Rămășițele zilei

rămășițele zilei În prima jumătate a lunii aprilie, în centrul Capitalei, la Galeria ETAJ artist-run-space, are loc o expoziție ce prezintă lucrări din domeniul picturii, asamblajului, instalației și artei video ale artistului român contemporan Alex Manea.

În prima jumătate a lunii aprilie, în centrul Capitalei, la Galeria ETAJ artist-run-space, are loc o expoziție ce prezintă lucrări din domeniul picturii, asamblajului, instalației și artei video ale artistului român contemporan Alex Manea - "Rămășițele Zilei". Este o artă conceptuală ce abordează subiecte socio-politice și culturale. Am stat de vorbă cu artistul despre ce reprezintă pentru el arta conceptuală. Alex Manea:

"Cred că arta conceptuală, deși este mai puțin accesibilă publicului larg, poate transmite mai mult decât alte forme de artă, pentru că cere un timp mai îndelungat de studiu și de analiză. Publicul este ținut în preajma ei mai mult timp, ca s-o înțeleagă, și astfel transmite mai bine mesajul și împinge spectatorul spre reflecție și reacție mai bine decât celelalte forme de artă."


Ce putem vedea în "Rămășițele Zilei"? De unde s-a inspirat Alex Manea, care sunt subiectele și tehnicile abordate?

"În această expoziție prezint o serie pe care o dezvolt în mod continuu, care se bazează pe articole de presă și de televiziune. De aici sustrag temele, pe care eu le consider importante, care merită relatate și le transpun pe pânză sau în instalații, artă video sau în orice altă formă de exprimare artistică. Iar locația în care am ales să expun, și anume ETAJ artist-run-space, este foarte potrivită, pentru că aici se prezintă numai proiecte care, cred eu, ies din sfera banalului și transmit mesaje într-o formă contemporană. Mă bucur că am șansa să expun și eu aici și îi mulțumesc pe această cale lui Mircea Modreanu, care m-a găzduit și m-a lăsat să îmi prezint proiectul exact cum am vrut. Temele sunt diverse. 

O lucrare vorbește despre foametea din Somalia, alta despre triajul făcut de către cadrele medicale în perioada pandemiei, una despre prețul plătit de statele unde rușii dețin mine de diamante, alta despre cum veteranii de război se ajută reciproc să treacă peste traumele cu care au rămas și așa mai departe, adică tot ce consider eu că merită relatat și prezentat încă o dată, în altă modalitate pe lângă cea jurnalistică. Subiectele sunt deja acolo, în publicațiile pe care le urmăresc. Când am timp le răsfoiesc și extrag, cum spuneam, ce cred eu că merită relatat încă o dată, dar în altă manieră. 

Nu mă feresc de nimic. Nu am de ce. Dar au fost și sunt foarte multe subiecte care nu consider că merită relatate și nu le acord importanță. Încerc să mă axez doar pe cele cu adevărat importante. Lucrez, cum spuneam, pe mai multe planuri pictură, desen, instalație, asamblaj, artă video și așa mai departe, iar subiectul determină de cele mai multe ori și tehnica de lucru, într-adevăr."


La final, artistul ne-a mărturisit despre planurile sale de viitor.

"S-ar putea, în viitor, să existe serii și expoziții mai comprimate, care să se bazeze pe un singur subiect, nu așa la modul general cum este cea actuală. Ce vreau eu să transmit prin ceea ce fac este mesajul de la care pleacă lucrările, în primul rând. Dacă spectatorul rezonează la fel cum o fac și eu cu subiectele abordate și reflectează asupra lor, pentru mine este de ajuns. Acum, dacă mai este atras și de execuția plastică și apreciază lucrările și din punct de vedere vizual, atunci este perfect."


www.rri.ro
Publicat: 2022-04-13 11:55:00
Vizualizari: 200
TiparesteTipareste