Comisia Europeana şi întreruperea furnizării de gaze din Rusia

comisia europeana şi întreruperea furnizării de gaze din rusia Uniunea Europeană este solidară cu Bulgaria și Polonia în urma deciziei Rusiei de a opri livrările de gaze către cele două țări-membre. Ele vor fi aprovizionate de vecinii lor membri ai blocului comunitar.

Compania rusă Gazprom a anunțat că a sistat livrarea de gaze către Polonia și Bulgaria, pe fondul tensiunilor apărute între blocul european și Rusia din cauza invaziei din Ucraina. Răspunsul Uniunii Europene a fost prompt în fața încălcării contractelor încheiate deja în urma cărora au avut de suferit țări-membre. Președinta executivului comunitar Ursula von der Leyen a afirmat că măsura luată de Rusia este nejustificată și inacceptabilă și că aceasta nu este un partener credibil în furnizarea de gaze. 

"Anunțul făcut de Gazprom, prin care oprește în mod unilateral furnizarea de gaze către anumite state membre ale Uniunii Europene, este o altă provocare din partea Kremlinului. Dar aceasta nu este o surpriză, Kremlinul folosește combustibilii fosili pentru a încerca să ne șantajeze. Acest act este ceva la care Comisia Europeană se aștepta și asupra căruia s-a pregătit, în coordonare apropiată și solidaritate cu statele membre și partenerii internaționali. Răspunsul nostru va fi imediat, unificat și coordonat. În primul rând, ne vom asigura că decizia luată de Gazprom va avea cel mai mic impact asupra consumatorilor europeni. Statele membre s-au întâlnit în grupul de coordonare a gazelor, iar Polonia și Bulgaria ne-au pus la curent cu ultimele evoluții ale situației. Ambele primesc acum gaze de la vecinii lor membri ai Uniunii Europene. Aceasta arată în primul rând solidaritatea dintre noi, dar arată eficiența investițiilor din trecut, de exemplu interconectările și alte infrastructuri de gaze."       

  

Miniștrii energiei din statele membre ale Uniunii Europene au discutat despre noua situație creată și solidaritatea a fost cuvântul-cheie. Președintele Lituaniei Gitanas Nauseda a anunțat că țara sa va aproziviona Polonia cu gaze prin terminalul său de gaz natural. Un gazoduct între Grecia și Bulgaria va fi finalizat în luna iunie 2022 pentru a asigura celor două țări conectarea la rețeaua europeană de gaze. În valoare de 240 de milioane de euro, gazoductul va lega orașele Komotini din Grecia de Stara Zagora din Bulgaria.


RadioRomaniaInternational · Alo, Bruxelles? 04.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-04 12:28:00
Vizualizari: 431
TiparesteTipareste