Republica Moldova, un chestionar pentru Europa

republica moldova, un chestionar pentru europa După Ucraina, şi Republica Moldova (ex-sovietică, majoritar romanofonă) a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la Uniune.

La doar câteva săptămâni după ce autoritățile moldovene au semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova a primit, luni, de la Comisie, chestionarul de aderare la blocul comunitar. Documentul, pe care Chișinăul va trebui să-l completeze în vederea declanșării oficiale a procesului de aderare, i-a fost înmânat la Luxemburg ministrului de externe moldovean, Nicu Popescu. Acest chestionar serveşte ca bază pentru negocierile de aderare și este un prim pas dintr-un lung proces care ar trebui sa-i aducă Republicii Moldova statutul oficial de țară candidată la aderarea la UE. Mai exact, chestionarul conține o serie de întrebări. Fiecare stat care a aderat la Uniune până în prezent a primit acest chestionar. După invazia Rusiei în Ucraina, țara vecină şi de asemenea Republica Moldova şi Georgia au cerut să devină membre ale UE. 


Cât privește Chișinăul, Nicu Popescu a declarat că echipa care va munci la completarea acestui chestionar este deja pregătită să înceapă lucrul. Nicu Popescu: "Răspunsurile pe care le vom oferi întrebărilor din acest chestionar vor reprezenta radiografia situaţiei noastre de moment, arătând cât suntem de pregătiţi pentru aderarea la UE şi, în acelaşi timp, ne vor indica unde trebuie să depunem eforturi suplimentare. Ţara noastră îşi accelerează parcursul european. Am reiterat că suntem parte a Europei nu doar geografic, dar şi prin identitatea pe care o purtăm, valorile pe care le împărtăşim, prin limba română, limba oficială a Uniunii Europene pe care o vorbim şi prin istoria comună pe care o avem. Ne aşteaptă o perioadă de muncă intensă, aşa că începând chiar de astăzi, când am primit chestionarul, instituţiile sunt pregătite pentru a furniza informaţiile necesare în cel mai scurt timp"


Nicu Popescu a dat asigurări că documentul va fi completat în câteva săptămâni, iar alte detalii despre următorii paşi în procesul de integrare europeană a Chişinăului vor fi oferite cel mai probabil în luna iunie. 


De la București, România insistă pentru primirea cât mai rapidă atât a Republicii Moldova cât și a Ucrainei și Georgiei în Uniunea Europeană după invazia declanşată de Rusia. "Înmânarea de către Comisia Europeană a chestionarului de aderare este o etapă importantă a drumului european al Republicii Moldova, iar România îi este alături și îi oferă tot sprijinul său", a scris președintele Klaus Iohannis pe o rețea de socializare. Iar șeful diplomației, Bogdan Aurescu, prezent la Luxembourg, a dat asigurări că Bucureștiul va acorda asistenţă Chișinăului pe durata întregului proces de integrare europeană.


RadioRomaniaInternational · Nota 2 - 12.04.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-04-12 11:41:00
Vizualizari: 169
TiparesteTipareste