Sărbătoarea Răbarbărului

sărbătoarea răbarbărului Destinația Colinele Transilvaniei (Transylvanian Highlands) include 7 situri (de interes național și Natura 2000), fiind a doua arie protejată din ţară, ca mărime, după rezervaţia Biosferei Delta Dunării.

Destinația Colinele Transilvaniei (Transylvanian Highlands) include 7 situri (de interes național și Natura 2000), fiind a doua arie protejată din ţară, ca mărime, după rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Destinaţia e mărginită de localitățile Sibiu, Braşov, Făgăraş, Rupea, Sighişoara şi Mediaş, întinzându-se în jurul văilor Hârtibaciului, Târnavei Mari și a Oltului. Însumează 267.438 ha și 90.000 de locuitori, în 44 de comune, din 3 judeţe (Sibiu, Mureș și Brașov). Destinaţia este asociată cu peisajul medieval mozaicat, cu dealuri şi coline înalte, văi însoţite de terase şi lunci, sate multiculturale, cetăți și biserici fortificate, unele monumente UNESCO. Pădurile de stejari seculari şi gorun sunt iconice, iar pajiștile și fânețele au înaltă valoare naturală, favorizate de păstrarea metodelor tradiţionale de paşunat şi de întoarcere a fânului.


Colinele Transilvaniei este o destinaţie activă, cu o reţea de 500 de km de trasee de drumeție și bicicletă, ce poartă vizitatorii prin peste 60 de localități. Turiştii pot încerca vizite la ateliere meşteşugăreşti, producători sau puncte gastronomice locale.


La început de mai, a fost organizată aici sărbătoarea Răbarbărului. Bianca Ştefănuţ, specialist comunicare senior WWF-România, ne-a povestit: "Sărbătoarea răbarbărului, care a avut loc în Saschiz, este de fapt un exemplu de bună-practică, un exemplu de urmat, realizat de comunitatea de aici. Ea aduce oamenii laolaltă, pentru a-şi promova valorile culturale, naturale, gastronomice. Răbarbărul vine cu tradiţia din urma lui, este o plantă care creşte cu spor şi este îngrijită cu drag acolo, în Colinele Transilvaniei şi este prelucrată în felurite moduri: de la ciorbă, la băuturi realizate cu răbarbăr şi, desigur, minunatele plăcinte, care au fost prezente şi în Saschiz."


Cum pot oamenii și autoritățile locale să răspundă împreună nevoilor comunității? Cum păstrez valorile tradiționale și naturale, dar evoluez și financiar? Sunt întrebări valide, care îşi caută răspunsul în astfel de comunităţi. Bianca Ştefănuţ a adăugat: "WWF România împreună cu partenerii noştri locali, din Colinele Transilvaniei, suntem acolo 11 organizaţii care încearcă să educe, să informeze şi să aducă laolaltă mai mulţi locuitori, mai multe comunităţi din Colinele Transilvaniei, astfel încât să trăiască într-un mod mai armonios cu natura, dar în acelaşi timp, să devină şi o voce în procesul de luare a deciziilor la nivel local. Astfel, noi încercăm, mai ales prin acest proiect care se numeşte  PACT2020, care este derulat de WWF România, în parteneriat cu Asociaţia Mioritics și fundaţia Mihai Eminescu Trust cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, vrem prin acest proiect să învăţăm de la comunităţile locale, cum se organizează ele, care sunt nevoile lor principale şi să îi ghidăm printr-un proces de educaţie, spre a deveni comunităţi mai active şi mai sustenabile."


Cum a crescut comunitatea din Saschiz în ultimii ani, am aflat tot de la Bianca Ştefănuţ: "În Saschiz avem un exemplu foarte frumos de acţiuni civice. Este vorba despre Asociaţia "Vecinătatea femeilor din Saschiz", care din 2015, de când s-au organizat, spre a aduce o bunăstare comunităţii, nu doar femeilor şi familiilor de acolo, care au fost obiectivul principal, dar întregii comunităţi. Realizarea acestei sărbători a Răbarbărului chiar asta face, este un model de urmat pentru mai multe comunităţi, din România, dar şi la nivel internaţional."


La Sărbătoarea răbarbărului, din Saschiz, înainte de a se delecta cu plăcintele cu răbarbăr, cei prezenţi au discutat despre procesul de informare și educare pe care îl vor urma 150 de persoane din cele 10 comunități din județele Brașov, Sibiu și Mureș. Cum putem afla mai multe despre evoluţia proiectului? Bianca ştefănuţ: "La WWF România, dorim să vă invităm să urmăriţi parcursul proiectului, atât pe social media, cât şi pe website-ul proiectului: colinele-transilvaniei.ro/pact 2020 şi acolo veţi găsi informaţii care vă pot ajuta şi pe dvs. şi comunităţile din care faceţi parte. Sunt nişte colecţii de bune practici, sunt informaţii utile despre cum să vă adresaţi autorităţilor locale sau regionale şi cum să rezolvaţi mai bine provocările pe care le aveţi în comunitate."


Prin  astfel de proiecte se urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Obiectivul general este de a reduce disparitățile economice și sociale dintre oamenii din aceste zone și a consolida relațiile bilaterale dintre zonele beneficiare și statele donatoare.


RadioRomaniaInternational · România la ea acasă - 17.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-17 18:23:00
Vizualizari: 259
TiparesteTipareste