Prima Doamnă a SUA - la București

prima doamnă a sua - la bucurești UPDATE - Jill Biden, Prima Doamnă a Statelor Unite, în România

UPDATE


Jill Biden, soţia preşedintelui american Joe Biden, s-a aflat în România. Prima Doamnă a avut, la București,  intalniri cu membri ai Guvernului, cu personalul Ambasadei americane, cu lucrătorii implicaţi în acţiuni de ajutor umanitar,  precum și cu profesorii care îi ajută pe copiii ucraineni refugiați să se integreze într-un mediu școlar stabil și sigur.


Prima Doamnă  a fost primită, la Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen. Jill Biden şi Carmen Iohannis au vizitat o şcoală publică din Bucureşti, unde sunt găzduiți copiii ucraineni refugiați, precum şi mame ucrainene. Jill Biden le-a spus mamelor din Ucraina că sunt uimitoare, și a lăudat poporului român: "Voi sunteţi eroi!" și i-a mulțumim "Primei Doamne a României pentru că a primit toţi aceşti oameni. Oamenii dumneavoastră sunt atât de minunaţi". 


"Doctor Biden, sunt foarte recunoscătoare că v-aţi făcut timp şi aţi făcut efortul să ne vizitaţi. Noi i-am iubit întotdeauna pe americani şi suntem bucuroşi că ne asiguraţi securitatea. Trăim în momente şi într-o situaţie foarte tensionată, de aceea este foarte important să fim uniţi. Vă mulţumesc foarte mult pentru această oportunitate, pentru că aţi venit alături de noi, ne-aţi adus speranţă şi avem sentimentul că ne putem baza pe dumneavoastră. Este foarte important pentru noi toţi, atât pentru prietenii ucraineni, cât şi pentru noi", a declarat Carmen Iohannis.


Mamele din Ucraina le-au explicat celor două doamne greutăţile prin care au trecut de la începutul războiului până au ajuns în România, şi au vorbit despre ajutorul primit din partea poporului român.


Carmen Iohannis a transmis poporului ucrainean că se poate baza pe ajutorul României: "Vă iubim, sunteţi prietenii noştri. Suntem aici să vă alinăm durerea şi vrem cu adevărat să facem tot ce putem pentru a vă ţine în siguranţă".


Una dintre profesoare a explicat că la școala unde sunt găzduiți a fost amenajat un spaţiu educaţional pentru copii ucraineni. Este vorba despre un  proiect mai amplu, destinat să ofere şi sprijin financiar, cazare şi îngrijiri medicale mamelor.

"Proiectul meu a venit din cauza fricii. Mă gândeam doar cum să îmi salvez copilul. Mulţumim poporului român pentru că a fost alături de noi, ne-au ajutat atât de mult. Au făcut atât de mult voluntariat, că nici România nu se aştepta că pot fi atât de primitori. Am văzut aceşti copii care sunt într-un spaţiu sigur. (...) Vreau să mulţumesc poporului român pentru ce a făcut pentru noi", a povestit o altă profesoară ucraineană.

O altă femeie din Ucraina a declarat că a fost şocată în mod pozitiv de comportamentul şi primirea de care ea şi copiii săi au avut parte în România.


"Există speranţă. Este tot ce avem nevoie", a completat Jill Biden.



Jill Biden a ajuns în România vineri.  În prima zi a vizitei sale, ea s-a întâlnit cu militarii americani si ai NATO de la Baza Mihail Kogălniceanu.  


Vizita în țara noastră este parte a unei deplasări de patru zile pe care Prima Doamnă o efectuează în România  şi Slovacia pentru a sublinia angajamentul SUA pentru refugiaţii ucraineni. Scopul călătoriei în cele două state este de "a petrece Ziua Mamei cu mame şi copii ucraineni care au fost forţaţi să îşi părăsească locuinţele din cauza războiului lui Putin",    a scris soția președintelui american, pe Twitter.


Vizita primei doamne a SUA în România are loc  la mai puțin de două luni, după cea a vicepreședintelui american, Kamala Harris.



www.rri.ro
Publicat: 2022-05-07 17:01:00
Vizualizari: 632
TiparesteTipareste