Conferinţa privind viitorul Europei şi-a încheiat activitatea

conferinţa privind viitorul europei şi-a încheiat activitatea Conferinţa privind viitorul Europei şi-a încheiat zilele trecute activitatea. Acest proces fără precedent de discuţii, dezbateri şi colaborare între cetăţeni şi politicieni s-a concretizat într-un raport centrat în jurul a 49 de obiective

Nouă domenii esenţiale sunt acoperite: schimbări climatice şi mediu; sănătate; o economie mai puternică, justiţie socială şi locuri de muncă; Uniunea Europeană în lume; valori şi drepturi, stat de drept, securitate; transformare digitală; democraţie europeană; migraţie; educaţie, cultură, tineret şi sport. În calitate de co-preşedinte al comitetului executiv al Conferinţei privind viitorul Europei, eurodeputatul Guy Verhofstadt a declarat că "recomandările cetăţenilor şi concluziile Conferinţei oferă o foaie de parcurs pentru a evita ca Uniunea Europeană să devină irelevantă şi chiar să dispară". Fostul premier belgian a subliniat că "o Europă nouă, eficientă şi mai democratică este posibilă. O Europă care este suverană şi capabilă de acţiune, aşa cum cetăţenii se aşteaptă în mod clar. Nu este timp de pierdut - a mai spus Guy Verhofstadt -, trebuie să onorăm rezultatul Conferinţei şi să punem cât mai rapid posibil concluziile acesteia în practică".


La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a menţionat că "cetăţenii - în special tinerii - se află în centrul viziunii eurodeputaţilor pentru viitorul Europei, întrucât ei au modelat în mod direct rezultatul conferinţei. Suntem într-un moment definitoriu al integrării europene. Nu trebuie să ne temem să lăsăm puterea Europei să schimbe în bine vieţile oamenilor" - a mai spus Roberta Metsola.


Şefa Executivului de la Bruxelles, Ursula von der Leyen, a transmis că, acum, când războiul este din nou prezent pe continentul nostru, valori precum democraţia, pacea, libertatea individuală şi economică se află în centrul Conferinţei privind viitorul Europei. "Uniunea Europeană trebuie să continue să se ridice la nivelul aşteptărilor cetăţenilor europeni" - a mai spus von der Leyen.


Iar preşedintele francez Emmanuel Macron, în numele Consiliului Uniunii Europene, a transmis că, "prin crizele prin care am trecut împreună în ultimii ani, Europa s-a schimbat şi trebuie să ne asigurăm că Uniunea se ridică la aspiraţiile şi aşteptările exprimate de cetăţeni". Conferinţa privind viitorul Europei a fost un exerciţiu unic şi fără precedent prin amploarea sa, iar concluziile sale constituie o sursă foarte bogată de propuneri, pe care fiecare instituţie trebuie să le examineze în cadrul competenţelor sale - a mai spus preşedintele francez.


Parlamentul European, Comisia Europeană şi Consiliul Uniunii Europene urmează să examineze modalităţile de a da curs efectiv propunerilor, fiecare în sfera sa de competenţă şi în concordanţă cu tratatele blocului comunitar.

RadioRomaniaInternational · Europa la zi 16.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-16 08:00:00
Vizualizari: 325
TiparesteTipareste