Măsuri sociale în România

măsuri sociale în românia Guvernul român sprijină pensionarii și persoanele cu situație materială precară să facă față scumpirilor din ultima perioadă.

Deși există tendința de a justifica situația economică și socială din România prin prisma exclusiv a conflictului din Ucraina vecină, cauzele actualelor probleme cărora trebuie să le facă față românii sunt mai numeroase și de dată mai îndepărtată! Să amintim, aici, doar cei doi ani de pandemie în care economia mai mult a stagnat decât a funcționat, presărați de prelungirea odată la trei luni a stărilor de urgență sau de alertă. Ori liberalizarea, de unii analiști considerată nu tocmai îndelung chibzuită, a pieței energiei, cu repercusiuni negative serioase în special asupra cetățenilor celor mai defavorizați. Inflația bate record după record, iar magazinele sau piețele agro-alimentare au devenit, pentru unii oameni, locuri doar de contemplare a etichetelor ce frizează, adesea, absurdul. Considerată una din păturile sociale tăcute ale României, prin imposibilitatea de a interveni în vreun fel pentru a-și corecta situația materială la capătul unei vieți de muncă, pensionarii din sistemul public de pensii trebuie să se mulțumească cu ce le oferă lunar Statul, în foarte multe cazuri sub minimul necesar unei existențe decente. 


"Pensionarii stau în ceea ce primesc şi mi se pare rezonabil ca nivelul acestei pensii să fie adaptat situaţiei" - spunea, recent, președintele țării Klaus Iohannis, care adăuga că ar fi incorect ca preţul unor crize să fie plătit numai de pensionari. Or, Guvernul de la București a decis să le acorde seniorilor cu venituri lunare cumulate mai mici de 2.000 de lei (circa 400 de euro) un ajutor unic de 700 de lei. 

De acest sprijin material vor beneficia doar pensionarii cu domiciliul în ţară, nu şi cu reşedinţa obişnuită în străinătate - după cum a precizat Ministerul Muncii. 


Pe de altă parte, Senatul, ca primă cameră sesizată, a adoptat ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care sunt acordate tichete sociale tuturor românilor cu venituri reduse: este vorba de aproape 3 milioane de cetățeni. Tichetele, echivalentul a circa 50 de euro, vor putea fi folosite doar pentru cumpărarea de produse alimentare de bază. Distribuţia prin poștă a cardurilor prin intermediul cărora va fi acordat ajutorul financiar va începe săptămâna viitoare, apoi acestea vor fi alimentate din două în două luni cu suma promisă. 


Dacă senatorii Puterii au salutat decizia, cei ai Opoziției au apreciat că suma e derizorie sau că, prin această măsură, Executivul nu face decât să dea înapoi românilor o prea mică parte din banii pe care îi ia prin taxe, preţuri la utilităţi, alimente sau combustibili. Toți aleșii au votat, însă, pentru. 


În fine, Camera Deputaților s-a pronunțat în favoarea majorării valorii unui tichet de masă pentru angajați de la 20 la 30 de lei, astfel încât să fie compensată măcar parţial creşterea preţurilor. A fost, totodată, de acord ca taberele din țară ale copiilor să poată fi achitate cu voucherele de vacanţă ale părinţilor.


RadioRomaniaInternational · Măsuri sociale în România - 09.06.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-06-09 12:10:00
Vizualizari: 485
TiparesteTipareste