Un nou mandat pentru Macron

un nou mandat pentru macron Lumea occidentală a respirat ușurată după anunțarea rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidențial din Franța, care au confirmat victoria lui Emmanuel Macron în fața contracandidatei sale de extremă dreapta.

Lumea occidentală a respirat ușurată după anunțarea rezultatelor oficiale ale scrutinului prezidențial din Franța, care au confirmat victoria lui Emmanuel Macron în fața contracandidatei sale de extremă dreapta. O victorie a lui Marine le Pen, percepută ca o apropiată a Rusiei lui Vladimir Putin, ar fi venit cu transformări majore în politica externă a țării. Programul politic al acesteia prevedea, între altele, retragerea Franței din Comandamentul Comun al NATO, revizuirea relațiilor Parisului cu Washingtonul, dar și oprirea cooperării industriale cu Germania în domeniul armamentului. Iar principal beneficiar al unei crize în interiorul Uniunii ar fi fost președintele rus, s-a scris în presa europeană. 


De cealaltă parte, realegerea lui Macron înseamnă continuitate pentru Franța pe principalele sale orientări economice, europene și internaționale. După un mandat de cinci ani jalonat cu crize precum demonstrațiile antisistem ale mișcării vestelor galbene sau pandemia de COVID-19, Emmanuel Macron a anunțat obiective ambițioase. "Prin investiții și schimbări profunde să asigurăm proiecte concrete pentru fiecare, încurajând creativitatea și inovarea în țara noastră și să facem din Franța o mare națiune ecologică. Știu că mulți dintre compatrioții noștri m-au votat nu pentru a susține ideile pe care le sprijin, ci pentru a le bloca pe cele ale extremei drepte. Vreau să le mulțumesc și să le spun că sunt conștient că acest vot mă obligă pentru anii următori", a transmis liderul de la Elysee. În primul său discurs după victorie, Macron a promis o "metodă refondată" pentru a conduce Franța, asigurând că "nimeni nu va fi lăsat pe margine". 


Care vor fi provocările pentru Emmanuel Macron în următorii 5 ani? Francezii așteaptă în primul rând măsuri pentru creșterea puterii de cumpărare, afectată în etape succesive de criza sanitară, apoi de cea energetică, de războiul din Ucraina și de sancțiunile europene impuse Rusiei, care au bulversat întreaga piață europeană și chiar mondială, spune corespondentul Radio România la Paris, Daniela Coman: "Macron are un program complex de măsuri sociale pentru spijinirea populației sărace, a mamelor singure, a altor categorii defavorizate, precum și de modernizare a relațiilor de muncă. A promis că în al doilea mandat al său va plasa ecologia și lupta împotriva schimbărilor climatice în centrul acțiunilor guvernului. Educația și Sănătatea vor fi supuse unor reforme profunde și vor beneficia de investiții record astfel încât să nu mai existe între cetățeni inegalități de acces la aceste servicii publice. Apoi, președintele dorește ca Franța să-și dobândească independența industrială, energetică și agricolă prin crearea unor filiere de activitate sută la sută franceze. A promis că va construi șase centrale nucleare de nouă generație și va iniția o reformă a prețului electricității la nivelul UE. Apoi, întărirea și modernizarea armatei prin investiții în echiparea sa cu tehnologie de vârf și dublarea numărului de rezerviști, astfel încât Franța să-și asigure independența de apărare și să poată face față unui război de mare intensitate care ar putea lovi continentul european ca și provocărilor hibride și atacurilor cibernetice." 


Obiective ambițioase pentru îndeplinirea cărora Macron are nevoie de o nouă majoritate în Parlament, de un guvern de aceeași culoare, un guvern care să nu îi fie ostil. Bătălia politică nu s-a încheiat pe 24 aprilie, urmează în iunie două tururi de alegeri parlamentare foarte importante. 

Pe plan extern, va căuta Franța să-și impună mai puternic vocea în Europa? Invitat la Radio România, analistul de politică externă Ștefan Popescu a vorbit despre leadershipul european și politica externă a Franței.Vom vedea, spune el, în ce măsură Franța își va putea impune un leadership în Europa după ce Bundestagul a votat acea mărire de credit pentru Apărare extraordinară, de peste 100 de miliarde. Franța nu poate ține pasul cu aceste cheltuieli, consideră Ștefan Popescu, datoria publică a Franței depășește PIB, este chiar la 120% : "Acest lucru va strica puțin echilibrele europene pe termen mediu și deja există un proces de reflecție în Franța, am văzut în presa franceză discuții. Pentru că Uniunea Europeană este o construcție bazată pe echilibru de putere în care Germania este prima vioară din punct de vedere economic, iar Franța compensează cu statutul său de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU și prin forțele sale militare, inclusiv cele convenționale. Or, dacă Germania rupe acest echilibru, nu știu în ce măsură Franța va accepta un rol de partener junior al Germaniei. Există foarte multe provocări europene pe agenda lui Macron și nu știu în ce măsură în acest peisaj european Franța va putea reconstrui un leadership. Pentru că ideea de bază este autonomia strategică europeană. Prin urmare, Europa să devină un pol de putere care să creeze o a treia cale între China și SUA. Prin această revenire a SUA pe continent, justificată, desigur, având în vedere amenințarea de la estul frontierelor europene, nu știu în ce măsură aceste planuri ale Franței vor mai putea fi de actualitate, cel puțin în forma în care ea le-a imaginat." 


Deocamdată, din postura de președinte al țării ce asigură în prezent președinția prin rotație a UE, Emmanuel Macron este unul dintre cei mai vocali lideri ai momentului, într-o ecuație geopolitică marcată de acțiunile unei Rusii atât de imprevizibile.


RadioRomaniaInternational · Viitorul începe azi - 06.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-06 09:08:00
Vizualizari: 196
TiparesteTipareste