Războiul din Ucraina și inflația

războiul din ucraina și inflația Inflația se va menține ridicată pe tot parcursul acestui an, potrivit BNR.

Inflația crește, în România, pe fondul majorărilor la prețurile alimentelor, a combustibililor, a gazelor naturale și energiei electrice și în contextul agesiunii militare ruse în Ucraina. Banca Naţională a majorat la 12,5% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 6,7% pentru sfârşitul anului viitor, arată raportul de prognoză al BNR prezentat joi. Sunt valori cu aproape trei puncte procentuale, respectiv cu 3,5 puncte procentuale mai mari faţă de prognoza anterioară.

 

Banca Centrală estimează că inflaţia ar urma să atingă vârful din acest an în iunie şi se va menţine ridicată pe tot parcursul acestui an. Pe termen mediu, presiunile inflaţioniste sunt anticipate a se diminua gradual. Aceste estimări sunt făcute în condiţiile presiunilor din partea costurilor de producţie, exacerbate, recent, de invazia Rusiei în Ucraina. BNR consideră că, în actuala conjunctură, surse apreciabile de incertitudini provin din partea evoluţiilor viitoare ale crizei energetice şi ale celei sanitare.

 

Miercuri, Institutul Naţional de Statistică anunţa că, în aprilie, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 13,7%, ceea ce înseamnă că preţurile au crescut în medie cu acest procent faţă de luna similară a lui 2021. Cel mai mult au crescut preţurile la gazele naturale, care aproape s-au dublat. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că evoluţia nu se va tempera foarte curând şi aminteşte că tendinţa scumpirilor a început încă din vara anului trecut, când preţurile au început să crească accelerat. 

 

Totuși, economia României nu se află şi nu va intra în recesiune, anul acesta fiind posibilă o creştere economică de 2%, a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale. La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis se aşteaptă ca situaţia economică să rămână dificilă, chiar şi după încheirea conflictului din Ucraina, pe care îl consideră principala cauză pentru evolutia negativă din ultima perioadă:

 

Aceste lucruri şi crizele care urmează, fiindcă specialiştii ne spun că vor fi probleme, în continuare, cu energia, vor fi în plan global, nu vorbesc, acum, despre România, vor fi sincope cu alimentele şi aşa mai departe. Toate acestea au o singură cauză şi această cauză este războiul lui Putin împotriva Ucrainei. Guvernul României poate să amelioreze impactul acestor crize şi să ajute consumatorul vulnerabil, persoanele cu venituri mici, însă problema nu este una românească, problema este una globală. Şi în Statele Unite ale Americii inflaţia se apropie de 10%. În ţările din Europa inflaţia este la fel de mare. Problema vine de la război şi, ca să nu trăim cu iluzii deşarte, şi dacă se termină, mâine, războiul, crizele nu se termină mâine, fiindcă aceste crize se vor prelungi. Vor fi situaţii destul de complicate şi este bine să fim constienţi de acest lucruˮ.

 

Klaus Iohannis a mai spus că inflaţia este doar un factor şi și-a exprimat încrederea că Guvernul a luat şi va lua, în continuare, măsurile care se impun.

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-05-13 11:58:00
Vizualizari: 476
TiparesteTipareste