Îngrijorări privind preţul carburanţilor

Îngrijorări privind preţul carburanţilor Preţul carburanţilor continuă să crească atât în România, cât şi în restul statelor europene.

România continuă să caute alternative la petrolul rusesc, după ce Uniunea Europeană a ajuns la un compromis pentru a renunța la cea mai mare parte din petrolul venit pe mare de la Moscova. Între timp, prețul carburanților crește de pe o zi pe alta, în condițiile în care Bucureștiul importă până la 70% din necesarul de petrol. 40% este din Kazahstan, iar restul de 30% era rusesc. Deşi pe plan european România este printre statele cu cotaţiile cele mai mici, industria cere guvernului o intervenţie pentru a opri efectul scumpirilor în lanţ în toată economia. Cea mai recentă statistică europeană, care a inclus şi ţările non-comunitare, arăta că benzina şi motorina au depăşit 2 euro în nouă state, cel mai mare nivel înregistrându-se în Norvegia, unde benzina era 2,6 euro, iar motorina 2,3 euro. Printre cele 40 de state analizate, cele mai mici preţuri erau, la începutul lunii, în Ungaria, unde carburantul a fost plafonat la 1,22 euro. În România, pretul benzinei ajunsese la 1,68 de euro, iar al motorinei la 1,8 euro. 


Și prețurile continuă să crească. Luna trecută, guvernul de la București a adoptat acordarea unei subvenții de 50 de bani pe litrul de combustibil pentru transportatorii și distribuitorii din România, dar aceștia spun că măsura va avea un efect minor. Totuși, aproximativ 3.000 de transportatori rutieri de marfă şi de persoane vor beneficia de compensarea creşterii preţului la combustibil prin această schemă de ajutor de stat, bugetul alocat fiind de 300 de milioane de lei (60 de milioane de euro).  


În urmă cu două luni, executivul discuta și despre reducerea accizelor sau a TVA-ului pentru carburanţi, însă nu a luat nicio decizie în acest sens. Potrivit analiştilor financiari, motivul ar fi că bugetul României, deja presat de inflaţie şi de ineficienţa colectării veniturilor, nu poate să renunţe la veniturile sigure care vin din acciză sau din TVA-ul pentru carburanţi. În aceste condiții, transportatorii din România solicită guvernului să plafoneze urgent preţurile la benzină şi motorină la tarife maximale, după modelul statelor vecine, şi atrag atenţia că luna viitoare sunt posibile noi scumpiri la carburanţi. Federaţia Operatorilor Români de Transport anunţă că vor fi proteste la intrarea în staţiile de alimentare din întreaga ţară şi încurajează persoanele juridice să susţină aceste demersuri prin toate mijloacele legale. 


De altfel, au și început proteste timide în ţară faţă de scumpirea continuă a carburanţilor. La Botoşani, spre exemplu, potrivit presei locale, mai mulţi şoferi au îngreunat intenţionat traficul la o staţie de combustibil, au alimentat cu doar câteva sute de mililitri şi au spălat parbrizul, după care au făcut plăţile, aşa că au fost perioade mai lungi de aşteptare pentru eliberarea pompelor. O acţiune similară a avut loc şi la Târgu Jiu, unde şoferii au oprit în dreptul pompelor doar pentru a-şi spăla parbrizele. Protestul a fost anunţat pe reţelele de socializare.


RadioRomaniaInternational · Nota 1 - 14.06.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-06-14 11:57:00
Vizualizari: 607
TiparesteTipareste