Iunie pentru mame şi copii

iunie pentru mame şi copii În fiecare an, luna iunie ne aminteşte să sărbătorim copii şi copilăria, prima zi fiind şi "Ziua Copilului", menţionată prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925.

În fiecare an, luna iunie ne aminteşte să sărbătorim copii şi copilăria, prima zi fiind şi "Ziua Copilului", menţionată prima dată la Geneva, la Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor în august 1925, la care 54 de reprezentanţi din diferite ţări au adoptat Declaraţia pentru Protecţia Copilului. După această conferinţă, multe guverne au celebrat "Ziua Copilului".

Şi cum într-un centru comunitar din Bucureşti, bunăstatrea copiilor şi a părinţilor este un deziderat, ne-am alăturat unei seri de ateliere pentru copii şi părinţi pentru  a observa rezultatele. Melania Medeleanu, membru fondator al centrului comunitar, ne-a întâmpinat: 

"Suntem la "Centrul Comunitar Zi de bine", care a fost deschis de la început special pentru comunitatea ucraineană şi care de la 1 iunie şi-a deschis porţile şi pentru comunitatea românească. Aşa că astăzi i-am întâmpinat pe câţiva copii şi pe mamele lor.  Dimineaţă devreme, am avut un atelier cu gimnastică cu mame şi cu bebeluşi, au fost foarte simpatici şi nici nu au fost foarte plângăcioşi. Iar acum sunt tobe, tobe africane. Mihai Axinte bate la tobe, iar copiii sunt nerăbdători să pună şi ei mâna pe aceste tobiţe. Este primul astfel de eveniment, pe de altă parte, pentru comunitatea ucraineană suntem deja în a treia lună de funcţionare şi avem pentru ei cursuri de limba română, de limba engleză, şedinţe de yoga penbtru mame, art-terapie pentru copii sau lecţii de dans. Se întâlnesc de patru ori pe săptămână, de dimineaţa până seara şi sunt până acum peste 500 de ucrainence şi copiii lor, care au trecut pe la acest centru comunitar şi noi ne bucurăm foarte tare pentru că îl simt ca pe un spaţiu prietenos, în care pot să fie pur şi simplu împreună, să participe la ateliere, dacă simt nevoia, sau să plângă sau să râdă, dacă simt nevoia."


Alexandra Axinte, organizator al evenimentului "Luni de bine", a completat: 

"Astăzi avem nişte ateliere. Este ziua de luni, aşa că am zis să începem săptămâna cu bine, şi am numit-o "Luni de bine", la "Centrul Comunitar Zi de bine". Şi pentru că vrem să sădim aici seminţele unei comunităţi, am început cu copii şi părinţii lor. Am avut mai multe ateliere de conectare. Mai întâi mame cu bebeluşi au făcut gimnastică şi au dansat, de diminjeaţă. Apoi am avut Conectare prin emiţie şi am făcut "harta emoţiilor" cu copii mai mari, de la 5-8 ani, iar acum, în fundal se aude un atelier de tobe, în care ne conectăm cu toate vârstele: copii şi părinţi vor bate împreună şi vor crea tot felul de ritmuri muzicale. Intenţia ete de a ne conecta, de a găsi diverse căi de a ne aduna împreună, dincolo de cuvinte şi prin mişcare şi prin muzică şi prin emoţie şi de a vedea exact de ce este nevoie în acest moment, pentru a face ce este mai bun în acest Centru comunitar."


Am întrebat-o pe Alexandra Axinte care a fost feedback-ul zilei: 

"Mamele de dimineaţă au fost foarte entuzismate. Pentru mame la început de drum, când au bebeluşii mici, e extraordinar să poată să se întâlnească cu alte mame şi bebeluşii lor să socializeze, şi ele să mai schimbe o vorbă. Chiar este o nevoie foarte mare! Apoi am avut un atelier de emoţii în care mamele s-au relaxat separat de copii, au stat pe terasă, iar copiii s-au zbenguit cu noi, iar acum, se aude, pare că lumea se distrează, aplaudă, dă din picioare, până acum e de bine!"


Alina Tofan, actriţă şi eco-performer, ne-a împărtăşit experienţa avută aici: 

"Atelierul meu a fost de Art-terapie. Am lucrat harta emoţiilor, un exerciţiu care le antrenează copiilor atenţia asupra conturului corpului lor. Ei, fiind mici, abia acum descoperă de fapt care sunt limitele spaţiale pe care ei le au prin corp şi am lucrat foarte mult imaginativ, încercând să le antrenez creativitatea şi spontaneitatea. Atelierul a fost adaptat nevoii fiecărui copil, la fel şi cerinţele pentru ei. Astăzi, la atelierul meu au fost patru copii. De obicei pot fi până la 12 copii, cumva cu cât sunt mai puţini avantajul e al lor, pentru că atenţia este mai mult asupra fiecăruia dintre ei. La fel de bine funcţionează şi când se lucrează în grupuri mai mari, pentru că învaţă mai repede unii de la alţii. Un alt exerciţiu a fost să ne construim din pungi de cadouri, pe care practic le reciclăm, câte un personaj, care să vorbească despre copilul căruia îi aparţine, cel care l-a creat. Am lipit împreună pene, practic am învăţat să lucrăm un pic împreună, să fim atenţi la nevoile celor din jur, să ne inspirăm dacă vedem ceva care ne place. Apoi ne-am prezentat: acolo intervine partea de creativitate, în limbaj, în cum ne imaginăm personajul, povestea lui, cum reprezintă personajul copilul, care sunt fricile sau preocupările. Şi e interesant să vezi cât de repede ies la iveală multe lucruri, cum sunt lucruri cu care ei se coenctează, ce e valabil pentru universul lor. E un exerciţiu foarte bun prin care ei capătă încredere unii în alţii şi le e mai uşor când sunt activităţi de grup."


Alina Tofan a adăugat: "Ce am observat a fost o disponibilitate foarte mare din partea lor. La fiecare grup e diferit, deci ceea ce zic e valabil pentru copiii cu care am lucrat astăzi, că îşi ştiu foarte bine limitele: ce vor, cum vor. Cred că încă mai e loc pentru ei de a fi stimulaţi şi încurajaţi să exprime creativitatea pe care o au. Am întâlnit nişte mici blocaje în exprimarea creativă, deşi ea există la nivel de discurs, la nivel de intenţie, dar când era vorba de a fi pusă în practică interveneau foarte multe limitări. Lucruri  care m-au surprins, pentru că în alte grupuri cu care am lucrat a fost exact invers: de obicei creativitatea funcţionează, nu funcţionează limbajul, nu funcţionează ce îşi doresc să facă. Deci fiecare grup are specificul lui, dar cred oricum că copiii de astăzi ştiu şi exprimă mult mai multe lucruri şi viitorul arată bine cu ei!"


Plini de bucurie să descoperim cât entuziasm stârnesc astfel de iniţiative, ne-am bucurat şi noi de tobele africane.  


RadioRomaniaInternational · România la ea acasă - 14.06.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-06-14 18:54:00
Vizualizari: 1388
TiparesteTipareste