Aur mondial pentru înotul românesc

aur mondial pentru înotul românesc Românul David Popovici a cucerit medalia de aur, în proba de 200 metri liber, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta.

Românul David Popovici este noul star al înotului mondial, după ce, luni seară, a câștigat proba de 200 de metri liber, la Budapesta, unde se desfășoară Campionatele Mondiale. Timpul său a fost de 1 minut, 43 de secunde și 21 de sutimi, ceea ce reprezintă un nou record mondial de juniori. Popovici, care are doar 17 ani și este debutant la Mondialele de seniori, a adus astfel primul titlu mondial în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. Țara noastră mai avea până acum două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (la 50 de metri liber, în 1986) şi Diana Mocanu (200 de metri spate, în 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de trei medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

 

Tânărul David Popovici, care este legitimat la Clubul Sportiv Dinamo din București, a fost urmat în finală de sud-coreeanul Sunwoo Hwang, și de britanicul Tom Dean. Presa română scrie că Popovici și-a respectat statutul de mare favorit la Mondialele de Natație din Ungaria. Comentatorii britanici ai competiției au intuit victoria noului fenomen al natației mondiale: „Nu am crezut că voi mai avea vreodată emoții în privința recordului mondial în probele de 100 și 200 metri liber. Acum, cu David, avem!”, spuneau aceștia înaintea cursei de luni seară.

 

Triumful lui Popovici este cu atât mai impresionant cu cât l-a devansat pe Tom Dean (22 de ani), campion olimpic la Tokyo în această probă. Acolo, Popovici s-a clasat pe locul 4, la mică distanță de primele 3 locuri. Publicația americană Swimming World Magazine consideră că este la fel de talentat precum Michael Phelps și Ian Thorpe, doi monștri sacri în lumea natației.

 

Popovici a ajuns în atenția publicului în iulie 2021, când a cucerit în Italia titlul european de juniori la 100 metri liber, cu un timp excepţional, grație căruia s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, arată Digi24. El a fost votat și cel mai bun tânăr sportiv din Europa, în 2021, primind premiul Piotr Nurowski. Ceremonia a avut loc la Samorin, în Slovacia, la Adunarea Generală a Comitetelor Olimpice Europene. G

 

azeta Sporturilor amintește că timpul reușit de David Popovici la Budapesta este al patrulea din istoria probei de 200 de metri liber. Doar Paul Biedermann, deținătorul recordului mondial, și legendarii Michael Phelps și Yannick Agnel au avut performanțe superioare. Reușita lui Popovici este cea mai bună din ultimul deceniu. „Oamenii de acasă au crezut în mine! Medalia este pentru ei”, a declarat sportivul român imediat după victorie.

 

Pentru David Popovici este doar prima competiție importantă a acestei veri, el urmând să participe și la Europenele de juniori de la Otopeni, România, (5-10 iulie), la Campionatele Europene de la Roma (11-17 august) şi la Mondialele de juniori de la Lima (30 august - 4 septembrie).

 

RadioRomaniaInternational · Aur mondial pentru înotul românesc

 

 


www.rri.ro
Publicat: 2022-06-21 11:40:00
Vizualizari: 129
TiparesteTipareste