Ecoturism în Timiș

ecoturism în timiș Un nou sezon de ecoturism începe, din luna mai, în jurul celui mai mare lac din vestul României.

 Plimbări cu catamaranul, cicloturism, drumeții, observarea florei și faunei sunt doar câteva dintre experiențele pe care le puteți trăi în Rezervația Naturală Lacul Surduc. Totul, într-un peisaj de poveste, între nuferi, păsări și pești. Delia Barbu, directoare executivă a Asociației pentru promovarea și dezvoltarea turismului în județul Timiș.  

"În zona Lacul Surduc, cel mai mare lac din sud-vestul României, reîncep plimbările cu catamaranul electric. Acestea sunt realizate ca activități în cadrul proiectului "Eco Timiș", realizat de Asociația pentru promovarea și dezvoltarea turismului în județul Timiș. O plimbare cu catamaranul vă va oferi ocazia de a descoperi rezervația naturală Lacul Surduc, de a avea o altă perspectivă asupra uneia dintre cele mai frumoase zone din punct de vedere natural din județul Timiș. În fiecare weekend, în zilele de sâmbătă și duminică, dacă ajungeți în comuna Fârdea, vă puteți plimba gratuit cu catamaranul între orele 10.00 -16.00, datorită a doi căpitani care facilitează aceste plimbări în zonă. Plimbările durează între 20 și 30 de minute și permit o imagine de ansamblu a lacului și, desigur, puteți afla poveștile zonei. Aceste plimbări reprezintă, de fapt, un motiv, ca să atragem cât mai mulți vizitatori în zonă, fiindcă, în afara acestor plimbări, se pot face mai multe activități și se pot trăi mai multe experiențe."


Având o capacitate de opt locuri, catamaranul are motor electric, este complet nepoluant și a fost achiziționat printr-un proiect european. Asociația pentru promovarea și dezvoltarea turismului în județul Timiș își propune o dezvoltare a ecoturismului în regiune, iar, în anii trecuți, a fost marcat un traseu de cicloturism în jurul lacului. 

Delia Barbu:  "Așadar, se pot face plimbări cu bicicletele. De asemenea, puteți face drumeții. Aceste drumeții vă pot duce, în proximitate, la obiective turistice cum este Muzeul "Traian Vuia". E un muzeu extraordinar care vă plimbă prin istoria aviației mondiale. Traian Vuia, născut în zonă, a pus Timișul pe harta mondială a aviației. Alegând aceste drumeții puteți vizita fie Mănăstirea Fârdea, aflată în apropierea lacului, fie puteți ajunge mai puțin îndepărtate. În acest sens, vă recomandăm Zolt, o localitate unde, pe lângă biserica de lemn de acolo, puteți face o vizită în gospodăria unui localnic. Mai exact, olarul Mihai Iamandi vă așteaptă acolo, la numărul 10, cu diferite produse gastronomice locale. Tot în apropiere, la Dumbrava, meșteșugarul vă așteaptă să-i vizitați atelierul și să rămâneți în grădina șurei pe care o administrează."


Asociația de ecoturism Timiș este preocupată să marcheze în această primăvară câteva trasee de drumeție în zona Țării Făgetului, în colaborare cu studenții de la Facultatea de Geografie, continuă Delia Barbu, directoare executivă a Asociației pentru promovarea și dezvoltarea turismului în județul Timiș. 

"De asemenea, tot în ceea ce privește ecoturismul, ne dorim să reușim să achiziționăm și câteva biciclete pentru a facilita deplasarea între câteva obiective turistice naturale din același areal. Însă nu sunt singurele proiecte. Tot în domeniul turismului durabil și al ecoturismului, vom lansa la finalul lunii mai un proiect nou, care va aduce în atenția publicului orașul Buziaș și împrejurimile sale."


Lacul Surduc este o rezervație mixtă, de interes național. Având o suprafață de 460 de hectare, apa lacului nu îngheață, ceea ce creează condițiile necesare pentru supraviețuirea pe timp de iarnă a mii de păsări acvatice, iar primăvara creează un spectacol inedit odată cu înflorirea nuferilor.


RadioRomaniaInternational · Vizitaţi România: Ecoturism în Timiș - 03.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-03 17:10:00
Vizualizari: 420
TiparesteTipareste