Jurnal românesc - 06.04.2022

jurnal românesc - 06.04.2022 Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării au audiat şi acordat avize favorabile pentru patru candidaţii la fotoliile de ambasadori ai României în străinătate.

Comisiile parlamentare reunite pentru politică externă şi pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării au audiat şi acordat avize favorabile pentru patru candidaţii la fotoliile de ambasadori ai României în străinătate. Este vorba despre Cornel Feruţă, desemnat pentru Misiunea Permanentă a României pe lângă Organizaţia Naţiunilor Unite de la New York, Răzvan-Victor Rusu, pentru Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva, Ion Jinga,  pentru Misiunea Permanentă a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg şi Daniel Ioniţă, propus să conducă Ambasada din Suedia. Cornel Feruță exercită, din ianuarie 2020, funcția de secretar de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice în cadrul Ministerului de Externe. 

În perioada 2007 - 2012, a fost șeful Misiunii Permanente a României la Organizațiile Internaționale de la Viena. Răzvan-Victor Rusu ocupă, din 2016, funcția de şef al Misiunii Permanente a României pe lângă Consiliul Europei de la Strasbourg. Între 2007 - 2012 a fost ambasador în Italia, Malta și San Marino. În perioada 2014 - 2017 a fost șeful delegației României la International Holocaust Remembrance Alliance, iar între 2012 şi 2016, a ocupat funcția de emisar special al MAE pentru Parteneriatul Estic al UE. Ion Jinga exercită, din august 2015, funcția de reprezentant permanent al României la ONU. Anterior, a condus ambasada în Marea Britanie, între 2008 și 2015, şi a fost ambasador în Belgia, între 2003 şi 2008. Daniel Ioniță a ocupat, din 2016, funcția de ambasador în Republica Moldova. În perioada 2015 - 2016, a îndeplinit funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice în cadrul MAE, iar între 2011 şi 2015, a fost ambasador al României în Norvegia.


Alianța pentru Unirea Românilor atrage atenţia asupra "șicanelor politice inacceptabile într-o democrație" la care au fost supuși candidații din partea minorității române la alegerile parlamentare din Serbia. Şeful AUR, George Simon, a arătat că liderii Partidului Neamul Românesc, care au candidat în orașul Bor, au fost nevoiți să ceară ajutor poliţiei, la fel ca la alegerile locale din 2018. De asemenea, românii din Valea Timocului au acuzat arestarea candidatului lor Alexandru Rădoi. "300.000 de etnici români din Valea Timocului sunt lipsiți de cele mai elementare drepturi religioase și educative în limba maternă, iar atunci când au loc alegerile parlamentare și locale, reprezentanții lor mai sunt și vânați de autoritățile sârbe", a declarat senatorul Claudiu Târziu. El cere Ministerului de Externe să intervină urgent pe linie diplomatică și să solicite explicații cu privire la șicanele la care au fost supuși reprezentanții comunității româneşti din Serbia. În statul vecin au avut loc alegeri prezidenţiale şi legislative, în urma cărora preşedintele în exerciţiu, Aleksandar Vucic, a câştigat un nou mandat, iar formaţiunea sa, Partidul Progresist, a obţinut 44% din voturi.


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni anunţă că lucrează la o nouă strategie pentru românii din străinătate. Experți ai DRP au avut consultări cu reprezentanți ai mediului asociativ din diaspora pentru a afla care sunt riscurile și vulnerabilitățile pe care le întâmpină românii în comunitățile din care fac parte. A fost abordat subiectul păstrării identității românești, dar s-a discutat și despre sprijinul pe care statul român ar trebui să-l acorde cetățenilor care aleg să se repatrieze. Proiectul "Cadrul strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de către DRP" este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Prin acest demers, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni îşi popune să elaboreze o strategie bine documentată, care să răspundă nevoilor cetățenilor plecați în afara granițelor.


Liga Studenților Români din Străinătate, alături de Asociația Aluziva, anunță lansarea unei strângeri de fonduri pentru ajutorarea refugiaților ucraineni. LSRS arată că iniţiativa îşi propune să susțină financiar eforturile Asociației Aluziva care, de la începutul rătboiului, îi ajută în mod activ și consistent pe oamenii refugiați din Ucraina în România. Noul preşedinte al LSRS, Raluca Chilian, a declarat că organizaţia colaborează şi cu Liga Studenţilor Originari din Republica Moldova pentru a elabora o campanie de informare prin care să-i ajute studenţii ucraineni să-şi găsească "o oarecare stabilitate" în România sau în alte ţări din Europa până când se vor putea întoarce acasă. Detalii despre campania de strângere de fonduri în beneficiul refugiaţilor ucraineni se găsesc pe pagina de Facebook a LSRS.


RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 06.04.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-04-06 10:59:00
Vizualizari: 595
TiparesteTipareste