Rezultate bune la examenele şcolare

rezultate bune la examenele şcolare Rezultatele bune obținute, în acest an, de elevii de clasa a VIII-a și de cei din ultimul an de liceu aduc speranță în România.

În România, recunoscută, cândva, pentru rezultatele excelente ale sistemului de învăţământ, cei aproape 33 de ani scurși de la Revoluția anticomunistă au însemnat mai degrabă o deteriorare a calității acestuia, reflectată în rezultate departe de gloria de odinioară. Un șir lung de încercări de reformare a unui sistem care nu a prea demonstrat, deocamdată, că poate ține pasul cu vremurile în schimbare a bulversat deopotrivă elevi, profesori și părinți. Iar modificările frecvente operate în încercările făcute de mulții titulari aflați de-a lungul timpului la conducerea ministerului de resort au dus dimpotrivă, ani la rând, la o promovabilitate departe de aspirațiile și obiectivele decidenților de la București. Educația se schimbă odată cu tehnologiile, știința de carte e mult mai greu de transmis decât acum 20 de ani, de exemplu, lumea are nevoie de lucruri mult mai complexe, iar aici este punctul cel mai slab al României, spun specialiștii în domeniu. Rezultatele de anul acesta fac, însă, notă discordantă cu cele din anii precedenți, aducând speranță: circa trei sferturi dintre absolvenţii de liceu care au susţinut Bacalaureatul în sesiunea de vară au promovat examenul. Rata de succes la examen a crescut cu 5,5% pe ansamblul tuturor promoţiilor, fiind cea mai mare din ultimii zece ani, înainte de soluţionarea contestaţiilor. 162 de elevi au obţinut media 10, cei mai mulţi dintre aceştia fiind din Bucureşti. 

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: "78,3% din promoţia curentă au promovat, 32,1% din promoţii anterioare. Cele mai ridicate rate de promovare au fost înregistrate în Cluj, 85,1%, în Iaşi 81,7%, Galaţi 81,6% şi Brăila 81,3%. Bucureştiul a avut o rată de promovare de 77,4%, peste medie, dar nu în top. Judeţele cu cea mai scăzută rată de promovare au fost Ilfov, Giurgiu şi Călăraşi. În rural avem o rată de promovare de 69,2%, iar în urban de 82,7%." 


Ministrul a precizat, însă, că rezultatele se datorează şi simplificării materiei de examen, ținând cont de contextul pandemic în care s-au desfășurat cursurile în România. Sorin Câmpeanu a adăugat și că speră ca anul viitor evaluarea digitală să fie extinsă la nivel naţional, după ce proiectul pilot de la Călăraşi s-a derulat foarte bine, iar rezultatele unui chestionar arată că atât profesorii corectori, cât şi elevii s-au exprimat în proporţie covârşitoare în favoarea digitalizării. Și rezultatele la Evaluarea Națională, ce le va decide elevilor drumul mai departe în licee sau şcoli profesionale, au fost mult mai bune anul acesta. Ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat că "numărul mediilor peste 5 este la un maxim absolut, în raport cu ultimii 10 ani". Mai exact, 82,3%, adică peste 122 de mii de elevi de clasa a VIII-a au promovat examenul, iar procentele ar putea să crească după contestații. Comparativ, în 2021, numărul mediilor de 5 a fost de 76,8%.


RadioRomaniaInternational · Nota 2 - 28.06.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-06-28 11:25:00
Vizualizari: 588
TiparesteTipareste