Parlamentul European şi autonomia UE

parlamentul european şi autonomia ue Parlamentul European cere finanţare pentru ca statele membre să facă faţă consecinţelor războiului din Ucraina.

Activitate intensă, joi, în Parlamentul European! Legislativul comunitar pregăteşte cadrul legislativ prin care va sprijini Ucraina şi Curtea Penală Internaţională să-i împiedice să se ascundă pe cei vinovaţi de comiterea de crime de război în timpul invaziei ruse în Ucraina. Astfel, Legislativul propune ca Agenției UE pentru Cooperare în Materie de Justiție Penală (Eurojust) să îi fie conferit un rol extins în lupta împotriva impunității, prin stocarea și analizarea de probe legate de crime de război, genocid și crime împotriva umanității. 

Totodată, Eurojust ar putea să facă schimb de date cu Curtea Penală Internațională și cu alte organizații internaționale, precum și cu autoritățile statelor membre ale Uniunii. 


În paralel, europarlamentarii sunt preocupați și de dezvoltarea autonomiei Uniunii Europene, pe fondul numeroaselor probleme conexe apărute, în ultimele luni, ca urmare a invaziei din Ucraina, dar și a perspectivelor deloc liniștitoare în special din sectoarele energetic și alimentar. 


Într-o altă rezoluție adoptată joi, Legislativul de la Bruxelles cere finanţare pentru ca statele membre să facă faţă consecinţelor războiului din Ucraina prin noi resurse proprii ale Uniunii şi utilizarea integrală a bugetului comun. Eurodeputaţii vor un pachet temporar al Uniunii privind rezilienţa socială şi un nou fond pentru autonomie strategicădin care Uniunea să finanţeze mai tot ce ţine de dezvoltare, inclusiv infrastructura energetică transfrontalieră, producţia de energie din surse regenerabile şi eficienţa energetică. Acest fond ar veni în completarea programului "Reenergizează Europa", în baza căruia echivalentul importurilor de gaz rusesc în Europa să fie compensat integral cu o combinaţie între reducerea cererii, o creştere a producţiei interne de biogaz, hidrogen şi alte surse regenerabile, dar şi cu suplimentări de infrastructură. 

Parlamentul European recomandă ca, date fiind preţurile ridicate la energie, statele membre să îşi sporească sprijinul social, iar creşterea salariilor să ia în considerare inflaţia pe termen lung şi creşterea productivităţii, pentru a menţine puterea de cumpărare a gospodăriilor. Eurodeputaţii vor şi un pachet european temporar privind rezilienţa socială, cu măsuri şi mijloace de întărire a sistemelor de protecţie socială în Uniune. 


Parlamentul European este de părere că instrumentele existente, precum Mecanismul de redresare, instrumentul european de sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de şomaj sau sistemul de flexibilitate al bugetului Uniunii, nu sunt suficiente ca să atenueze efectele războiului din Ucraina. De aceea, Legislativul de la Bruxelles cere un impozit temporar pe profiturile excepţionale obţinute de întreprinderile energetice şi sechestrarea şi confiscarea activelor oligarhilor ruşi.


RadioRomaniaInternational · Parlamentul European şi autonomia UE - 20.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-20 11:30:00
Vizualizari: 606
TiparesteTipareste