Fără nave ruseşti în porturile UE

fără nave ruseşti în porturile ue Porturile Uniunii Europene s-au închis pentru navele ruseşti.

Nicio navă rusească nu mai are acces în porturile UE, deci nici în România. Interdicţia se aplică şi vaselor care au schimbat pavilionul rusesc cu unul al altui stat după 24 februarie, data declanşării războiului în Ucraina, dar nu şi celor care au nevoie de asistenţă sau de refugiu în porturi din motive de siguranţă, ori care au salvat vieţi pe mare. Măsura face parte din sancțiunile europene la adresa Rusiei, care urmează să fie extinse. Noile măsuri vor viza băncile şi, în special, Sberbank, precum şi petrolul, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru ziarul german Bild am Sonntag, citat de agenția Reuters. 

"Ne uităm în continuare la sectorul bancar, în special la Sberbank, care reprezintă 37% din sectorul bancar rusesc. Şi, desigur, există problemele legate de energie", a detaliat Ursula von der Leyen. Ea a explicat că se lucrează la 'mecanisme inteligente', astfel încât şi petrolul să poată fi inclus în următoarele sancţiuni. 


"Ceea ce nu ar trebui să se întâmple este ca Vladimir Putin să obţină preţuri chiar mai mari pe alte pieţe pentru aprovizionarea care, altfel, ar merge către Uniunea Europeană. Principala prioritate este reducerea veniturilor lui Putin", a subliniat președinta Comisiei. 


Bruxelles-ul a ocolit, până acum, cea mai mare bancă a Rusiei în seriile anterioare de sancţiuni, deoarece aceasta, împreună cu Gazprombank, sunt principalele canale de plăţi pentru petrolul şi gazul din Rusia, pe care ţările comunitare continuă să le cumpere în pofida invadării Ucrainei. 


Pe de altă parte, Uniunea Europeană a anunţat, duminică, alocarea a 50 de milioane de euro pentru ajutoare umanitare care vor fi trimise Ucrainei şi Republicii Moldova. 

"În timp ce luptele grele şi loviturile de rachete continuă să distrugă infrastructură civilă vitală, necesităţile umanitare în Ucraina rămân extrem de ridicate", se arată într-un comunicat european citat de agenția DPA. 


Circa 45 de milioane de euro sunt rezervate pentru proiectele umanitare din Ucraina, în timp ce Republica Moldova, unde s-au refugiat de la începutul războiului sute de mii de ucraineni, va primi cinci milioane de euro. Suma face parte din pachetul de un miliard de euro promis de Comisia Europeană la conferinţa de săptămâna trecută a donatorilor, intitulată Stand Up For Ukraine (Alături de Ucraina). Până acum, conform comunicatului, din această sumă au fost cheltuite, deja, 143 de milioane pentru ajutoare umanitare destinate celor afectaţi de invazia rusă. Fondurile anunţate duminică vor fi destinate serviciilor medicale de urgenţă, accesului la apă potabilă şi igienă, adăposturilor şi protecţiei, ajutoarelor băneşti şi combaterii violenţei împotriva femeilor.


RadioRomaniaInternational · Fără nave ruseşti în porturile UE - 18.04.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-04-18 11:30:00
Vizualizari: 205
TiparesteTipareste