Comisia Europeană, o nouă abordare a acordurilor comerciale

comisia europeană, o nouă abordare a acordurilor comerciale Comisia Europeană face un pas important și dezvăluie noua abordare privind acordurile comerciale stabilite de UE pentru a promova o dezvoltare ecologică, echitabilă și durabilă.

Comisia europeană a prezentat un nou plan pentru a spori contribuția acordurilor comerciale ale UE la protejarea climei, a mediului și a drepturilor lucrătorilor din întreaga lume.Toate acordurile comerciale moderne ale UE conțin capitole consacrate comerțului și dezvoltării durabile, însoțite de o gamă largă de angajamente convenite de comun acord. Comunicarea identifică prioritățile politice și principalele puncte de acțiune care vor îmbunătăți și mai mult eficacitatea abordării actuale în materie de comerț și dezvoltare durabilă, bazată pe angajamente și fondată pe un cadru și standarde internaționale, și a cărei punere în aplicare și asigurare a respectării vor fi consolidate. 


Noua abordare va include în special recurgerea la sancțiuni comerciale în caz de încălcare a dispozițiilor fundamentale privind comerțul și dezvoltarea durabilă. Această abordare se va aplica negocierilor viitoare și, după caz, negocierilor în curs.Conform planului, UE va negocia cu țările partenere obiective adaptate și foi de parcurs cu termene precise pentru rezultate mai eficiente. 

Totodată, va fi intensificat angajamentul cu partenerii comerciali în cadrul unui proces de cooperare pentru a promova respectarea standardelor internaționale în materie de muncă și de mediu, inclusiv prin asistență tehnică și financiară. Pe de altă parte, Comisia va depune eforturi pentru a deschide noi piețe pentru importul și exportul de bunuri și servicii ecologice și de materii prime, ceea ce este deosebit de important pentru a reduce dependențele în actualul climat geopolitic. 


Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, a vorbit despre acordurile de liber schimb dintre puterile globale:\

"Comunicarea de azi se referă la felul în care ancorăm sustenabilitatea la nivel bilateral, mai exact în acordurile noastre comerciale cu parteneri din întreaga lume.Vă reamintesc că Uniunea Europeană are cea mai solidă și mai largă rețea de acorduri de liber schimb dintre toate puterile globale. Vorbim despre 46 de acorduri încheiate cu 78 de parteneri. Am depășit SUA, am depășit și China. Aceste acorduri reprezintă o poartă de acces către oportunități economice, dar ele sunt totodată și o platformă pentru construirea unor relații bazate pe încredere și valori comune împărtășite." 


Societatea civilă și grupurile consultative naționale vor fi mai bine implicate în proiectele de asistență tehnică și în reuniunile cu statele membre ale UE. Comisia va consolida în continuare rolul lor din UE prin furnizarea de resurse pentru funcționarea acestora. 

Pe de altă parte, Executivul de la Bruxelles include posibilitatea de a aplica, în ultimă instanță, sancțiuni comerciale pentru încălcări materiale ale Acordului de la Paris privind clima și ale principiilor fundamentale ale muncii prevăzute de Organizația Internațională a Muncii.


RadioRomaniaInternational · ALO, BRUXELLES 04.07.2022

www.rri.ro
Publicat: 2022-07-04 09:27:00
Vizualizari: 181
TiparesteTipareste