Inteligența artificială în era digitală

inteligența artificială în era digitală Parlamentul European a adoptat recomandările finale ale Comisiei sale speciale pentru inteligența artificială în era digitală (AIDA).

Textul, adoptat cu 495 de voturi pentru, 34 împotrivă și 102 abținteri, afirmă că dezbaterea publică privind utilizarea inteligenței artificiale (IA) ar trebui să se concentreze asupra potențialului enorm al tehnologiei de a completa forța de muncă umană.


Margrethe VESTAGER, vicepreședinte al Comisiei Europene: "Prin acest efort UE este un pionier practic. Suntem primii care ne-am asumat acest efort, această sarcină de a emite acest cadru legilsativ cuprinzător, menit să promoveze încrederea într-o tehnologie foarte promițătoare. Ideea e că promovarea unei inteligențe artificiale de încredere este un efort global. Nu e un lucru care se poate face doar în Europa. De aceea, trebuie să completăm munca noastră legislativă cu o agenda extrenă amibițioasă.

Peste tot unde ne ducem trebuie să influențăm standardele globale, astfel încât ele să reflecte valorile democratice. Să luptăm pentru asta însemnă să luptăm pentru democrație. Asta am făcut în câteva forumuri international cum ar fi: OECD sau UNESCO, și acum continuăm bilateral cu parteneri care gândesc ca noi, de exemplu prin intermediul cooperării comerciale și tehnologice cu SUA.

Inteligența artificială nu e despre tehnologie, e despre politică. Modul în care abordăm tehnologia reflectă viziunea noastră despre dezvoltarea societății. Ce fel de societate vrem să creăm: societate mai inclusivă în care oamenii sunt văzuți și auziți și ascultați și luați în seamă și în care putem să avem libertatea de a nu fi discriminați sau de a fi sub supraveghere în viața noastră, la locul de muncă etc. 

Cred că e un punct de plecare foarte promițător pentru următorul capitol al procedurii noastre legilsative, dar de asemenea, pentru evalurea noastră în acest efort global, efortul nostru de a fi creatorii siguri și în care putem avea încredere ."


Raportul va contribui la viitoarea activitate parlamentară privind IA, în special la Legea privind IA, care este discutată în prezent în Comisia pentru piața internă și consumatori (IMCO) și în Comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE). 



RadioRomaniaInternational · Alo Bruxelles - 28.06.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-06-28 12:24:00
Vizualizari: 467
TiparesteTipareste