Reducerea gazelor cu efect de seră în UE: obiective naționale pentru 2030

reducerea gazelor cu efect de seră în ue: obiective naționale pentru 2030 Schimbările climatice, poluarea sau despăduririle amenință din ce în ce mai mult sănătatea planetei.

Uniunea Europeană  dorește să atingă neutralitatea climatică până în 2050, iar acest obiectiv, împreună cu un altul  intermediar de reducere a emisiilor cu 55% până în 2030, sunt înscrise în Legea europeană a climei. UE a lansat diverse inițiative pentru atingerea acestor obiective. Una dintre acestea este Regulamentul privind partajarea eforturilor. Asta înseamnă că fiecare stat membru are de îndeplinit obiective obligatorii  de reducere a gazelor cu efect de seră, in  transporturi, agricultură, construcții și managementul deșeurilor. Aceste sectoare produc mare parte din emisiile UE de gaze cu efect de seră, adică  în jur de 60% din emisiile totale. De aceea, la începutul lunii iunie, ca urmare a ambițiilor crescute din cadrul Pactului Verde,  Parlamentul European a votat în favoarea creșterii țintei de reducere pentru sectoarele menționate de la 29 % la 40% până în 2030. 


Pentru România, noua țintă de reducere  a emisiilor de gaze cu efect de seră, este de 12,7 % față de doar 2%, cât era ținta anterioară. De remarcat, că România, și Bulgaria, au cea mai mare  reducere a emisiilor totale  dintre țările membre UE la  transporturi, agricultură, și clădiri. Țara noastră este nevoită să-și continue eforturile, pentru a se încadra în țintele finale. 


Uniunea Europeană va veni și cu o strategie de reducere a emisiilor pentru fiecare țară din UE, pentru a asigura un ritm constant de scădere a emisiilor pe tot parcursul perioadei. Este și  o anumită flexibilitate în sistemul actual. De exemplu, țările UE pot crea rezerve, împrumuta și transfera alocările anuale de emisii între ele de la un an la altul.  


Membrii comisiei pentru mediu a Parlamentului european doresc însă  mai multă transparență și responsabilitate cu privire la reducerile de emisii ale statelor UE, precum și mai puțină flexibilitate în crearea de rezerve, împrumuturi sau transferul de alocări anuale. Toate aceste măsuri fac parte din pachetului legislativ "Pregătiți pentru 55",  menit să  asigure neutralitatea climatică până în 2050.


RadioRomaniaInternational · Europa la zi 21.06.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-06-21 10:22:00
Vizualizari: 433
TiparesteTipareste