Jurnal românesc - 07.06.2022

jurnal românesc  - 07.06.2022 66 de consulate mobile au fost organizate în acest an, în perioada 1 ianuarie - 31 mai, transmite Ministerul Afacerilor Externe.

66 de consulate mobile au fost organizate în acest an, în perioada 1 ianuarie - 31 mai, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Instituţia arată că în cadrul acestora au fost procesate peste 17.000 de servicii consulare. MAE precizează că acest tip de demers consular vine în sprijinul a din ce în ce mai multe comunităţi româneşti din străinătate, iar numărul de servicii prestate este în creştere. În luna mai, funcţionari din cadrul Consulatului General al României la Edinburgh s-au deplasat în localităţile Preston şi Wirral, unde au efectuat 1.205 servicii consulare pentru cetăţenii români, un record pentru astfel de consulate mobile. De asemenea, o echipă a Consulatului General al României la Roma s-a deplasat la Perugia, unde au fost procesate peste 500 de servicii consulare, iar o alta de la Consulatul General al României la Los Angeles a mers la Seattle şi Portland unde au fost efectuate peste 300 de servicii consulare românilor din statele Washington şi Oregon. 

MAE reaminteşte că, prin extinderea practicii de organizare a consulatelor itinerante, urmăreşte înlesnirea accesului la servicii consulare pentru românii din comunităţi numeroase aflate la mare distanţă de sediile permanente ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. Instituţia arată că, în total, 154 de astfel de acţiuni itinerante sunt programate pentru acest an şi că, în doar 5 luni, a fost depăşit deja numărul consulatelor mobile organizate în 2021, respectiv 64, precum şi numărul de servicii procesate anul trecut, aproximativ 15.000. Calendarul organizării consulatelor itinerante în 2022 poate fi consultat pe site-ul mae.ro.


Ministerul de Externe le atrage atenţia românilor care intenţionează să tranziteze Macedonia de Nord în drumul lor spre Grecia că în perioada sezonului estival se preconizează timpi mari de aşteptare la punctele de frontieră Bogorodica-Evzoni, Medzitlija-Niki şi Dojran-Doirani. MAE recomandă plecarea în călătorie cu cantităţi suficiente de combustibil, apă şi alimente. Românii pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Skopje +38 923 22 80 58, iar pentru situaţii de urgenţă au la dispoziţie linia telefonică specială a misiunii diplomatice +38 970 23 99 80. Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet mae.ro, skopje.mae.ro şi reaminteşte faptul că românii au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă", care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie actualizate.


O expoziţie de fotografie a artistei Dana Cojbuc va fi deschisă, la 8 iunie, la Bratislava cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga şi al Ambasadei României în Slovacia. Manifestarea cuprinde 24 de lucrări din seriile "Poveste de iarnă", ce prezintă copilăria în timpul anotimpului rece într-un sat din România, și "Ygdrassil", realizată ca urmare a unei rezidențe artistice în Halsnoy, Norvegia şi care ilustrează elemente ale naturii primordiale. Născută în 1979, Dana Cojbuc trăiește și îşi împarte activitatea de artist fotograf între Paris și București. Este absolventă a Universității de Artă din București și a Universității Pantheion din Atena. A beneficiat de rezidențe artistice în Grecia, Germania, Austria, România, Finlanda, Norvegia și Franța. A expus în Muzeul Sunnhorland din Norvegia, în cadrul trienalei de fotografie Backlight din Finlanda şi la Festivalurile Circulations de la Paris şi ManifestO de la Toulouse. Expoziţia de fotografie din capitala Slovaciei va putea fi vizitată până la 9 iulie.


30 de fotografii de mari dimensiuni sunt expuse simultan, la Bruxelles și la Buzău, în cadrul expoziţiei "Ţinutul Buzăului - Geoparc UNESCO", organizată de Institutul Cultural Român de la Bruxelles, Ambasada României în Belgia și realizată cu sprijinul Muzeului Județean Buzău. Manifestarea are loc în urma obținerii validării oficiale ca geoparc internațional UNESCO, recunoscut drept teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță globală. "Ținutul Buzăului" se află în zona Carpaților de Curbură, înglobează 18 comune și are aproximativ 1000 de km2. Printre atracţiile sale se numără vulcanii noroioși, munții de sare, trovanții de la Ulmet, focurile vii, aşezările rupestre şi chihlimbarul de la Colţi. "Ținutul Buzăului" este al doilea geoparc românesc acreditat UNESCO, inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor, după "Țara Hațegului". 177 de zone geografice din 46 de țări sunt incluse în lista globală. Expoziția de fotografie poate fi vizitată, până la 15 august, la Consulatul României în Belgia și la Muzeul Județean Buzău.


RadioRomaniaInternational · Jurnal românesc - 07.06.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-06-07 09:22:00
Vizualizari: 170
TiparesteTipareste