10 mai în istoria României

10 mai în istoria româniei 10 Mai, o zi importantă în istoria românilor

Ziua de 10 Mai are o triplă semnificație în istoria românilor, marcând trei momente importante: obținerea independenței față de Imperiul Otoman, sosirea lui Carol de Hohenzollern Sigmaringen la București și încoronarea acestuia. Pe 10 Mai, România sărbătorește Ziua Independenței Naționale. Războiul ruso-turc izbucnit în aprilie 1877 a constituit ocazia ideală pentru ca țara să iasă de sub vasalitatea formală a Imperiului Otoman. Deși independența a fost proclamată în Parlament, era necesar ca ea să fie cucerită și pe câmplul de luptă. Trupele române comandate de regele Carol I au contribuit decisiv la războiul ruso-turc, iar obținerea independenței a fost unul dintre momentele cele mai importante ale domniei regelui. Congresul de la Berlin din 1878 a consfințit independența absolută față de Imperiul Otoman. 


Într-un mesaj transmis cu prilejul acestei zile, șeful statului român, Klaus Iohannis, a afirmat că sacrificiile înaintaşilor au reprezentat temelia dezvoltării României europene. "Este, acum, datoria noastră să susţinem şi să apărăm valorile şi principiile pe care le împărtăşim cu partenerii noştri euro-atlanticiˮ, a spus Klaus Iohannis. Acesta a amintit că înflorirea culturii, dezvoltarea industriei, transporturilor şi infrastructurii, dar şi a relaţiilor internaţionale ale României au fost rodul imediat şi direct al dobândirii independenţei de stat. El a evidențiat faptul că semnificaţia acestui eveniment este, astăzi, cu atât mai relevantă cu cât suntem martorii resuscitării unei mentalităţi imperialiste în numele căreia un stat independent este supus unei agresiuni barbare. Președintele Iohannis a mai subliniat că libertatea, dreptul naţiunilor de a-şi alege şi construi propriul destin, protejarea vieţii şi demnităţii sunt repere fundamentale ale comunităţii democratice căreia îi aparţinem. 


La rândul său, premierul Nicolae Ciucă afirmă, în mesajul tranmis cu prilejul zilei de 10 Mai, că, în această perioadă complicată, prezenţa în NATO şi în Uniunea Europeană plasează România sub protecţia deplină a opţiunii sale pro-europene ireversibile, consolidată şi prin parteneriatul transatlantic. Tot pe 10 Mai, este sărbătorită şi Ziua Regalității, care a fost Ziua Națională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniștilor la putere. 10 Mai marchează debutul domniei de 48 de ani a lui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, primul rege dintr-o dinastie de patru. Cu acceptul împăratului francez Napoleon al III - lea și cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, principele Carol pornește spre România și ajunge, pe 10 mai 1866, la București, începând o lungă domnie. Tot pe 10 mai, dar în 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, iar Carol I devenea primul rege al României. Sărbătorirea zilei de 10 Mai a fost interzisă, mai întâi, în 1917, de ocupația germană, iar, apoi, de regimul comunist, după abdicarea forțată a regelui Mihai în 1947. 

RadioRomaniaInternational · 10 mai în istoria României - 11.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-11 11:33:00
Vizualizari: 175
TiparesteTipareste