Cum vrea UE să reglementeze inteligenţa artificială

cum vrea ue să reglementeze inteligenţa artificială Beneficiile utilizării inteligenței artificiale (IA) pentru a aborda schimbările climatice, pandemiile și piața forței de muncă sunt uriașe.

Beneficii utilizării inteligenței artificiale (IA) pentru a aborda schimbările climatice, pandemiile și piața forței de muncă sunt uriașe. Parlamentul European a adoptat recomandările finale ale Comisiei sale speciale pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA).

Parlamentul European a înființat Comisia specială pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA) în cadrul sesiunii sale plenare din iunie 2020, în scopul stabilirii unei foi de parcurs pe termen lung a UE privind inteligența artificială (IA). Bazându-se pe rapoarte anterioare ale comisiilor permanente, AIDA studiază impactul și provocările extinderii inteligenței artificiale, identifică obiective comune la nivelul UE și propune recomandări cu privire la cele mai bune căi de urmat. Textul adoptat de Parlamentul European afirmă că dezbaterea publică privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) ar trebui să se concentreze asupra potențialului enorm al tehnologiei de a completa forța de muncă umană. 


Președintele Comisiei AIDA, Dragoș Tudorache, vicepreședinte al Grupului Renew Europe, a declarat că "viitoarea noastră competitivitate globală în sectorul digital depinde de normele pe care le punem în aplicare astăzi. Aceste norme trebuie să fie în concordanță cu valorile noastre: democrația, statul de drept, drepturile fundamentale și respectarea ordinii internaționale bazate pe norme". 


Dragoș Tudorache: "Raportul AIDA cuprinde această viziune. Voi sublinia trei concluzii principale despre munca noastră din comisia AIDA care pot fi regăsite în acest raport. În primul rând, inteligența artificială (IA) nu mai este un subiect tehnic, inteligența artificială este un subiect politic sau, mai degrabă, după cum am spus de multe ori, este un subiect geopolitic. Mă bucur că pe parcursul eforturilor noastre din AIDA și în acest raport nu ne-am sfiit să descriem acest punct într-un mod foarte clar. Avem nevoie de o cooperare mai strânsă cu partenerii noștri democrați, care ne împărtășesc ideile pentru stabilirea regulilor viitorului digital. Avem alegeri strategice de făcut, care se bazează pe valorile noastre, iar acest lucru este foarte posibil să intre în contradicție cu modul în care alți actori de pe scena globală văd rolul acestei tehnologii în viitorul societăților lor. În al doilea rând, inteligența artificială este, fără îndoială, o mare oportunitate, nu doar pentru că are capacitatea de a îmbunătăți eficiența în fiecare sector al economiei noastre. Este, de asemenea, o oportunitate de a corecta prejudecățile și actele de discriminare istorice din societățile noastre și de a construi la propriu un viitor mai bun pentru toți. Ceea ce mă conduce la ultima concluzie foarte importantă: la sfârșitul mandatului AIDA și după acest raport , Parlamentul European este mai bine pregătit pentru reglementarea utilizării noilor tehnologii și pentru pregătirea viitoarelor legi precum Legea privind inteligența artificială, prima legislație de acest tip la nivel mondial." 


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 16.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-16 08:49:00
Vizualizari: 553
TiparesteTipareste