Redeschiderea Așezămintelor Brătiene din București

redeschiderea așezămintelor brătiene din bucurești Între 13 și 22 mai, are loc ediția aniversară de 10 ani a celui mai amplu festival de design din România, intitulat Romania Design Week

Între 13 și 22 mai, are loc ediția aniversară de 10 ani  a celui mai amplu festival de design din România, intitulat Romania Design Week. Reunind creațiile unei dintre cele mai prolifice bresle culturale și creative, festivalul găzduiește o diversitatea de expoziții de design, răspândite în mai multe locuri din București. Dintre acestea, cel mai interesant se află la Așezămintele Brătianu, aflate în zona centrală și istorică a Capitalei. Închise pentru public timp de mai mulți ani, clădirile care constituie acest ansamblu vor fi redeschise temporar înaintea începerii unui amplu proces de restaurare concepută în parteneriat cu filial București a Ordinului Arhitecților. Emil Ivănescu, conducătorul acestei filiale, ne oferă amănunte despre complexul conceput la începutul secolului XX de marele architect Petre Antonescu. 

Este, de fapt, spațiul în care a locuit marele politician liberal. Povestea este frumoasă. Și de asemenea casa e pe măsura poveștilor pentru că ea aparține unui el foarte îndrăgit la începutul secolului al XX-lea, stilul neoromânesc. Și comanditarii, de fapt, și-au dorit foarte mult o casă în acest stil. Soția lui Ionel Brătianu s-a implicat mult, a intervenit aici și, de altfel, micul parc din spatele casei reprezenta grădina casei. Și ea a fost gândită împreună cu specialiștii momentului chiar de către soția lui Ionel Brătianu. De altfel acolo se află și biroul care mai păstrează o urmă a spațiului de lucru al marelui politician. Întreg ansamblul e denumit Așezămintele Brătianu, iar clădirile  de-a lungul anilor au cunoscut adaosuri. Doar o parte din ansamblu este casa inițială. Restul e format din anexe și lucruri construite în timp. De altfel politicianul român și-a dorit ca această casă , după moartea proprietarilor,  să fie transformată în Biblioteca Națională. Și așa s-a întâmplat practic din anii 1950-60. Până după Revoluție, întreg ansamblul așezămintelor a funcționat ca bibliotecă exact cum și a dorit I.C. Brătianu și ca centru cultural. Și ne dorim foarte mult ca această casă să redevină un centru cultural . 

          

 

După ce restaurarea va fi terminată, Biblioteca Națională care deține în continuare aceste așezăminte, împreună cu Ordinul Arhitecților care gestionează lucrările, doresc să creeze aici un centru sau hub cultural. Iar modelul îl constituie tocmai ce se va întâmpla în curând în cadrul Romanin Design Week. Să-l ascultăm iar pe arhitectul Emil Ivănescu.  

Au activat cu un ansamblu foarte valoros chiar în centrul Bucureștiului, un ansamblu care avea nevoie să fie deschis. În plus, centrul Bucureștiului are nevoie de spații de expoziție, are nevoie de zone culturale. Există un public din ce în ce mai mare pentru cultură, pentru activități în această direcție și chiar a fost o descoperire foarte benefică pentru foarte multă lume. (...) Bineînțeles există și alte zone în Capitală, mai periferice, foarte productive din punct de vedere cultural, dar așezămintele sunt chiar în centrul orașului. (...) E este foarte frumos dialogul acesta între contemporan și memoria patrimoniul orașului.  Și e cu atât mai interesant, cu cât e un patrimoniu foarte ascuns. De altfel și părculețul I.C. Brătianu este foarte puțin utilizat de oameni și cu această ocazie se va deschide și mai mult publicului. Publicul va avea astfel acces la toate evenimentele acestea de ultimă oră din artă și arhitectură. Deci e o îmbinare foarte foarte inteligentă.

            

Având o deschidere dublă, spre Piața Amzei și bulevardul Dacia, în apropierea intersecției cu Calea Victoriei, Așezămintele Brătianu se învecinează cu o altă serie de clădiri istorice, precum Academia Română, Muzeul Colecțiilor de Artă și Casa Monteoru, aflate chiar în inima Bucureștiului istoric. 

RadioRomaniaInternational · Eveniment Cultural - 11.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-11 15:15:00
Vizualizari: 584
TiparesteTipareste