Deşeurile, eterna problemă a României

deşeurile, eterna problemă a româniei Comisarii Gărzii de Mediu din România au înaintat organelor de cercetare penală, în premieră, o plângere împotriva unei societăţi pentru comiterea infracţiunii de îngropare a deşeurilor.

 România este depăşită din punct de vedere logistic de importurile ilegale de deşeuri, în condiţiile în care sute de transporturi intră zilnic în ţară - atrage atenţia Garda de Mediu. Anul trecut, instituţia a reuşit să facă doar 3.000 de controale în vămi, din care au rezultat 41 de cazuri penale. Între timp, mari cantităţi de deşeuri importate ajung la gropile de gunoi din România, unde taxa de depozitare este mult mai mică decât în vestul Europei. Una dintre soluţii ar fi aducerea acestei taxe la un nivel comparabil cu cea din Occident, dar și creșterea controalelor şi sancţionarea drastică a vinovaţilor - spun comisarii Gărzii de Mediu. Doar în primele patru luni ale acestui an, au fost verificate peste 1.000 de transporturi de deşeuri. O parte din acestea au fost oprite la intrarea în ţară, iar pentru altele au fost întocmite sesizări penale şi amenzi. Cele mai frecvente probleme în transferul deşeurilor constau în completarea greşită a datelor din actele ce însoţesc transporturile sau neconcordanţa între ce este declarat şi ce se află în realitate în acele încărcături. 


Pe de altă parte, în premieră, a fost depusă o plângere penală pentru infracţiunea de îngropare de deşeuri. Ministerul Mediului a anunţat că, după un control făcut la începutul lunii la staţia de sortare din Sectorul 3 al Capitalei, deţinută de firma primăriei care gestionează deşeurile, comisarii din Garda Naţională de Mediu au identificat un teren de aproximativ 4.000 de metri pătraţi pe suprafaţa căruia erau indicii clare de îngropare a unor deşeuri din construcţii, amestecate cu deşeuri din plastic, ceramică şi materiale lemnoase. Funcţionarea fără autorizaţie de mediu a fost amendată cu 30.000 de lei (cca. 6000 euro).  


Remintim că Parlamentul a votat o lege prin care se încearcă oprirea arderilor ilegale de deşeuri sau îngroparea lor. Actul legislativ, care urmează să fie promulgat de şeful statului, vine cu măsuri foarte dure care vizează atât firmele, cât şi populaţia, printre care și pedepse cu închisoarea de la 3 la 5 ani, cele mai dure pe care le-a avut România vreodată pe acest domeniu. Iniţiatorii proiectului reamintesc faptul că stoparea sau măcar diminuarea arderilor ilegale de deşeuri este un obiectiv de o importanţă deosebită pentru sănătatea cetăţenilor. Un studiu european a scos la iveală o realitate extrem de periculoasă. Odată ars, plasticul din electrocasnice şi electronice devine de 4.000 de ori mai toxic decât fumul rezultat din arderea lemnului. 


Din păcate, în România, fenomenul arderii unor materiale pentru obţinerea de metale, în scopul comercializării acestora, este unul de amploare, fiind practicat în gospodării pe tot cuprinsul ţării, cu impact asupra mediului şi sănătăţii publice, amintesc semnatarii legii. Din 2019 până în prezent, au fost arse peste 870 de tone de deşeuri, o mare parte dintre acestea reprezentând materiale compozite folosite pentru obţinerea metalelor. La nivelul României, în fiecare an, peste 29.000 de oameni mor prematur din cauze asociate poluării.


RadioRomaniaInternational · Nota 2 - 17.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-17 11:17:00
Vizualizari: 205
TiparesteTipareste