Summit UE-Japonia

summit ue-japonia Întâlnirea la nivel înalt dintre Uniunea Europenă și Japonia de la Tokio a fost dominată de războiul din Ucraina și de răspunsul comun al celor două.

Președintele Consiliului European Charles Michel și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, în calitate de reprezentanți ai Uniunii Europene, s-au întâlnit cu premierul Japoniei Fumio Kishida la cel de-al 28-lea summit bilateral la Tokyo. Summitul Uniunea Europeană-Japonia este deja o tradiție și anul acesta el a fost dominat de chestiunea războiului din Ucraina și de răspunsul comun al Uniunii și Japoniei în fața acestei crize. De altfel, Charles Michel a accentuat chiar de la începutul intervenției sale cooperarea dintre cele două entități. 

"Am discutat despre adâncirea parteneriatului nostru strategic și ecoomic între Uniunea Europeană și Japonia. Am discutat despre relațiile noastre bilaterale și despre importanța provocărilor generale și globale de azi și despre cum să ne coordonăm mai bine răspunsurile. Uniunea Europeană și Japonia sunt parteneri cu aceleași opinii, împreună reprezintă un sfert din produsul brut global. Avem o relație profundă și dinamică, unită de valorile fundamentale ale democrației și domniei legii. Japonia este partenerul nostru cel mai apropiat din regiunea Pacificului. Iar războiul Rusiei împotriva Ucrainei a arătat că o cooperare mai profundă este de o necesitate vitală. Summitul este o oportunitate de a da un impuls și de a maximiza întregul potențial al parteneriatului nostru în fața unei palete largi de probleme. Acest summit are loc în momentul în care Rusia atacă sălbatic poporul Ucrainei. Iar răspunsul nostru este o coordonare în a condamna Rusia și a-i impune sancțiuni punitive."

          

În afara războiului din Ucraina, summitul a avut pe ordinea de zi și alte teme precum: securitatea și apărarea, parteneriatul digital, crearea unei zone libere indo-pacifice, alianța verde între Uniunea Europeană și Japonia și crearea unei infrastructuri care să conecteze mai bine blocul european și Japonia.


RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles 23.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-23 12:21:00
Vizualizari: 500
TiparesteTipareste