Jurnal Românesc - 27.05.2022

jurnal românesc - 27.05.2022 România este prezentă cu un stand propriu la cea de-a 81-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid, care are loc în perioada 27 mai - 12 iunie, în Parcul Retiro

Contribuţia României la proiectul european trebuie privită şi prin prisma cetăţenilor români care lucrează în statele membre ale Uniunii Europene şi contribuie activ la dezvoltarea lor economică, a declarat consilierul de stat pentru afaceri europene şi externe al prim-ministrului României, Alina Pădeanu. Aceasta a mai arătat că poziţia geografică a ţării noastre la Marea Neagră a devenit un punct de importanţă strategică pentru UE nu doar din punct de vedere al securităţii, ci şi economic. Declaraţia a fost făcută la sediul Ambasadei României la Viena, cu prilejul marcării a 15 ani de la aderarea României şi Bulgariei la Uniunea Europeană. Prezent le eveniment, ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declarat că ultimii 15 ani au adus o schimbare profundă în societatea şi instituţiile româneşti, atât din punct de vedere economic, cât şi social. Ambasadorul a apreciat că România a trecut testul de maturitate în 2019, atunci când a deţinut, cu succes, primul mandat la conducerea rotativă a Consiliului Uniunii Europene cu motto-ul "Coeziunea, o valoare europeană comună". Diplomatul român consideră că apartenenţa la Uniune nu presupune doar beneficii, ci şi responsabilităţi şi a punctat, din nou, importanţa aderării României la spaţiul Schengen.


Departamentul pentru Românii de Pretutindeni invită cadrele didactice sau pe studenţii şi masteranzii cu abilităţi de comunicare şi care dau dovadă de creativitate şi adaptabilitate, să devină voluntari în cadrul Programului de Tabere "ARC" 2022. Voluntarii ARC vor ajuta la organizarea şi desfăşurarea atelierelor de conversaţie în limba română, a atelierelor creative de arte plastice, de muzică, de istorie şi cultură română, precum şi a altor activităţi recreaţionale. DRP arată că aceştia vor contribui la spiritul de colaborare şi unitate al românilor de pretutindeni, vor promova România, cultura şi civilizaţia românească, vor împărtăşi celorlalţi din cunoştinţele acumulate, vor avea ocazia să influenţeze în mod pozitiv viitorul tinerilor şi îi încurajeze să-şi descopere legătura cu România şi vor primi o adeverinţă de voluntariat. Departamentul precizează că voluntarilor le va fi asigurată cazarea, masa şi transportul de la Bucureşti la tabără şi retur. Cei interesaţi pot trimite, până la 1 iulie, o scrisoare de intenţie, un CV şi copia actului de identitate, la adresa de e-mail: taberearc@dprp.gov.ro sau prin poştă, la adresa str. Muzeul Zambaccian, nr. 17, sector 1, Bucureşti. Taberele ARC 2022 vor avea loc în Centrele de Agrement Oglinzi din judeţul Neamţ, în perioada 18 iulie - 22 august, şi Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa Năsăud, între 18 iulie şi 15 august.


România este prezentă cu un stand propriu la cea de-a 81-a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid, care are loc în perioada 27 mai - 12 iunie, în Parcul Retiro. La standul naţional sunt prezentate numeroase opere ale unor autori români traduse, în ultimii ani, în limba spaniolă, precum şi o selecţie variată de titluri în limba română. Pe toată durata Târgului au loc prezentări de carte, recitaluri, dezbateri, ateliere de traducere şi sesiuni de autografe, manifestări menite să contribuie la promovarea culturii române, cu precădere a literaturii române contemporane traduse în limba spaniolă. De asemenea, la pavilionul Europa al Reprezentanţei Comisiei Europene în Spania, Institutul Cultural Român organizează o serie de evenimente la care participă autori români şi invitaţi europeni din domeniile literaturii, industriilor creative, cinematografiei şi benzilor desenate. La Târgul de Carte, care anul acesta are sloganul "Răsfoieşte lumea", participă 400 de expozanţi şi sunt programate peste 400 de evenimente.


Şapte dintre cei mai cunoscuți artişti plastici români contemporani sunt promovaţi de Institutul Cultural Român "Dimitrie Cantemir" din Istanbul, pe platformele online, în cadrul proiectului cultural intitulat "Culoarea Zilei". Până pe 6 iunie, ICR Istanbul difuzează înregistrări, realizate în atelierele artiștilor, în care aceştia sunt invitaţi să-şi prezinte activitatea, să vorbească despre viziunea în artă şi să ofere detalii despre creaţiile lor. Programul a început, la 27 aprilie, cu Mirela Trăistaru, a continuat, la 2 mai, cu Anca Boeriu, la 9 mai a fost prezentat Mureșan Vasile, la 16 mai a fost rândul lui Ștefan Pelmuș, iar la 23 mai, lumina reflectoarelor a căzut pe Eugen Raportoru. Programul va continua la 30 mai cu Aurel Tar, care combină pictura convenţională şi arta stradală, iar seria se va încheia la 6 iunie cu Constantin Pacea. Înregistrările pot fi vizionate pe conturile de Facebook şi YouTube ale ICR Instanbul.

RadioRomaniaInternational · Jurnal Românesc - 27.05.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-05-27 11:22:00
Vizualizari: 635
TiparesteTipareste