Furtună puternică în Bucureşti

furtună puternică în bucureşti Fenomene meteo extreme s-au produs, marți, în București.

Capitala României a fost, marți, timp de aproape două ore, sub incidența unor avertizări de cod roșu și portocaliu de vreme rea. Bucureștiul a fost lovit de ploi torențiale de 40 - 50 de litri/mp, s-au produs frecvente descărcări electrice, vântul a bătut puternic și, în mai multe zone, a căzut grindină de dimensiuni medii și mici. Apa a inundat străzi, locuinţe, staţii de metrou şi pasaje rutiere. Furnizorul de servicii de apă şi canalizare pentru municipiul Bucureşti a intervenit cu aproape 50 de utilaje şi peste 100 de angajaţi acolo unde s-au acumulat cantităţi mari de apă. Totodată, vântul a a doborât zeci de copaci, care au căzut pe carosabil şi autoturisme.  

Fenomenele meteo extreme au dus și la blocarea traficului feroviar. Circulaţia feroviară a fost oprită, în apropiere de Bucureşti, din cauza unor arbori căzuţi pe linia de contact, în timp ce mai multe trenuri aşteptau să intre în staţia Bucureşti Nord. 

De asemenea, a fost perturbat traficul aerian. Trei curse aeriene programate să aterizeze, marți după-amiază, la Aeroportul Otopeni au fost redirecţionate spre aeroporturile din Craiova, Timişoara şi în Serbia, la Belgrad, din cauza furtunii. În același timp, o cursă Tarom de la Bergamo programată să aterizeze la ora 17:00 a fost nevoită să facă survol, în aşteptarea îmbunătăţirii condiţiilor meteo pentru aterizare. 


Fenomene meteo similare s-au înregistrat şi în mai multe localităţi din judeţele Ilfov şi Giurgiu. În ultima perioadă, meteorologii au activat alerte locale de vreme severă imediată, ploi torenţiale, vijelii şi grindină în mai multe zone din ţară. Numeroase localități au fost afectate. Fire electrice smulse de vânt au creat pericolul producerii de incendii la stâlpii de electricitate, copacii doborâți de furtună au blocat circulația rutieră, în timp ce gospodării şi curţi au fost inundate din cauza ploilor torenţiale. În toate aceste situaţii, a fost nevoie de intervenţia pompierilor militari, a drumarilor şi a voluntarilor. 


Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă amintesc populaţiei că, dacă recepţionează mesaje de tip RO-ALERT de vreme rea, trebuie să se adăpostească într-un spaţiu sigur, să închidă uşile şi ferestrele locuinţei, iar, dacă se află în spaţii deschise, să se îndepărteze de elementele care pot răni, cum ar fi stâlpii, copacii, panourile publicitare sau elementele ornamentale ale clădirilor. 


De la începutul lunii iunie, meteorologii au emis și numeroase avertizări nowcasting. Ei spun că lunile iunie și mai au adus un număr însemnat de astfel de atenționări. Specialiștii explică faptul că mai multă căldură în sistemul climatic asociată cu o cantitate mai mare de umezeală generează fenomene meteo severe specifice acestor condiții.


RadioRomaniaInternational · Furtună puternică în Bucureşti - 15.06.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-06-15 12:10:00
Vizualizari: 252
TiparesteTipareste