Retrospectiva săptămânii 01.05. - 07.05.2022

retrospectiva săptămânii 01.05. - 07.05.2022 Ucraina, în prim-planul acțiunilor diplomatice/ O tranzacție de importanță strategică/Curtea Constituțională se înnoiește/ Verdictul în dosarul Colectiv, amânat din nou/ Premiile Gopo

Ucraina, în prim-planul acțiunilor diplomatice

În timp ce, în Ucraina, atacurile armatei invadatoare ruse continuă, în România vecină au loc vizite la nivel înalt de mulțumire, încurajare și susținere pentru Kiev. În prima parte a săptămânii, la București s-a aflat președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, prilej pentru șeful statului român, Klaus Iohannis, să declare că este crucial ca sprijinul Uniunii Europene şi al statelor membre să continue atât pentru Ucraina, cât şi pentru refugiaţii ucraineni, subliniind, în egală măsură, necesitatea adoptării de noi sancţiuni pentru Rusia. Klaus Iohannis a mai punctat că toate crimele de război comise de trupele ruse trebuie anchetate minuţios şi pedepsite de justiţia internaţională, reiterând că România va sprijini acest proces. Şeful statului a afirmat, de asemenea, că Bucureștiul sprijină propunerea Comisiei Europene privind interdicţia importului de petrol din Rusia, arătând că România s-a pregătit pentru această situaţie.Declarând că germanii sunt impresionaţi de solidaritatea şi umanitatea din România faţă de refugiaţii ucraineni, Frank-Walter Steinmeier a spus, la rându-i, că Germania va fi alături de Ucraina în perioada grea cu care se confruntă. Tot în România a fost anunțată, pentru acest sfârșit de săptămână, și vizita primei doamne a Statelor Unite, Jill Biden. În program au fost incluse întâlniri cu militari americani şi personal diplomatic, părinţi şi copii ucraineni strămutaţi sau angajaţi din domeniul ajutorului umanitar.


O tranzacție de importanță strategică

Compania românească de stat Romgaz a cumpărat, marți, cu un miliard de euro, participaţia de 50% a companiei americane ExxonMobil la proiectul de exploatare ʹNeptun Deepʹ din Marea Neagră, ce conţine aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Romgaz va colabora cu OMV Petrom, și ea parte a acestui proiect strategic pentru România, care dorește să devină independentă energetic, dar şi să producă energie pentru vecinii săi şi pentru partenerii din Uniunea Europeană.Primele cantităţi de gaze din perimetrul ʹNeptun Deepʹ ar putea intra în rețeaua de consum peste aproape cinci ani. Însă, înainte de începerea extragerii gazelor din Marea Neagră, investitorii aşteaptă modificarea legii offshore, aflată, deja, în Parlament pentru dezbatere și aprobare. Actuala variantă ar fi mai echilibrată atât pentru Stat, cât şi pentru companiile interesate decât legea votată acum patru ani.


Curtea Constituțională se înnoiește

Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, propus de PSD, a obţinut, săptămâna aceasta, cele mai multe voturi din partea deputaţilor pentru preluarea funcţiei de judecător la Curtea Constituțională din România. Din partea Senatului, a fost votată, ca judecător constituţional, Iuliana Scântei, propunerea PNL. Nominalizările din partea celor două formațiuni la guvernare au fost criticate de USR, în opoziție, care a acuzat nerespectarea criteriilor profesionale şi promovarea la CCR a unor persoane aservite actualei Puteri. Noile funcţii vor fi preluate în iunie, când expiră mandatele de judecători la CCR al actualului președinte al Curții, Valer Dorneanu, şi al Monei Pivniceru. Tot luna viitoare expiră şi mandatul lui Daniel Morar, desemnat în 2013 de Preşedinţie, care urmează să fie înlocuit pe baza propunerii din partea acesteia.Curtea Constituţională este compusă din nouă judecători cu mandat de nouă ani. Trei sunt numiţi de Camera Deputaţilor, trei de Senat şi trei de preşedintele României. Curtea se înnoieşte cu o treime din numărul judecătorilor din trei în trei ani. Între timp, CCR continuă să lucreze! Joi, a declarat drept neconstituţională procedura prin care, anul trecut, a fost adoptată legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Peste 70 de foşti parlamentari au acţionat în instanţă pierderea acestor drepturi şi au obţinut câştig de cauză la 11 tribunale din ţară şi la o Curte de Apel.


Verdictul în dosarul Colectiv, amânat din nou

Curtea de Apel Bucureşti a amânat pentru a cincea oară pronunţarea sentinţei definitive în dosarul deschis după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, în care au murit 64 de oameni, peste 200 au fost răniţi şi unul s-a sinucis ulterior. Noul termen este 12 mai. În seara zilei de 30 octombrie 2015, pe scena clubului improvizat într-o fostă fabrică dezafectată, la puțin timp după începerea unui concert rock, artificii au aprins buretele ce capitona sala supraaglomerată, prevăzută cu o singură uşă de evacuare. Unii spectatori au murit pe loc, alții au fost grav afectați de flăcări și fum și s-au călcat în picioare spre ieșire. Rudele victimelor aşteaptă de mult să se facă dreptate. În primă instanţă au primit condamnări cu executare între 13 şi 4 ani primarul sectorului 4 de la acea dată, Cristian Popescu Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentanţii unei firme de artificii.


Premiile Gopo

Teatrul Naţional din Bucureşti a găzduit, săptămâna aceasta, a 16-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, care celebrează performanţele din cinematografia românească, atât de apreciată la nivel internațional în ultimii ani. 'Babardeală cu bucluc sau porno balamuc', scris şi regizat de Radu Jude, a fost marele câştigător al trofeului Gopo pentru 'Cel mai bun film' în 2021. Protagonista lui, Katia Pascariu, a obţinut Premiul pentru 'Cea mai bună actriţă în rol principal'.Cele mai multe trofee au fost, însă, adjudecate de 'Malmkrog', care i-a adus cineastului Cristi Puiu 'Premiul pentru Cea mai bună regie'. Producţia a fost premiată şi pentru 'Cea mai bună imagine', 'Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură', 'Cele mai bune costume' şi 'Cele mai bune decoruri'. Premiul pentru 'Cel mai bun actor în rol principal' i-a revenit lui Bogdan Farcaş, protagonistul filmului 'Neidentificat', recompensat cu un trofeu Gopo pentru 'Cel mai bun scenariu'.Doi dintre cei mai valoroşi actori din România, Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, au fost omagiaţi 'pentru Întreaga Carieră'.



RadioRomaniaInternational · Eveniment Top - 06.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-07 09:21:00
Vizualizari: 899
TiparesteTipareste