ucrainei - a punctat șefa Guvernului de la Chișinău, care a întărit că țara sa nu are o umbrelă de securitate pe care să se bazeze, motiv pentru care are nevoie de prieteni buni şi de parteneri de nădejde. Următoarea conferinţă de susţinere a Republicii Moldova ar putea să aibă loc la Bucureşti.


RadioRomaniaInternational · Nota 1 - 06.04.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-04-06 12:14:00
Vizualizari: 551
TiparesteTipareste